Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ , ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΛΑΥΡΙΟ


Την Τετάρτη 15 Ιουνίου το Σωματείο Ινεπολιτών - Κασταμονιτών πραγματοποίησε απογευματινό περίπατο  στο Σούνιο και το Λαύριο για το κλείσιμο μιας ακόμα επιτυχούς χρονιάς .

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Σούνιο και κυρίως τον Ναό του Ποσειδώνα . 


Ο Ναός του  Ποσειδώνα 

Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων, στα χρόνια πια του Περικλή, αποφασίστηκε η ανέγερση του Παρθενώνα, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν το 447 και τέλειωσαν το 438. Ενώ λοιπόν ήδη κτιζόταν ο Παρθενώνας, ξεκίνησε και η ανέγερση του ναού του Ποσειδώνα, το 444 π.Χ. Σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 440 π.Χ. ο ναός ήταν έτοιμος. Αν και δεν ξέρουμε τον αρχιτέκτονα πρέπει να είναι ο ίδιος που έκτισε και το Ηφαιστείο (το γνωστό Θησείο) στην Αθήνα.
Ο χώρος πρώτα καθαρίστηκε και ισοπεδώθηκε, και τα παλαιότερα αντικείμενα λατρείας τοποθετήθηκαν σε αποθέτη. Ανακατασκευάστηκε το πώρινο κρηπίδωμα, στο οποίο είχε στηριχτεί και ο παλιότερος ναός.
Ο νέος ναός ήταν δωρικός περίπτερος, με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές (6Χ13). Ακολουθείται ο τυπική σχέση στον αριθμό των κιόνων, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των κιόνων της μακριάς πλευράς είναι 2α+1 των κιόνων της στενής (2Χ6+1=13). Το μήκος του ήταν 31,12 και το πλάτος 13,47.
Χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πρόναοτο σηκό, με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τον οπισθόδομο, όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα και το "ποσειδωνιακό χρήμα" από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Ο πρόναος και ο οπισθόδομος καταλήγουν σε δύο κίονες μεταξύ παραστάδων. Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι η έλλειψη εσωτερικής κιονοστοιχίας στο σηκό.


Το ύψος των κιόνων είναι 6,12 μ.. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν οι ραβδώσεις που είναι μόνο 16, αντί για είκοσι που ήταν το συνηθισμένο. Παρόμοια κατασκευασμένοι ήταν και οι κίονες του ναού της Αφαίας στην Αίγινα. Η επιλογή αυτή καθορίστηκε από τη μαλακή υφή του μαρμάρου και από τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Ακόμη απουσιάζει η ένταση.


Πάνω στα κιονόκρανα των κιόνων στηριζόταν το επιστύλιο και ακολούθως οι μετόπες και τα τρίγλυφα. Καμία από τις μετόπες δεν ήταν διακοσμημένη. Ανάγλυφη παράσταση υπήρχε στο εσωτερικό χώρο που σχηματιζόταν ανάμεσα στην είσοδο του προνάου και την εξωτερική κιονοστοιχία και καταλάμβανε και τους τέσσερις τοίχους. Τα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και είχαν ως θέμα τη Γιγαντομαχία, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Θησέα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα περισσότερα ανάγλυφα έχουν φθαρεί. Ό,τι έχει διασωθεί φυλάσσεται στο Μουσείο του Λαυρίου.
Γλυπτή διακόσμηση είχαν και τα αετώματα, από τα οποία σώζεται μια ακέφαλη γυναικεία καθιστή μορφή. πηγή 

Πολλές πέρδικες μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο συντροφεύουν τους επισκέπτες 


Και μία χελώνα !!


Πέρδικα στην άκρη του χάους 

Χάος 


Το νησάκι Άγιος Γεώργιος. 


 




 


Ύστερα στην καφετέρια για καφέ περιμένοντας να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα.




 




Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο 






Μακρόνησος και Κέα 

Λαύριο 
Μετά κατευθυνθήκαμε στο Λαύριο, όπου μετά από περίπατο στο λιμάνι καταλήξαμε σε ουζερί της πόλης, όπου απολαύσαμε γευστικούς μεζέδες και ούζο.



Το  λιμάνι 




 



 


Ήταν ένας  θαυμάσιος  αποχαιρετιστήριος περίπατος για τη χρονιά που πέρασε, περάσαμε πολύ όμορφα και στο τέλος ανταλλάξαμε ευχές για καλό καλοκαίρι και δώσαμε υπόσχεση να ξαναβρεθούμε τον Σεπτέμβρη ανανεωμένοι και να στελεχώσουμε και να στηρίξουμε τις δραστηριότητες του Σωματείου.












1 σχόλιο: