Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:H EKΡΗΞΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. Β' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ

                Πύργος-Εμπορείο-Μεσσαριά.



Αφήνοντας πίσω μας την πολύκοσμη καλντέρα με τα πολυτελή ξενοδοχεία,τα ακριβά εστιατόρια και τις προσεγμένες λεπτομέρειες,ανακαλύπτουμε μια εντελώς διαφορετική Σαντορίνη.Οικεία θα έλεγα,παραδοσιακή και σαφώς πιο οικονομική.Πολλά νεοκλασσικά,υπέροχα καστέλια,ολάνθιστοι κήποι(πρώτη φορά είδα τέτοια ανθοφορία στο νησί)αλλά και σπιτάκια με άρωμα χωριού και απλωμένης μπουγάδας.Με καλντερίμια που χάνεσαι μέσα στην πολυχρωμία τους και φυσικά με τόση ζέστη που αν το παρακάνεις-καλή ώρα-δεν αποφεύγεις την φωτοαλλεργία!

----------------

Ο Πύργος Καλλίστης ή συνήθως Πύργος και παλαιότερα Καινουργιομπούργο, είναι το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ.ΝΑ των Φηρών.Ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού και έδρα του δήμου Καλλίστης από το 1835 έως το 1914 όπου μετατρέπεται σε κοινότητα Πύργου μέχρι και το έτος 1997 (συνένωση Καποδίστρια),που προσαρτάται στο δήμο Θήρας.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τον 18ο αιώνα, ιδρύθηκε στον Πύργο η πρώτη σχολή Θήρας μετά από πρωτοβουλία των προκρίτων της περιοχής και του ηγούμενου της Μονής του Προφήτη Ηλία Παϊσίου. Σημαντική συμβολή στην λειτουργία της σχολής είχε και ο Κωνσταντίνος Μουρούζης.Σήμερα στην θέση της παλαιάς σχολής (θέση Μαρτινού, στο παλιό δρόμο από τον Πύργο προς την Μονή του Προφήτη Ηλία) βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος είναι η παλιά αίθουσα διδασκαλίας της σχολής,ενώ γύρω υπάρχουν τα ερείπια από τις αίθουσες διαμονής των δασκάλων και των μαθητών.

Υπήρξε τόπος εξορίας: μετά το 1839 ο Θεόφιλος Καϊρης εξορίστηκε στη Μονή του Προφήτη Ηλία, όπως και ο Δημήτρης Γληνός από τη δικτατορία του Μεταξά το 1936.
-----------------
Εμπορείο:Απέχει 12 χλμ. από τα Φηρά και είναι το πιο μεγάλο χωριό της Σαντορίνης με 3.000 κατοίκους.Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έρχονται εδώ για να κάνουν τις αγορές τους και οι επισκέπτες σταματούν για προμήθειες καθ' οδόν προς τις γύρω παραλίες...
Προφανώς, χωρίς να το ξέρουν,συνεχίζουν τις πρακτικές του παρελθόντος,αφού όπως έχει καταγραφεί από τον F. Richard, που εγκαταστάθηκε στο νησί το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, το Εμπορείο ήταν ο τόπος όπου στο παρελθόν γινόταν η πώληση όλων των εμπορευμάτων –κάτι που δείχνει ότι εδώ γινόταν και η παραγωγή των προϊόντων.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό Kαστέλι,ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση,καθώς πολλά κτίσματα έχουν αναστηλωθεί ή επισκευαστεί από τους ιδιοκτήτες τους,παρόλο που δεν κατοικούνται όλο το χρόνο.
----------------
Μεσσαριά:Το κρασί της Σαντορίνης φημίζεται για την ποιότητά του και γεύση του, έτσι και ο οικισμός της Μεσσαριάς θα μπορούσε να θεωρηθεί και η καρδιά αυτής της παραγωγής, καθώς περιβάλλεται από εκλεκτούς αμπελώνες.



 Πύργος.

 Πύργος.
Το καστέλι υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές με τον σεισμό του 1956, αλλά οι περισσότερες έγιναν από το στρατό, που κατεδάφισε τμήματα - οικίες του καστελιού, που δεν είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η είσοδος στο καστέλι γινόταν από ένα και μοναδικό σημείο, την Καστελόπορτα. Πάνω από αυτή προεξείχε - γύρω στο μισό μέτρο - τετράγωνο κτίσμα,ανοικτό στο κάτω μέρος του,από το οποίο μπορούσαν να ρίχνουν καυτό λάδι σε εισβολείς που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την είσοδο.Το κτίσμα αυτό,το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, το αποκαλούσαν πολεμίστρα ή φόνισσα. Κάτω από το καστέλι υπήρχε σύστημα στοών το οποίο χρησίμευε για την προστασία και την διαφυγή των κατοίκων σε ώρα ανάγκης. Έξω από το καστέλι και γύρω από αυτό έχει οικοδομηθεί η νεώτερη πόλη, η οποία παλιότερα από τους ντόπιους ονομαζόταν Ξέπορτο.




Πύργος.




  Πύργος.Και μετά από τόσα που είδα,η αυλή αυτή μου έκλεψε την καρδιά! 

 Πύργος....σαν άλλοτε!




 Πύργος.

  Πύργος.

  Πύργος.

  Πύργος.

  Πύργος.


 Πύργος.

  Πύργος.

  Πύργος.

  Πύργος.



 Πύργος.Το Πνευματικό Κέντρο.


 Πύργος.

Η πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του καστελιού, ονομαζόταν παλιά Υψηλός Καφενές, γιατί εκεί μαζεύονταν οι καλουπαξίδες,οι αριστοκράτες, δηλαδή,του χωριού και συζητούσαν. Σήμερα στην πλατεία υπάρχει το μνημείο των πεσόντων του χωριού στους πολέμους της περιόδου 1912 - 1921.



Πύργος

 Πύργος

 Πύργος

 Πύργος




 Πύργος.Η γοητεία του minimal.





 Πύργος


 Πύργος 

 Πύργος.To λαογραφικό μουσείο"η Σαντορίνη όπως παλιά".



 Πύργος 


Πύργος 



Ο μισογκρεμισμένος Γουλάς.

Σε μικρή απόσταση από το Καστέλι, ξεχωρίζει ο Γουλάς, κοντά στον οποίο ασπρίζει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Κατά τον Ι. Κουμανούδη χρονολογείται στον 15ο ή 16ο αι. και έχει επιρροές στην αρχιτεκτονική της από το Θεοτοκάκι του Πύργου. Υπάρχουν και δυο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Τρεις Ιεράρχες και στον Αγιο Αρτέμιο.



Ο μισογκρεμισμένος Γουλάς(τέρμα zoom).

Ο ρόλος του Γουλά ήταν η προστασία των πυργοδεσποτών και των καλλιεργητών τους και εκεί αποθήκευαν τα προϊόντα τους. Ανήκε στην οικογένεια των Δαρζέντα. Οταν πέρασε ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών έγινε μετόχι της μονής του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της Πάτμου και εκεί κατοικούσαν μοναχοί που υπάγονταν σε αυτήν.



Eμπορείο.




 Eμπορείο.I.N.Eυαγγελισμού.




Eμπορείο.

Από τη στιγμή που ο επισκέπτης μπαίνει στο Kαστέλι του Εμπορείου από την εντυπωσιακή «πόρτα» αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας μικρός λαβύρινθος με σοκάκια, όπου χωράει μονάχα ένας άνθρωπος και στο πλάι σκαλιά που αναρριχώνται, σχεδόν κάθετα, σε μικρά πλατύσκαλα. Υπάρχουν πόρτες στη σειρά, υπέργειες γέφυρες ανάμεσα στα σπίτια, καμάρες, θόλοι –όλα δομημένα με την πλαστικότητα του ευκολοδούλευτου κονιάματος από ηφαιστειακό χώμα. Τα ακανόνιστα, χυτά σχήματα και οι μορφές εντυπωσιάζουν.

Το Καστέλι ανήκε στον τύπο του οχυρωμένου οικισμού που δημιουργήθηκε από αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε ο οχυρωματικός περίβολος. Τα εξωτερικά σπίτια σχημάτιζαν μια αδιάσπαστη σειρά. Ο οικισμός οικοδομήθηκε σε μικρή απόσταση από τον Γουλά (μεσαιωνικό, ανεξάρτητο φρουριακό κτίσμα που ήταν κατοικία του άρχοντα



 Eμπορείο. Το καμπαναριό Ι.Ν.Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.



 Eμπορείο.


 Eμπορείο.




Eμπορείο.





Eμπορείο.




Eμπορείο. 

Παλιός ναός μέσα στο Καστέλι είναι ο Ευαγγελισμός ή Παναγία η Μεσιανή, την οποία ο Ι. Κουμανούδης χρονολογεί στον 16ο αιώνα, ή νωρίτερα. Εχει δεχθεί προσθήκες και ανακαινίσεις 



 Eμπορείο.



  Eμπορείο.



  Eμπορείο.

  Eμπορείο.

 Eμπορείο.

 Εμπορείο 



 Eμπορείο.Ένα πολυφωτογραφημένο σημείο στο καστέλι.



 Eμπορείο.



 Eμπορείο.



  Eμπορείο.Το Δημοτικό σχολείο

  Ο Άγιος Ανδρέας.
Στη μέση του δρόμου,πριν ανηφορίσουμε για Πύργο.


Μεσσαριά

 Μεσσαριά.

Κάποια νεοκλασσικά έχουν ήδη αναπαλαιωθεί,κάποια απλώς περιμένουν...


 Μεσσαριά.Η καινούργια πόρτα!


Μεσσαριά.Η παλιά πόρτα!



  Μεσσαριά.



  Μεσσαριά.



  Μεσσαριά.

  Μεσσαριά.

 Μεσσαριά.Σπάνιο συναντάς πλέον τέτοια σπιτάκια στη Σαντορίνη!



 Μεσσαριά.Άγιος Δημήτριος. 




Μεσσαριά



 Μεσσαριά.
Ένα λουλούδι-κομψοτέχνημα:Πασσιφλώρα ή Ρολογιά,τα φρεσκοασβεστωμένα πεζούλια γεμάτα!


Μεσσαριά.
Είσοδος σπιτιού.Απορώ πώς φτάνουν στην πόρτα!Μπορεί να μη φαίνεται αλλά δεν υπήρχε καθόλου κενό!


 Μεσσαριά.Το υπέροχο Δημοτικό σχολείο της περιοχής.




 Μεσσαριά.

.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 


Ιnfo:Wikipedia
Santorini travel/what to see
Toubis εκδοτική,Σαντορίνη χθες και σήμερα.

Δείτε επίσης : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου