Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ " OI OMOΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ " ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

Ξεν."Ηράκλειον".

Το 2010 ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε(προς το παρόν θέλω να ελπίζω)... Η κορωνίδα της βραχώδους ακτής...
Το αμέσως παλαιότερο (μετά το "Θέρμαι Σύλλα") ξενοδοχείο στα Λουτρά Αιδηψού είναι το "Ηράκλειον", χτισμένο στα 1901 από την οικογένεια Μάλλιου, στην οποία ανήκε και το γνωστό "Κόκκινο Σπίτι" της Χαλκίδας. Ο Μωραϊτίδης το περιέγραφε τότε ως εξής: "Μέγα νεόκτιστον ξενοδοχείον, επί των αποτόμων πετρών της παραλίας εσφηνωμένον, με πάμπολλα δωμάτια και ωραίας ταράτσας, και άλλους κύκλω περιπάτους ανθοφόρους και δροσερούς, κάτωθεν των οποίων θραύονται τα κύματα με βόμβον τρικυμίας...".

Λέγεται πως εδώ ο Κωστής Παλαμάς έγραψε το μοναδικό θεατρικό του έργο"Τρισεύγενη"και ο Μενέλεαος Λουντέμης σε νεαρή ηλικία το"Καληνύχτα Ζωή"...


 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.



Αρκίτσα-Λουτρά Αιδηψού-Γιάλτρα-Ν.Πύργος-Ασμήνι-Πευκί.

Περιοχή με όμορφο φυσικό περιβάλλον, η Βόρεια Εύβοια αποτελεί ιδεώδη ταξιδιωτικό προορισμό για όσους επιθυμούν ολιγοήμερες εξορμήσεις ή και πολυήμερες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Πυκνά πευκοδάση, παραποτάμια δάση από υπεραιωνόβια πλατάνια και ελαιώνες, ορεινά συγκροτήματα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς (Καντήλι και Τελέθριο), πεδινές εκτάσεις με καλλιέργειες (περιοχή Ιστιαίας), ποταμοί και καταρράκτες, σε συνδυασμό με πλατιές αμμουδερές παραλίες και γαλήνιες ακρογιαλιές, ικανοποιούν απόλυτα τους πιστούς φίλους της Βόρειας Εύβοιας.

Η φημισμένη λουτρόπολη της Αιδηψού, τα ορεινά χωριά και οι τουριστικοί παραλιακοί οικισμοί, τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τα αξιόλογα μουσεία αποτελούν πρόσθετους πόλους έλξεως για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. 

Η περιήγηση στις φιλόξενες ακτές της Βόρειας Εύβοιας προσφέρει τη δυνατότητα της γνωριμίας με πολλούς ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Στις δυτικές ακτές οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη Λίμνη, «νησιώτικη» πολιτεία με ρομαντική ατμόσφαιρα, τις Ροβιές, θέρετρο που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, τα Λουτρά Αιδηψού, λουτρόπολη γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της, τα Λουτρά Γιάλτρων, οικισμό απλωμένο σε γραφική ακρογιαλιά, και τον Άγιο Γεώργιο, επίνειο της Λιχάδας, γραφικό ψαροχώρι με παραθεριστική κίνηση.
Στις βόρειες ακτές οι προτάσεις είναι εξίσου ελκυστικές: ο Αγιόκαμπος, οικισμός χτισμένος σε πεδινή έκταση, κατάφυτη από ελιές, ο Νέος Πύργος, σύγχρονος παραθεριστικός οικισμός, οι Ωρεοί, πολυσύχναστο τουριστικό κέντρο με εκτεταμένη παραλιακή ζώνη, το Πευκί, επίνειο του Αρτεμισίου, όμορφο θέρετρο, απλωμένο κατά μήκος της παραλίας.
-------------------------
Η περιοχή εξαιτίας των ιαματικών δεν αποτελούσε προσφιλή προορισμό για τη νεολαία.Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανάπτυξης και σε αυτόν τον τομέα,όμορφες καφετέριες και υπέροχα ουζερί,με γούστο και καλαισθησία.Θα ικανοποιήσει ασφαλώς τους λάτρεις του πράσινου,της ορειβασίας,των δραστηριοτήτων στη φύση όπου το camping σε αρκετές περιοχές είναι ελεύθερο.Μικρές,αθέατες παραλίες για κολύμπι,πολύβουα μέρη αλλά και σημεία γαλήνης και ξεκούρασης.Ένας μικρός Παράδεισος!Εκτός από την Αρκίτσα(με την οποία τα Λουτρά συνδέονται καθημερινά με πυκνά δρομολόγια)η πρόσβαση γίνεται και από Άγιο Κωνσταντίνο-Λιχάδα,καθώς και Γλύφα-Αγιόκαμπο(τους θερινούς μόνο μήνες).Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσβαση από ξηρά,μέσω Χαλκίδας,όπου παρά τις-ομολογουμένως αρκετές-στροφές θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το Μαντούδι,το Προκόπι και φυσικά το ιερό προσκύνημα Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου.
-------------------------
Στα πλεονεκτήματα και η σχετικά οικονομική διαμονή(με εξαίρεση το"Θέρμαι Σύλλα"που κι αυτό εμφανίζει πακέτα προσφορών),το οδικό δίκτυο που τελευταία συνεχώς βελτιώνεται και φυσικά οι πολλές επιλογές,είτε αφορούν στην επιλογή καταλύματος είτε στο είδος αναψυχής.


Aρκίτσα-Πορθμείο 

Aρκίτσα

Aρκίτσα

Aρκίτσα

Aρκίτσα

...πλησιάζοντας στα Λουτρά Αιδηψού

Άγιος Νικόλαος.

Άγιος Νικόλαος-κόλπος Γιάλτρων.

"Zβάλες"-Η περιοχή των λιμνών

"Zβάλες"-Η περιοχή των λιμνών

"Zβάλες"-Η περιοχή των λιμνών

Άγιος Φανούριος-Ένα από τα πολλά,μικρά εκκλησάκια κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Αιδηψός-Γιάλτρα

 Τοποθεσία"Βλυχά".
Από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής. 

 Τοποθεσία"Βλυχά".
Από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής. 

Λιμανάκι Αγίου Γεωργίου-κόλπος Γιάλτρων.

(Ένα μικρό και σχεδόν αθέατο δρομάκι συνδέει την περιοχή με τα Γιάλτρα.Δεν έχει σχέση με τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας,ο οποίος βρίσκεται μερικά χλμ παρακάτω,απέναντι από τα Λιχαδονήσια)

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.


Τα Γιάλτρα,(από τις λέξεις Υγεία-Λουτρά),είναι ένα χωριό με παραδοσιακό χρώμα και πολλά πετρόκτιστα σπίτια.Η θέση τους είναι εξαιρετικά θεαματική και προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς .Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά με υπέροχη θέα στην Αιδηψό...

Κατά την αρχαιότητα, εδώ ήταν η αρχαία πόλη Αθήναι Διάδες,χτισμένη από Αθηναίους, πιθανόν κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ..μετά την καταστροφή της Αθήνας.

Στην περιοχή "Μπάνια"υπάρχουν ιαματικές πηγές θερμοκρασίας 47-49 C και θεραπευτικές ιδιότητες όμοιες με αυτές των Λουτρών Αιδηψού.

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.


 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.

 Άγιος Γεώργιος-Γιάλτρα.

Αιδηψός.
Το ομώνυμο χωριό λίγα χλμ πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Λουτρά,την ύπαρξη του οποίου,πολύς κόσμος αγνοεί.

                                                                                Αγιος 

Ο Άγιος Αιδηψού είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, βρίσκεται σε μία περιοχή κατάφυτη από ελαιόδεντρα, ενώ περιβάλεται από μικρούς λόφους. Πολλοί οι θρύλοι και οι παραδόσεις για την γύρο περιοχή, και τη δημιουργία του Άγιου. Το όνομά του κατά μία εκδοχή το πήρε από ένα γέρο που εμφανίστηκε και προειδοποίησε τους κατοίκους για επικείμενη Τούρκικη επιδρομή, έτσι ώστε να προετοιμαστούν και να μη καταστραφούν.
Πιστεύοντας πως ο σωτήρας τους ήταν κάποιος Άγιος, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο, βάφτισαν το χωριό «Άγιος» τιμώντας τον προστάτη τους.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, μετά από τις καταστροφές που είχε υποστεί προγενέστερα, λέγεται δε ότι εδώ διαβάστηκε η πρώτη προκήρυξη της επανάστασης του 1821 στην Εύβοια.

 Άγιος.
Οι τελευταίες-λιγοστές παπαρούνες...


 Νέος Πύργος.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1924 όταν οι πρόσφυγες που έφθασαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στην Αιδηψό από το χωριό Πύργος κοντά στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα Kemerburgaz), διάλεξαν τον τόπο αυτό για να ριζώσουν και πάλι. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό και που αγόρασε το κράτος για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Νέος Πύργος.

Νέος Πύργος.

Νέος Πύργος.









Παναγία Ντινιούς.

Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές:
Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας , όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας , πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο. Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).

Η δεύτερη εκδοχή, εξίσου σημαντική, που όμως δεν φαίνεται να επικράτησε, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή λίγα μέτρα από τη εκκλησία υπάρχει ένα ρέμα με νερά από τοπικές πηγές που λέγεται , μέχρι σήμερα, δινιόρεμα. Έτσι, η Παναγία Ντινιούς , ορισμένοι μάλιστα την αποκαλούν, ακόμα και σήμερα Παναγία Δινιούς ,οφείλει την προσωνυμία της από τη θέση της κοντά στο δινιορέμα.

 Παναγία Ντινιούς.
Σε μια καταπράσινη και γεμάτη τρεχούμενα νερά περιοχή,άγνωστη σχεδόν στον πολύ κόσμο...Το Πάσχα πολλοί στήνουν εδώ τις σούβλες τους,ενώ στο μικρό εκκλησάκι πραγματοποιούνται συχνά βαπτίσεις.

Στο δρόμο Ιστιαία-Πευκί.

-----------

Η περιοχή μέχρι το 1821 ανήκε σε κάποιον τούρκο μπέη,πουλήθηκε μετά την Επανάσταση στην οικογένεια Αθ.Πετσάλη.Το 1928 την αγόρασαν οι Αφοι Ριτσώνη,ενώ ο μικρός ναός χτίστηκε το 1952 στα επείπια βυζαντινής εκκλησίας...


 Παναγία Ντινιούς.


 Παναγία Ντινιούς.
Το"Διονόρεμα".


Ασμήνι(ή Ποτόκι).
Σε απόσταση αναπνοής από το πολύβοο Πευκί.Η περιοχή είναι ιστορικής σημασίας.Εκεί έγινε η ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. ανάμεσα στους Έλληνες και στους Πέρσες.Λέγεται ότι το όνομα Ασμήνι προήλθε από το σύνθημα που έλεγαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια της ναυμαχίας ''ας μην''.


Ασμήνι(ή Ποτόκι).


Ασμήνι(ή Ποτόκι).
Τα παράθυρα των σπιτιών,παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Κυριαρχεί το ξύλο σε διάφορα χρώματα,τούβλα και πλίνθοι πολύχρωμοι ως πλαίσιο...Όλα μοιάζουν με μικρές"κορνίζες".


Ασμήνι(ή Ποτόκι).


Ασμήνι(ή Ποτόκι).


Ασμήνι(ή Ποτόκι).


 Ασμήνι(ή Ποτόκι).
Μια απλή σκαλίτσα δεν χρειάζεται πολλά στολίδια για να δείξει όμορφη...από τις πινελιές που πολύ αγαπώ!


Πευκί.

Ο Αρούλης,20 χρόνια στην ίδια θέση,κάποτε γεμάτος λουλούδια,τώρα απλώς ένα σημείο αναφοράς και αναμνήσεων.



Πευκί,
Και η βροχή καλά κρατεί!


 Πευκί.

Υπέροχα ηλιοβασιλέματα στην αμμώδη παραλία της περιοχής,μήκους 2χλμ.Το πρώτο σπίτι χτίστηκε το 1887 και μέχρι το 1970 το Πευκί ήταν σχεδόν ακατοίκητο εξαιτίας των πολλών μεταλλικών αντικειμένων που σκέπαζαν την παραλία μεταπολεμικά.Ωστόσο αποτελούσε προσφιλές μέρος αποδράσεων για τους κατοίκους της Ιστιαίας,κυρίως την Καθαρή Δευτέρα και την Πρωτομαγιά.Μετά τον καθαρισμό της παραλίας,η πευκόφυτη αυτή περιοχή,αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '70 ενώ η τουριστική κίνηση κορυφώθηκε τη δεκαετία του '80.


 Πευκί.


Πευκί.

Αντανάκλαση:"Διάφανη η αντηλιά πάνω στο σώμα σου
βουερή αναπνοή μες στη μέση της θάλασσας
τα ναι και τα όχι
η μυστική στιγμή που το φεγγάρι γυμνό
βουτά μες στο κύμα
για να βρει το τετράφυλλο δάκρυ
ο βαθύς στεναγμός τ' ουρανού το ξημέρωμα
εσύ και οι αέναοι χτύποι σου
η φλόγα
η φλόγα που καίει ασίγαστα μακριά στον ορίζοντα
που πλησιάζει
που βρυχάται
που καίει
που ανασκαλεύει πληγές κι αμαρτίες
η σκόνη του χθες κι ο απόηχος του περατάρη ανέμου
το χάδι σου
ευλογία και χάρη
και ψίθυρος
σαν σταγόνα που ξεχύνεται γάργαρη
στο αχανές των αιώνων...
σαν μικρό νυχτολούλουδο
που ανθίζει
κι εγείρεται..." 

στίχοι Αίολος(Τάκης Τσαντήλας)

Πευκί-Αρτεμίσιο.
Η περιοχή του Αρτεμισίου είναι γνωστή για την ιστορική ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και του περσικού στόλου του Ξέρξη κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, το 480 π.Χ. Από τη θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου ανελκύστηκαν δύο περίφημα ορειχάλκινα αγάλματα, ο "Ποσειδώνας ή Δίας του Αρτεμισίου" (χρονολογείται γύρω στο 460 π.Χ.) και ο "ιππέας του Αρτεμισίου" (χρονολογείται γύρω στο 140 π.Χ.), που εκτίθενται στο Εθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο.


Λουτρά Αιδηψού.


Λουτρά Αιδηψού-Το Κύμα.

Το ιστορικό ΚΥΜΑ με την παλίρροια να σε ταξιδεύει στον Ευβοϊκό, δημιουργήθηκε το 1924 μαζί με τον δεύτερο όροφο του απέναντι ξενοδοχείου ΙΣΤΙΑΙΑ από μαθητές του Ziller και για μεγάλο διάστημα τα δύο κτίρια ήταν ενωμένα.Τα τελευταία χρόνια είχε ρημάξει και από σήμα κατατεθέν είχε μετατραπεί σε ερείπιο,προσελκύοντας ωστόσο πάντοτε το ενδιαφέρον των φωτογράφων.Το 1988 κρίθηκε διατηρητέο και μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησε η αναστήλωσή του με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σχεδόν έτοιμο!


Λουτρά Αιδηψού-Το Κύμα.


Λουτρά Αιδηψού-Το Κύμα.









Λουτρά Αιδηψού-Σκάλα στο γαλάζιο.

Λουτρά Αιδηψού-Σκάλα στο γαλάζιο.

Ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο κομμάτι των Λουτρών με τα ιστορικά ξενοδοχεία "Στάδιον"και "Ηράκλειον"σε πρώτο πλάνο.


Λουτρά Αιδηψού.
Η θέα από το παλιό ξενοδοχείο"Στάδιον".

-----------
Η περιοχή πουλήθηκε το 1839 στους κατοίκους των οικισμών Αιδηψός, Γιάλτρα και Λιχάδα.Οι κάτοικοι που ήθελαν να κάνουν τα λουτρά τους έστηναν καταλύματα στο συνοικισμό Πλατάνια των Λουτρών Αιδηψού, όπου υπήρχαν πηγές. Από το 1842 ο δήμος Αιδηψίων εισέπραττε λουτρικά δικαιώματα από τους λουόμενους και εστήθησαν παραπήγματα. Από το έτος 1875 με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Ευβοίας Καμπάνη, ανεγέρθηκε ο πρώτος οικίσκος και στη συνέχεια και άλλοι, για να φτάσουμε στην ανέγερση ξενοδοχείων.
Τα Λουτρά της Αιδηψού άρχισαν να κατοικούνται μόνιμα από το 1900 και μετά... Στις αρχές του 19ου αιώνα, η περιοχή της Αιδηψού δέχεται τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη,στους τομείς της αλιείας, γεωργίας και του εμπορίου. Σ’ αυτό το διάστημα κατασκευάζονται στα Λουτρά Αιδηψού εκτός από το ξενοδοχείο“Θέρμαι Σύλλα”, που είναι ήδη κτισμένο, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το “Ηράκλειον”, “Στάδιον”, “Ιστιαία”, “Αίγλη”, “Αύρα”

και άλλα. Επίσης δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουομένων και ταυτόχρονα άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως πολυτελή κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και φημισμένα ορχηστρικά συγκροτήματα...


Λουτρά Αιδηψού.
Η θέα από το παλιό ξενοδοχείο"Στάδιον".
Στο βάθος διακρίνεται το"Θέρμαι Σύλλα"spa-στολίδι της περιοχής.

Λουτρά Αιδηψού.
Η θέα από το παλιό ξενοδοχείο"Στάδιον".
----------

Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία. Η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο...

Λουτρά Αιδηψού.
Όμορφο ουζερί και με υπέροχα κουρτινάκια!

Λουτρά Αιδηψού.
Κουρτινάκια-λατρεία!

Σαράντα Πλατάνια.
-------

Οι κάτοικοι που ήθελαν να κάνουν τα λουτρά τους έστηναν καταλύματα στο συνοικισμό Πλατάνια των Λουτρών Αιδηψού, όπου υπήρχαν πηγές. Από το 1842 ο δήμος Αιδηψίων εισέπραττε λουτρικά δικαιώματα από τους λουόμενους και εστήθησαν παραπήγματα. Από το έτος 1875 με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Ευβοίας Καμπάνη, ανεγέρθηκε ο πρώτος οικίσκος και στη συνέχεια και άλλοι, για να φτάσουμε στην ανέγερση ξενοδοχείων. Τα Λουτρά της Αιδηψού άρχισαν να κατοικούνται μόνιμα από το 1900 και μετά...


Σαράντα Πλατάνια.

Σαράντα πλατάνια.
Θέριεψε ο κισσός!

Σαράντα Πλατάνια.
Η μικρή πλατεία με θέα το απέραντο γαλάζιο.



Σαράντα πλατάνια.
Όνειρο και Παράδεισος μαζί!

Λουτρά Αιδηψού.
Περιοχή"Θέρμαι Σύλλα".

Λουτρά Αιδηψού.

....μάχη με την καταιγίδα!


Λουτρά Αιδηψού.

...γαλήνη μετά την καταιγίδα.


Λουτρά Αιδηψού.
Θαλασσογραφίες!

Λουτρά Αιδηψού.

Λουτρά Αιδηψού.

Λουτρά Αιδηψού.

Λουτρά Αιδηψού.

Λουτρά Αιδηψού.

Λουτρά Αιδηψού.

Αιδηψός-Αρκίτσα.
Η καλύτερη ώρα μεσοπέλαγα...



Αιδηψός-Αρκίτσα.
Η καλύτερη ώρα μεσοπέλαγα...



Αιδηψός-Αρκίτσα.
Η καλύτερη ώρα μεσοπέλαγα...



Εν πλω...
Βόρειος Ευβοϊκός λίγο πριν η νύχτα απλώσει τα πέπλα της.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 
Πηγές πληροφοριών 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου