Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΑΝΔΡΟΣ:Η ΥΔΡΟΥΣΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ. - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ

Μπατσί-Χώρα-Γαύριο-παραλίες.



Γλυκό πάντρεμα τέχνης και φύσης,νησί πασίγνωστο για τις παραλίες και την κατάφυτη ενδοχώρα,τα υπέροχα χωριά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της,η Ανδρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη χαλάρωση με τα πολιτιστικά δρώμενα.

Το ορεινό του εδάφους δημιουργεί μερικά από τα εντυπωσιακότερα τοπία του Αιγαίου, εξίσου όμως δυνατός είναι και ο συνδυασμός της ξερολιθιάς, των απόκοσμων γκρεμών, των λαχταριστών ακτών, του γαλάζιου ορίζοντα. Σε τούτο το συναρπαστικό σκηνικό θα δείτε να ξεπηδούν πανέμορφα αρχοντοχώρια, μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινα γεφύρια, αρχαίοι πύργοι, βυζαντινά μοναστήρια, βενετσιάνικοι περιστερώνες...

Μετά τη Νάξο,η Ανδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με έκταση που αγγίζει τα 380 τ.χ. και ένα μήκος ακτογραμμής που φτάνει τα 180 χιλιόμετρα. Αποτελεί την φυσική συνέχεια της Εύβοιας από την οποία τη χωρίζει το γνωστό για τους ανέμους και τις τρικυμιές στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο).

Στον Νότο η Ανδρος σχεδόν ακουμπά στην Τήνο καθώς ανάμεσα στα δύο νησιά απλώνεται ένας θαλάσσιος δίαυλος (Στενό Τήνου - Ανδρου) που δεν ξεπέρνα σε πλάτος τα 1.500 μέτρα. Το έδαφος του νησιού είναι ορεινό, με τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του, να αγγίζει τα 997 μέτρα. Στο νησί ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ναυτικοί. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών εντοπίζεται στη διαδρομή Γαύριο - Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι όπου ξεδιπλώνονται οι πλέον πολυσύχναστες και οργανωμένες αμμουδερές ακρογιαλιές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετοί επαρχιακοί ασφάλτινοι δρόμοι αλλά και χωμάτινοι που συνδέουν ορεινά χωριά και καταλήγουν σε απόμερες ακτές...

---------------

Μια ανάσα λοιπόν από τη Ραφήνα,το νησί αποτελεί άριστη επιλογή για Σαββατοκύριακα και όχι μόνο...Ταξίδι/απόφαση της τελευταίας στιγμής που μας δρόσισε όσο δεν φαντάζεστε τις ημέρες του καύσωνα με τα κρυστάλλινα νερά και το δροσερό αεράκι το βράδυ!Πολλές ακόμη παραλίες,που δεν πρόλαβα να δω,πηγές,μουσεία και μοναστήρια.Κάστρα,χωριά,εικόνες...ο επισκέπτης δεν πλήττει ποτέ σε αυτόν τον όμορφο και,σίγουρα διαφορετικό από τις υπόλοιπες Κυκλάδες τόπο!



  Μπατσί







Μπατσί.
Σύμφωνα με τη μυθολογία,ο ήρωας Άνδρος,απόγονος του Απόλλωνα ή του Διόνυσου, έδωσε το όνομά του στο νησί, το οποίο εγκατέλειψε έπειτα από εξέγερση των κατοίκων του και ίδρυσε στην Τρωάδα την πόλη Άντανδρο.







Μπατσί.

Η μυθολογία της Άνδρου συνδέεται με τη μυθολογία και των άλλων κυκλαδίτικων νησιών.

Από τη Ροιώ και τον Απόλλωνα γεννήθηκε ο Άνιος που ο πατέρας του τον έκανε βασιλιά στη Δήλο. Ο Άνιος απέκτησε τρεις κόρες και δυο γιούς, τον Άνδρο και τον Μύκονο. Οι γιοι του βασιλεύοντας στα δυο νησιά έδωσαν και το όνομά τους.
Οι αρχαίες ονομασίες της Άνδρου ήταν Υδρούσα για τα πολλά της νερά, Επαγρίς, Νωναγρία και Λασία, που σημαίνει πυκνά δενδροφυτεμένη.
Σημαντική ήταν η παρουσία και η προσφορά της Άνδρου στα αρχαία χρόνια, χάρη στον υλικό και πνευματικό της πλούτο, αλλά κυρίως, ακόμα και τότε, χάρη στη ναυτική της δύναμη.
Ελάχιστα ευρήματα πολιτισμού της εποχής του λίθου και του χαλκού υπάρχουν, που να πιστοποιούν την ύπαρξη οικισμού προϊστορικής περιόδου στο νησί. Τις γνώσεις μας αντλούμε από τις μυθολογικές παραδόσεις.
Αργότερα εποικίστηκε από τους Πελασγούς.
Το όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το στρατηγό Άνδρο από την Κρήτη, μυθικό οικιστή της μινωικής περιόδου o οποίος είναι και ο πρώτος βασιλιάς του νησιού.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών από τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα.
Το νησί έρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (9ος-7ος αιώνας π.Χ.), όπως μαρτυρούν ίχνη οικισμού που σώζονται στη Ζαγορά, στη ΝΔ ακτή του νησιού κοντά στο Ζαγανιάρι.




 Μπατσί.


Το Μπατσί θεωρείται από πολλούς ως το τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Η γραφικότητά του πηγάζει από την αμφιθεατρική του δόμηση, την χαρακτηριστική αμμώδη παραλία (μπλε σημαία) καθώς και την σύγχρονη μαρίνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο Μπατσί έχουν γυριστεί οι κλασσικές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου “Φουσκοθαλασσιές” και “Κορίτσια στον ήλιο”. Στα πετρόχτιστα στενά του χωριού θα δείτε εικόνες που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο με τρεχούμενα νερά, μπαξέδες και όμορφα σπίτια με παραδοσιακές αυλές που ενδεχομένως να σας κάνουν να ψάχνετε την “Άναμπελ” να της δώσετε λίγα μύγδαλα(!).

Το Μπατσί αναπτύχθηκε ραγδαία τουριστικά από την δεκαετία του ογδόντα όταν μεγάλα τουριστικά γραφεία άρχισαν να προωθούν τόσους τουρίστες κάθε καλοκαίρι, παρόλο που δεν υπήρχαν κλίνες για να φιλοξενηθούν και πολλοί από αυτούς φιλοξενούνταν σε αυλές και ταράτσες. Η κατάσταση από τότε έχει αλλάξει άρδην. Οι ξένοι τουρίστες που το επισκέπτονται το Μπατσί πλέον είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους Έλληνες




 Η παραλία Κολώνα κοντά στο Μπατσί.

 Μπατσί

  Μπατσί

 Μπατσί-Το αγνάντεμα...

  Μπατσί

  Μπατσί

  Μπατσί-Η αποθέωση της βουκαμβίλιας!

 Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μας καλωσορίζει στο Μπατσί.

 Μπατσί

 Μπατσί

 Μπατσί-Οι κύκνοι της παραλίας νύσταξαν νωρίς-νωρίς...

 Μπατσί

 Μπατσί

 Μπατσί.
Από τα αγαπημένα σκαλάκια με κιλίμια και μαξιλάρες,κλίμα παρεϊστικο με θέα θάλασσα.

 Μπατσί.
Συνηθίζεται σε αρκετά μαγαζιά πλέον,αντί για καρεκλάκια και τραπέζια...κάτι αντίστοιχο βλέπουμε στα στενά της Πλάκας,στη Σκιάθο κ.τ.λ


 Μπατσί.

 Μπατσί-Ι.Ν.Αγίου Φιλίππου.

 Μπατσί.

 Μπατσί.

 Μπατσί.

 Μπατσί.

 Μπατσί.

Μπατσί.

 Μπατσί.

Μπατσί.

 Μπατσί.

Μπατσί.

 Μπατσί by night.

Μπατσί αργά το απόγευμα.

 Μπατσί.

 Μπατσί.



Μπατσί.

Αρκετοί επισκέπτες περιορίζονται στον παραλιακό δρόμο...τα δύο επάνω-ας το πούμε παράλληλα-δρομάκια κρύβουν αρκετές ομορφιές.Περπατήστε τα και δεν θα χάσετε!



 Μπατσί.

Μπατσί.

Στιβάρι

 Στιβάρι.

  Στιβάρι και στο βάθος οι μικρές παραλίες,Ανερούσσα και Αγία Μαρίνα.


21 Πλησιάζοντας στο Στιβάρι.
 Στιβάρι-Ανερούσσα και Αγία Μαρίνα από ψηλά!

  Τα βράχια στο Στιβάρι.

 Τα βράχια στο Στιβάρι.
Προσφιλές σημείο συνάντησης της νεολαίας και των ντόπιων γενικότερα.


Στιβάρι

Χώρα Άνδρου

 Χώρα Άνδρου,λήψη από Νημπορειό.


Χώρα Άνδρου-Ο φάρος Τουρλίτη.(1887)
Κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια και αποτελεί τον πρώτο σύγχρονο, μα και τον πιο γραφικό, φάρο της Ελλάδας!
Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και τo εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στη Χώρα.
Ο φάρος του Τουρλίτη καταστράφηκε ολοσχερώς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η οικογένεια Γουλανδρή τον ξανάχτισε στη μνήμη της κόρης τους Βιολάντας, κι έτσι ο τωρινός είναι μια αντιγραφή του πρωτότυπου.
Με λαξευμένα σκαλιά μάλιστα να οδηγούν στην πόρτα του πέτρινου κοσμήματος…

 Χώρα Άνδρου-Περιστερώνας.

 Χώρα Άνδρου-Περιστερώνας.
Για τον περιστεριώνα έχει ειπωθεί ότι είναι " η πιο λυρική , πλαστική σύνθεση " στη λαϊκή μας αρχιτεκτονική. Παρόλο που έχει πολύ συγκεκριμένη , πρακτική χρησιμότητα , φαίνεται πως τις μικρές επιφάνειες του προτίμησε ο ανώνυμος τεχνίτης για ν' απελευθερώσει το μεράκι και τη φαντασία του , με τρόπο που και σήμερα γεννά ερωτηματικά. Αν και δε λείπουν από κανένα μέρος , οι περισσότεροι περιστεριώνες βρίσκονται στην περιοχή του Κορθίου.
Είναι διώροφα κτίσματα , με τετράγωνη κάτοψη και δώμα. Στον πάνω όροφο ( ανώι ) βρίσκονται οι φωλιές των περιστεριών ενώ το κατώι χρησιμοποιείται σαν αποθήκη. Εξαιτίας του υλικού ( λεπτές σχιστόπλακες ) , ως διακοσμητικά κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα ( τρίγωνα , τετράγωνα , ρόμβοι , κύκλοι κ. ά. ). Με προσοχή τηρούνται οι αναλογίες κενών - πλήρων , ώστε τελικά οι διακοσμήσεις να θυμίζουν " κέντημα σε λευκό καμβά ". Στο ακρόδωμα υψώνονται κάποια κολωνάκια που τονίζουν τον υπερβατικό χαρακτήρα της σύνθεσης. Καθοριστικό για την ανάδειξη των μορφών είναι το άσπρισμα του κτιρίου.

 Χώρα Άνδρου.
Δύο από τις σημαντικότερες μορφές που ανέδειξε η Ανδρος ήταν οι Θεόφιλος Καΐρης και Ανδρέας Εμπειρίκος. Ο Θεόφιλος Καΐρης ήταν λόγιος, θεολόγος και φιλόσοφος, εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού (1784-1853). Υψωσε πρώτος στην Ανδρο την επαναστατική σημαία στις 10 Μαΐου 1821. Ο συγγραφέας Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) ήταν από τους πρωτοπόρους του ρεύματος του υπερρεαλισμού στη χώρα μας και μυήθηκε στην τεχνική της «αυτόματης γραφής» από τον Αντρέ Μπρετόν και την ομάδα του, το 1929. Εργα του είναι ο Μεγάλος Ανατολικός, Υψικάμινος, Ενδοχώρα, Αργώ ή Πλους Αεροστάτου κ.ά.
 Χώρα Άνδρου.Η παλιά πόρτα...

 Χώρα Άνδρου-Πλατεία Γουλανδρή.
Εμπειρίκειο Νοοκομείο και Γηροκομείο.
----------

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στη Χώρα, το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του. Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος (η Αγορά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι) λέγεται Γεωργίου Εμπειρίκου και διατρέχει την πόλη σε όλο της το μήκος. Επάνω στον πλακόστρωτο δρόμο υπάρχουν πολλές καφετέριες και ταβέρνες που γεμίζουν από ντόπιους και ξένους.

Η οδός ξεκινά από τη Λέσχη Ανδρίων, την παλιότερη της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1925 στο νεοκλασικό κτίριο που δώρισε η οικογένεια του Ζαννή Καμπάνη. Σήμερα οι ηλικιωμένοι κάθονται στα τραπεζάκια της και απολαμβάνουν τον καφέ, το ούζο ή το γλυκό τους.

Μερικά μέτρα παρακάτω «ανοίγεται» η πλατεία Β. Γουλανδρή ή Γηροκομείου, με το κτίριο του Δημαρχείου, το μνημείο των πεσόντων και απέναντί του το Γηροκομείο, κτισμένο το 1894 με δωρεά του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου...



  Χώρα Άνδρου.

 Χώρα Άνδρου.



H Χώρα της Άνδρου αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Το κύριο χαρακτηριστικό των κατοικιών της Άνδρου είναι πως πρόκειται για μονώροφα ή διώροφα οικοδομήματα που διαθέτουν ευρείες αυλές και μεγάλους εξώστες, οι οποίοι στηρίζονται σε κίονες ή καμάρες.


Έντονα είναι τα διακοσμητικά εξωτερικά στοιχεία, όπως τα γύψινα πλαίσια των θυρών και των παραθύρων, τα /σαρδελώματα/, ασβεστοκονιάματα με εγχάρακτες μακρόστενες ταινίες, τα /φτερώματα/, σχιστολιθικές προεξοχές στις άκρες των κτηρίων για την προστασία των τοίχων, οι πολυκλινείς στέγες από κεραμίδι, που απολήγουν σε φυτικά ακροκέραμα ή σε τριγωνικά αετώματα, και οι /κάπασοι/, οι απολήξεις των καπνοδόχων.Οι οικίες είναι χτισμένες ως επί το πλείστον από ντόπιο σχιστόλιθο πλακοειδούς μορφής με συνδετικό υλικό τη λάσπη, γεγονός που αναδεικνύει παραδοσιακά τους κατοίκους σε πολύ καλούς τεχνίτες αυτού του υλικού.

Ο πρώτος όροφος των οικιών περιέχει τους χώρους αποθήκευσης, υγιεινής και μαγειρικής, ενώ στο δεύτερο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και οι χώροι υποδοχής και συνεστίασης. Εσωτερική κλίμακα συνδέει τους δύο ορόφους.

Τα στενά ασβεστόχριστα μακρόστενα ή οφιοειδή δρομάκια και η πλήρης απουσία οχημάτων στο παλιό τμήμα της Χώρας συμβάλλουν στην προστασία της παραδοσιακής εικόνας της.
Η εσωτερική διαρρύθμιση των οικιών με χώρους βιβλιοθήκης ή μελέτης αντανακλά την ιστορική διαμόρφωση ενός ανώτερου κοινωνικού στρώματος με αστικά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Τούτο ωστόσο δε σημαίνει πως δεν απαντούν και οικίες με περισσότερο αγροτικά στοιχεία, όπως το ανώι και το κατώι. Φαίνεται ότι ο οικιακός χώρος στην Άνδρο επικεντρώνεται πιο πολύ στους χώρους συγκέντρωσης παρά στους χώρους καθημερινής χρήσης.
Παράλληλα, την αρχιτεκτονική εικόνα της υπαίθρου του νησιού συμπληρώνουν οι ψηλοί τετράγωνοι πύργοι των αρχόντων του 17ου-19ου αιώνα, οι οποίοι βρίσκονταν στην ενδοχώρα. Διέθεταν υπόγειες αποθήκες και πολλά δωμάτια, ενώ η πρόσβαση γινόταν μέσω κινητής σκάλας και υπερυψωμένης θυρίδας.
Η παλιότερη τέτοια κατασκευή είναι ο τριώροφος Πύργος του Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές, με την επιγραφή «Σταματέλος Μπίστης» στην πρόσοψη (1734). Αυτοί οι πύργοι εξελίχθηκαν μετά το 19ο αιώνα και την ανάπτυξη της ναυτιλίας στα σημερινά αρχοντικά, τα οποία θεωρούνται μία πιο επιμελημένη και φροντισμένη παραλλαγή τους...



Χώρα Άνδρου-Η Λέσχη Ανδρίων(1925)Δωρεά οικογένειας Ζαννή Καμπάνη.
-Λήψη μετ'εμποδίων,να αποφύγω καλώδια και αυτοκίνητα στη μέση ενός κεντρικού δρόμου διπλής κατεύθυνσης!Το νεοκλασσικό όμως,υπέροχο!-

 Χώρα Άνδρου.

 Ομορφιά και εγκατάλειψη

 Χώρα Άνδρου.

  Εγκατάλειψη

 Παραλίες 

 Νημπορειό.






53 Νημπορειό.

 Άγιος Πέτρος.

Απάνεμη αρκετά και σχετικά μεγάλη παραλία.


  Άγιος Πέτρος.

  Άγιος Πέτρος.

  Άγιος Πέτρος.

  Άγιος Πέτρος.

 Χρυσή Άμμος.

Απάνεμη και δημοφιλής.



  Χρυσή Άμμος και με αποδείξεις!

 Χρυσή Άμμος αλλά και υπέροχη θάλασσα!





Χρυσή Άμμος και θαλάσσια σπορ...

  Το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού στην ομώνυμη παραλία.

  Άγιος Κυπριανός.


 Άγιος Κυπριανός.

Γαύριο


 Γαύριο-Το λιμάνι της Άνδρου.

Το Γαύριο είναι το κύριο λιμάνι της Άνδρου και συνδυάζει τις απαραίτητες υποδομές με την παράδοση αιώνων της περιοχής. Βρίσκεται σε έναν από τους πιο όμορφους κόλπους στα βόρεια του νησιού που προσφέρει φυσική κάλυψη από τους δυνατούς ανέμους.

Η ιδιότητά του Γαυρίου ως “ομφάλιος λώρος” της Άνδρου με τον υπόλοιπο κόσμο έχει συνδράμει στην ραγδαία ανάπτυξη του. Παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικές καφετέριες, μπαράκια, πρακτορεία και εμπορικά καταστήματα γεμίζουν πριν και μετά την άφιξη των πλοίων αλλά και την υπόλοιπη μέρα. Στο Γαύριο θα βρείτε επίσης ζαχαροπλαστεία με θεσπέσιους τοπικούς γλυκούς πειρασμούς για να προμηθευτείτε (ειδικά σε περίπτωση που φεύγετε και το έχετε ξεχάσει, πάρτε το πιο γλυκό κομμάτι της Άνδρου μαζί σας).Εγγυημένη νοστιμιά!Μια δοκιμή θα σας πείσει!  

Στα βόρεια του Γαυρίου βρίσκονται πλήθος όμορφα και γραφικά χωριά όπως Αμμόλοχος, Άνω και Κάτω Φελλός, Σιδόντας, Μακροτάνταλο, Χάρτες, Βαρίδι και Καλυβάρι μεταξύ άλλων. Οι παραλίες κοντά στο Γαύριο είναι άλλο ένα μεγάλο ατού της περιοχής. Άγιος Πέτρος και Χρυσή Άμμος είναι δύο από τις πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες του νησιού που διαθέτουν και “μπλε σημαία” για την αναγνωρισμένη καθαρότητα των νερών τους. Υπάρχουν και λιγότερο κοσμικές παραλίες με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά στην περιοχή όπως Ζόργκος, Βιτάλι, Γίδες, Φελλός, Βλυχάδα, Πύργος κ.α.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.

  Γαύριο.


Γαύριο.
Zoom σε παράξενο λουλούδι που δεν έχω ξαναδεί,άνθος-μπουκλίτσα!

  Γαύριο-Το Δημαρχείο.

  Γαύριο-Το Δημαρχείο.

 Γαύριο

  Άνδρος!!!


 Φύση και περιβάλλον.

Η 'Άνδρος, είναι το πλουσιότερο νησί των Κυκλάδων σε πηγές και επιφανειακά ύδατα, τα οποία με ρυάκια, μικρούς ή μεγαλύτερους χειμάρρους, εξασφαλίζουν πλούσια βλάστηση ιδιαίτερα στα κεντρικά - ανατολικά και λιγότερο στα Νότια τμήματα του νησιού.

Η φύση της 'Aνδρου είναι πλούσια σε χλωρίδα.

Μερικά από τα είδη που συναντάμε στο νησί είναι: Πικροδάφνες, πουρνάρια, σχοίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, αγριοδυόσμος, μέντα, λυγαριές, κισσοί και άλλα.

Στις ρεματιές και τα οροπέδια, βρίσκουν καταφύγιο νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια, διάφορα πουλιά (κυρίως πέρδικες).
----------------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 


πηγές  πληροφοριών 
ethnos.gr
andros info
http://www.androsportal.gr/



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου