Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ " Τα καναπεδάκια της ανεργίας " Μικροδιηγήματα


Δημήτρης Γ. Μαγριπλής - Τα καναπεδάκια της ανεργίας
Μικροδιηγήματα
Εκδόσεις - Κριτική 
Έτος έκδοσης - 2016
Διαστάσεις- 12,5χ21cm
Αρ. Σελίδων -144
ISBN - 9789605861292

Από το πρώτο διήγημα της συλλογής, τη «Χώρα της αφθονίας», μέχρι το «Antistathite», με το οποίο κλείνει το βιβλίο, μεσολαβούν παραπάνω από δύο χρόνια, τα πρώτα και ίσως τα πιο επώδυνα της μνημονιακής ιστορίας μας. Πρόκειται για μια μετάλλαξη που μεταμορφώνει τα πάντα και οδηγεί σε ένα τοπίο ξένο και πρωτόγνωρο για αισθήσεις και αισθήματα. Τα διηγήματα αυτής της συλλογής, φωτογραφίζουν την πορεία στο χρόνο, άλλοτε βασισμένα στη φαντασία και άλλοτε σε βιωματικές καταγραφές. Συνήθως όμως φαντασία και βίωμα περιπλέκονται και τότε συμβαίνουν παράξενα πράγματα… αν και σε κάθε περίπτωση, η μαρτυρία παραμένει απόλυτα προσωπική.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ 

Το γεγονός συνέβη αρχές Δεκεμβρίου του 2008.
Βεβαίως η εορτή της Αγίας Σκέπης είχε προ πολλού περάσει, και η βύθιση του γνωστού αντιτορπιλικού αποτελούσε ένα ιστορικό γεγονός. Υπήρχαν όμως οι μνήμες. Για να φάνε οι νεότεροι το φαΐ τους, για να δικαιωθούν οι παλαιότεροι, για να αισθανόμαστε ομάδα εντός έδρας και με αντίπαλο τον Γολιάθ σε σύγχρονη εκδοχή. […] Οι φήμες για επικείμενη κατάρρευση έδιναν και έπαιρναν, και όλοι είχαν λόγο για το μέτωπο των τραπεζών. Ακόμη και η κυρία Νίκη, με όλες τις χάρες σχεδόν του αιώνα, εξέφραζε άποψη για την κατάσταση. Είχε μια εμμονή με τον μπακάλη της, η οποία θύμιζε τη ματιά αστυνομικού μυθιστορήματος στην περιγραφή ειδυλλιακού τοπίου. Αυτός και οι μπαγαποντιές του έφταιγαν για όλα. Για την πείνα της Κατοχής, για τον Εμφύλιο, για τη Χούντα και το κακό χάλι της σύγχρονης οικονομίας. Δεν ήταν άνθρωπος, ήταν τέρας που τρεφόταν από σάρκες και έπινε το αίμα των αθώων θυμάτων του. πηγή 
* * * * 
 Ο θείος Χαρίλαος, με σκληρά λόγια, μας εξήγησε τη διαφορά του πραγματικού χρήματος από το δανεικό. Η ψευδαίσθηση της ευημερίας και του πλούτου, μετά από τα απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας του θείου, είχε εξατμιστεί. Με είχε κάνει ράκος η ιδέα ότι το ίδιο δανεικό ευρώ το χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα το είχε μόνο ένας. Όσο κι αν έψαξα όμως στο χωριό, δεν τον βρήκα. Μάλλον ήταν από άλλη πόλη. Έτσι χάθηκε και η τελευταία πιθανότητα διευκόλυνσης από κάποιον πλούσιο άνθρωπο. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (Δημόσια Διοίκηση ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι: "Πολιτική και Θρησκεία στην κοινωνία του Βυζαντίου – Μια απόπειρα κοινωνιολογικής ανάλυσης του κινήματος των Ζηλωτών (1342 – 1349 μ.Χ.)". Τόσο σε επίπεδο μονογραφίας (Σχέσεις και Λειτουργία των Θεσμών. Η διαπλοκή της πολιτικής και της θρησκείας στην κοινωνία του Βυζαντίου. Μια ιστορικο – κοινωνιολογική καταγραφή, Α. Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2003 / β’ έκδοση 2006 ), όσο και σε επίπεδο δημοσιεύσεων σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών (Βυζαντινός Δόμος, Νέα Εστία, Πλάτων, Τετράδια ψυχιατρικής, Θρησκειολογία, Σύναξη, Κοινωνική Εργασία – Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημονική Επετηρίδα Εφαρμοσμένης Έρευνας, Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών, Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, Παρνασσός, Journal of Modern Education Review, Literary Encyclopedia. κ.ά.) και συλλογικών τόμων (ως αρθογράφος, ως επιμελητής και ως υπεύθυνος επιστημονικής σειράς ), ασχολήθηκε κυρίως με όψεις του Πολιτιστικού φαινομένου από την Βυζαντινή περίοδο έως σήμερα.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επεκτείνονται και στο αντικείμενο της Κοινωνιολογίας του Θανάτου, της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, όπως επίσης και της Κοινωνιολογίας της Υγείας με πλούσια διοικητική εμπειρία, σε μονάδες της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εκτός από τις επιστημονικές μελέτες έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία (διήγημα - ποίηση). Τελευταίο του βιβλίο είναι οι "ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" απο τις εκδόσεις ΝΕΟΣ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - ΕΥΘΥΝΗ / Αθήνα 2012. Από το 1999 διδάσκει Κοινωνιολογία σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ως επιστημονικός συνεργάτης ), και από το 2006 εργάζεται ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τα κύρια εισοδήματά του όμως, προέρχονται από την ενασχόλησή του με την γη....

Περισσότερα για τον συγγραφέα στη διεύθυνση http://nanodihghma.blogspot.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου