Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ " Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ "


Ο καθένας μας αισθάνεται την ανάγκη να αναπτύξει τις προσωπικές του δυνατότητες με σκοπό να ολοκληρωθεί. Αυτό βέβαια δεν σχετίζεται απόλυτα με την εκπλήρωση ενός στόχου που θέτει κάποιο άτομο, αλλά με το πόσο είναι ευτυχισμένο το άτομο αυτό από τη ζωή του.

Τις περισσότερες φορές,ενώ έχουμε ολοκληρώσει τις στοχοποιημένες υλικές μας επιθυμίες, όλως ξαφνικά οι εκπληρωμένες αυτές επιθυμίες δεν μας φαίνονται τόσο ελκυστικές και δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το εσωτερικό μας κενό. Η ολοκλήρωση αυτή, η αυτοπραγμάτωση, δεν είναι επίτευγμα που υπάρχει εσαεί στη ζωή μας. Είναι πορεία καταστάσεων διαφορετικών η μία από την άλλη, καταστάσεις οι οποίες καθίστανται πολύτιμες στο να προχωράμε και να εξελισσόμαστε συνεχώς. Είναι μία διαρκής αναζήτηση η πορεία προς την αυτοπραγμάτωση χωρίς τέλος και για να οδηγηθούμε δε σε αυτήν, αναγκαίο είναι να θέσουμε σε λειτουργία τη δύναμή μας ενστικτωδώς, δύναμη που έχει την ικανότητα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία.
Στο διάβα μας στη ζωή, να έχουμε τη διάθεση να συντρίψουμε κάθε εμπόδιο, να ξεπεράσουμε τον φθόνο των άλλων και να τις δώσουμε την ευκαιρία προκειμένου αυτή να μας χαρίσει τα δώρα που επιθυμεί. Να αγαπήσουμε, να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να τον φυλάξουμε. Απ' όπου και αν προερχόμαστε, ότι και αν είμαστε να έχουμε προσδοκίες τέτοιες, που θα κάνουν εμάς και τη ζωή μας καλύτερη. Να φροντίσουμε δε, αν έχουμε στον περίγυρό μας ανθρώπους χωρίς φιλοδοξίες και οι οποίοι επιχειρούν να καταστρέψουν και τις δικές μας ή και να μας απογοητεύσουν, να τους απομακρύνουμε το ταχύτερο δυνατό ή το λιγότερο να μην επηρεαζόμαστε από αυτούς. 
Να εργαστούμε συνειδητά και με θέληση, να αναθεωρήσουμε τις επιθυμίες και τους στόχους μας και να ετοιμαστούμε να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε. Να δώσουμε χώρο στην αγάπη για να μπει στη ζωή μας και να την μεταμορφώσει. Να συνδυάσουμε μία πετυχημένη επαγγελματική ζωή με μία αρμονική ερωτική σχέση, με ένα καλό κοινωνικό κύκλο καθώς και με μία δόση αυτοαποδοχής. Έτσι θα πετύχουμε την ολοκλήρωσή μας, την αυτοπραγμάτωσή μας. 
Η ζωή αποτελείται από πολλά ωραία πράγματα και καταστάσεις. Να επιμένουμε στα όνειρα μας, να τα κυνηγάμε. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε και να μας γίνει συνείδηση πως υπάρχει διαφορά από το να τα εγκαταλείπουμε και από το να μάθουμε πότε είναι αρκετά. Να βρούμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα θέλω μας. Η ζωή θα μας δώσει τις ευκαιρίες, εμείς αρκεί να τις αναγνωρίσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτές. Μερικές φορές όμως, θα πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε, να αναρωτιόμαστε και να αμφιβάλλουμε. Να έχουμε πίστη στο ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ίσως όχι όμως όπως τα είχαμε σχεδιάσει, αλλά όπως ακριβώς είναι γραφτό να γίνουν.
Βέβαια πάντα θα διψάμε για περισσότερα. Κάθε φορά που προσεγγίζουμε τη κορυφή, θα διαπιστώνουμε πως το ταβάνι είναι πολύ ψηλότερο από το ύψος που είχαμε υπολογίσει όσο ακόμα βρισκόμασταν στο δάπεδο.
Ο στόχος της αυτοπραγμάτωσης φαντάζει τρομακτικός και απαιτεί ισόβια αφοσίωση. Οφείλουμε να πιστέψουμε στο ατέρμονο σκαρφάλωμα και στην ακούραστη προσπάθεια.
Η αυτοπραγμάτωση είναι ένα ταξίδι συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας. Θα πρέπει δε να στηρίζεται σε βαθιά αυτογνωσία, την οποία οφείλει ο καθένας να φτάσει. Και όπως είπε πολύ ωραία ο Maslow: ''Αν σχεδιάζεις να είσαι κάτι το πολύ λιγότερο από αυτό για το οποίο είσαι ικανός, τότε θα είσαι δυστυχισμένος για το υπόλοιπο της ζωής σου''.






1 σχόλιο: