Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ , Α' ΜΕΡΟΣ - ΠΤΗΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο δημιούργημα που εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων,φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα,από 350 διαφορετικά είδη.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάιο του 2000,αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο με την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη),ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες και 3 πολύ εντυπωσιακά μεγάλα κλουβιά – μικρογραφίες των 3 ηπείρων - στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

Από τον Απρίλιο του 2001 όταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προστέθηκε ‹‹Ο Κόσμος των Ερπετών›› ξεκίνησαν οι συνεχείς επεκτάσεις και προσθήκες που περιλάμβαναν το έκθεμα ‹‹Ελληνική Πανίδα››,με ζώα που συναντάμε σπάνια στην Ελλάδα (καλοκαίρι 2002), την ‹‹Αφρικανική Σαβάνα›› με ζώα από την Αφρικανική Ήπειρο (Φεβρουάριος 2003), το τμήμα με τις μαϊμούδες και τους πίθηκους (Ιούνιος 2003), την ολοκλήρωση του τμήματος των αιλουροειδών και την επέκταση της Αφρικάνικής Σαβάνας (Δεκέμβριος 2004), το «Δάσος των Μαϊμούδων»,όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες (αρχές 2005), τη «γη των Τσίτα»,όπου φιλοξενούνται 4 Τσίτα σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο,το τμήμα με τους χιμπατζήδες και τους γίββωνες (Μάρτιος 2008) και τέλος την «Περιοχή της ερήμου» όπου φιλοξενούνται ζώα όπως καμήλες, γάιδαροι Σομαλίας κλπ.(Απρίλιος 2008).Τον Μάιο του 2010 στο Πάρκο έκαναν την εμφάνιση τους οι λευκοί ρινόκεροι και το Μάιο τα δελφίνια. 
Στα μελλοντικά σχέδια,περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των εγκαταστάσεων με τη «Δεινοσαυρόπολις» - ένα Μουσείο Εξέλιξης με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων καθώς και την «Ωκεανόπολις»,ένα Πρότυπο Ενυδρείο... 

  Κοκατού κορέλλα. (Cacatua sanguinea)
Προέλευση:Νότια Νέα Γουινέα και στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας.Ζει σε πολύ μεγάλα σμήνη (πάνω από 30.000 πουλιά), που ταξιδεύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση νερού ή
πηγών άφθονης τροφής (όπως καλλιέργειες δημητριακών). 
Κοινό στις χώρες προέλευσής του. Κατά τόπους θεωρείται παρασιτικό είδος εξαιτίας των ζημιών που προκαλεί στις φυτείες δημητριακών

  Κοκατού κορέλλα. (Cacatua sanguinea)

  Κοκατού κορέλλα. (Cacatua sanguinea)

 Μαύρος κοκατούα.(Probosciger atterimus).
Προέλευση:Αυστραλία,Ινδονησία,Νέα Γουινέα.
Ζουν σε δάση μόνα τους,σε ζεύγη ή σε ομάδες ως 30 πουλιών.
Τα μάγουλά τους αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη διάθεση και την υγεία τους (ροζ/μπεζ όταν αγχώνονται, κίτρινο όταν ενθουσιάζονται, σκούρο κόκκινο όταν ζευγαρώνουν κλπ).

 Μαύρος κοκατούα.(Probosciger atterimus).

 Ροζ κοκάτου.(Eolophus roseicapillus)
Προέλευση:Αυστραλία, Τασμανία
Υπάρχει παντού στην Αυστραλία σε σμήνη άνω των 1.000 πτηνών. Θεωρείται βλαβερό για τις σοδειές των δημητριακών και σε κάποιες περιοχές δίνονται άδειες για την εξολόθρευσή του!
Πολύ κοινό,ο πληθυσμός του αυξάνεται.


  Ροζ κοκάτου.(Eolophus roseicapillus)

  Ροζ κοκάτου.(Eolophus roseicapillus)

 Αγαπόρνις του Φίσσερ(lovebirds) (Agapornis fischeri)
Προέλευση:Τανζανία, Νότια και Ανατολικά της Λίμνης Βικτώρια.
Ζει σε δασώδεις εκτάσεις και σε δάση από ακακίες.
Κοινό στις χώρες προέλευσής του, αλλά γενικώς απειλείται


Αγαπόρνις του Φίσσερ(lovebirds) (Agapornis fischeri)

 Παπαγάλος ζάκο. (Green parrot)

Προέλευση;Σιέρα Λεόνε, από Ακτή Ελεφαντοστού έως Δυτική Κένυα και Δυτική Τανζανία.

Ζει σε τροπικά δάση,σαβάνες και γύρω απο καλλιέργειες.Kοινό στις χώρες προέλευσής του,παρότι το αιχμαλωτίζουν συχνά για το εμπόριο κατοικίδιων ζώων.



 Παπαγάλος ζάκο. (Green parrot)

 Παπαγάλος ζάκο. (Green parrot)

  Αμαζόνα βινασέα.(Amazona vinacea)
Προέλευση:Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη.
Το συναντάμε σε πεδινά και ορεινά δάση σε υψόμετρο έως 600μ. Ζει σε μεγάλες ομάδες αλλά την εποχή του ζευγαρώματος το συναντάμε σε ζεύγη.Απειλείται κυρίως εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος.Ο πληθυσμός του εκτιμάται σε κάτω από 2.700.


 Κυανόλαιμος Μακάο(Blue-throated Macaw)
Προέλευση;N.Aμερική.



  Κυανόλαιμος Μακάο(Blue-throated Macaw)
Προέλευση N.Aμερική.



  Κυανόλαιμος Μακάο(Blue-throated Macaw)
Προέλευση N.Aμερική.



  Μπλε μακάο.

  Μπλε μακάο.

 Σκάρλετ μακάο. (Ara macao)

Προέλευση:Ν.Α. Μεξικό έως Παναμά και από την Βενεζουέλα και την Κολομβία νότια έως την Α. Βολιβία.

Ζει σε πεδινά τροπικά δάση, σαβάνες, πευκοδάση και μαγκρόβια, συνήθως κοντά σε ποτάμια σε υψόμετρο από 500μ έως1.500μ. Το συναντάμε σε ζευγάρια, μικρές ομάδες 3 - 4 πουλιών ή σμήνη έως 50 πουλιών. Μονογαμικό είδος. Το θηλυκό γεννά 1 έως 4 αυγά σε κουφάλες δέντρων. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 50 χρόνια στη φύση και έως τα 75 στα ζωολογικά πάρκα.

Δεν απειλείται διεθνώς.

  Σκάρλετ μακάο. (Ara macao)

  Σκάρλετ μακάο. (Ara macao)










 Σκάρλετ μακάο. (Ara macao)

  Πολύχρωμο λόρι.(Trichoglossus haematodus)
Προέλευση:Νήσοι Μπαλί και Τιμόρ, Νέα Γουινέα, Νήσοι Μολούκας, Β. και Α. Αυστραλία
Το συναντάμε σε ποικίλους φυσικούς βιότοπους, καθώς και σε κήπους και προάστια.
Σχετικά κοινό, αλλά ο αριθμός τους απειλείται σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας του εμπορίου κατοικίδιων ζώων

 Πολύχρωμο λόρι.(Trichoglossus haematodus)




Αγαπόρνις του Φίσσερ(Agapornis fischeri)

Προέλευση:Τανζανία, Νότια και Ανατολικά της Λίμνης Βικτώρια.

Ζει σε δασώδεις εκτάσεις και σε δάση από ακακίες.

Κοινό στις χώρες προέλευσής του,αλλά γενικώς απειλείται


 Μακάο Χλωρόπτερα.(Ara chloroptera)

Προέλευση:Παναμάς, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Παραγουάη, Εκουαδόρ, Περού και Βολιβία

Ζει σε υγρά αειθαλή δάση συνήθως σε μεγάλα

σμήνη. Φτιάχνει την φωλιά του σε κουφάλες δέντρων, αλλά επίσης σε απόκρημνα βράχια σε ποτάμια όπου σκάβει για να φτιάξει την φωλιά του. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 80 χρόνια.Ασυνήθιστο,ακόμα και σπάνιο σε κάποιες περιοχές. Ο αριθμός τους διαρκώς μειώνεται.



  Μακάο Χλωρόπτερα.(Ara chloroptera)

  Μακάο Χλωρόπτερα.(Ara chloroptera)

  Μακάο Χλωρόπτερα.(Ara chloroptera)




 Μοναχός.(Myiopsitta monachus)

Προέλευση:Νότια Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Β.Δ. Αργεντινή.

Ζει σε δασώσεις εκτάσεις σαβάνας, εκτάσεις με φοίνικες, αγροτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες οπωροφόρων, καθώς επίσης σε αστικά πάρκα και σε προάστια. Σε μερικές περιοχές θεωρείται επιβλαβές, καθώς καταστρέφει τις φυτείες των καλαμποκιών, των ηλιοτροπίων και τις καλλιέργειες οπωροφόρων.

Κοινό στις περιοχές προέλευσής του.

 Παγώνι(Pavo/ταώς) . 
Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας.Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Ήταν πιστευτό ότι το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών. Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.

Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.

Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.

Το παγώνι ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι παμφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια

 Παγώνι(Pavo/ταώς) .Αρσενικό.

 Παγώνι(Pavo/ταώς) . Θηλυκό.


Παγώνι(Pavo/ταώς) .Θηλυκό.

 Παγώνι(Pavo/ταώς) .Αρσενικό.

 Φοινικόπτερα.(Phoenicopterus roseus)

Προέλευση:Νότια Ισπανία, Ν. Γαλλία, Ελλάδα και ανατολικά έως το Καζακστάν, Μέση Ανατολή, Β.Δ. και Α. Αφρική.Συνήθως τρέφεται με το κεφάλι και το μεγαλύτερο μέρος του λαιμού του κάτω από το νερό.

Ζει σε λιμνοθάλασσες με αλμυρό νερό και σε λίμνες. Ο πληθυσμός του ανά τον κόσμο εκτιμάται περίπου στα 800.000 πουλιά και είναι διασκορπισμένος. Μεταναστεύουν σε μικρές ομάδες.
Στην Ελλάδα:Είναι ένας τακτικός αποδημητικός επισκέπτης που τον συναντάμε στη χώρα μας συνήθως το Μάρτιο καθώς πετά προς τα βόρεια και το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο όταν γυρνά προς την Αφρική. Σταματά κυρίως στους υδροβιότοπους της Θράκης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υδροβιότοπους της Λέσβου, της Κω και της Σάμου.

  Φοινικόπτερα.(Phoenicopterus roseus)

  Φοινικόπτερα.(Phoenicopterus roseus)



Φοινικόπτερα.(Phoenicopterus roseus)


  Χουλιαρομύτα.

  Χουλιαρομύτα.

 Πάπια Μπαχαμών.

 Πάπια Καρολίνας.
(Aix sponsa)


 Πάπια Καρολίνας.
(Aix sponsa)

Μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Αμερικής και Δυτική Κούβα.Ζει σε βάλτους και λίμνες περιτριγυρισμένες από πυκνά δάση.

Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων.



 Ροζ χουλιαρομύτα.(Platalea ajaja)
Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ γύρω από τον Κόλπο του Μεξικό, Καραϊβική και νότια Αμερική.
Βιότοπος: Βαλτώδεις περιοχές, μαγκρόβια, λασπότοπους.
Επώαση: 23 μέρες, 3 αυγά ανά εποχή ζευγαρώματος.
Κοινωνική δομή: Ζουν σε ομάδες έως χιλιάδες ζευγάρια.Βάρος: max 1.8 κιλά.

Διαστάσεις:max 86 εκ, άνοιγμα φτερών: max 1.30 μ.

Διάρκεια Ζωής: ~10 χρόνια.

Πληθυσμός στη φύση: Άγνωστος, σταθερός.

Κατάταξη IUCN: Μειωμένου Ενδιαφέροντος.
Απειλές: Μείωση των βιοτόπων λόγω της ανάπτυξης παράκτιων περιοχών, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.
Τρέφεται κουνώντας το σαν-κουτάλι ράμφος της αριστερά - δεξιά. Το ράμφος έχει στα ευαίσθητα νεύρα στα άκρα που της επιτρέπουν να ανιχνεύει τα θηράματά της.Παίρνουν το ροζ τους χρώμα από τα οστρακόδερμα που καταναλώνουν, τα οποία τρέφονται με ροζ άλμη.


  Ροζ χουλιαρομύτα.(Platalea ajaja)

  Ροζ χουλιαρομύτα.(Platalea ajaja)



Άσπρη Ίβις.(Eudocimus albus)

Καλιφόρνια, Μεξικό, Κεντρική Αμερική, Εκουαδόρ και Περού.
Ζει σε μεγάλες αποικίες σε υγρότοπους και εκβολές.
Κοινό. Ο αριθμός τους είναι σταθερός.

Γελαδάρης.(Bubulcus Ibis)

Νότια Ευρώπη ως την Κασπία Θάλασσα, Αφρική, Ν.Α. Ασία, Β. Κ. και Νότια Αμερική.
Ζει σε ανοιχτά βοσκοτόπια, βάλτους και εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού. Το συναντάμε συχνά σε μικρά σμήνη να ακολουθεί βοοειδή, μεγάλα θηλαστικά ή τρακτέρ με σκοπό να συλλάβει διάφορα έντομα.

Κοινό και πλατιά διαδεδομένο.

Γελαδάρης.(Bubulcus Ibis)


  Τουκάνος.(Ramphastos tucanus)
Κ. και Β. Νότια Αμερική.

Ζει ανά ζεύγη ή σε ομάδες έως 7 πουλιών σε πυκνά τροπικά δάση. Η εκκόλαψη και το μεγάλωμα των μικρών γίνεται και από τους 2 γονείς. Είναι κοινό και η κατάστασή του στη φύση θεωρείται ελάχιστης ανησυχίας.


 Φασιανός του Ρηβς.(Syrmaticus reevesii)
Βόρεια και Κεντρική Κίνα

Ζει σε περιοχές με ψηλή βλάστηση σε υψόμετρο έως 2.600μ.Σπάνιο και απειλούμενο. Υπάρχουν λιγότερο από 5.000 πτηνά και ο αριθμός τους μειώνεται. Αναπαράγεται με επιτυχία στους ζωολογικούς κήπους.


  Φασιανός του Ρηβς.(Syrmaticus reevesii)

 Το συγκεκριμένο-αν και κατάφερε να το σκάσει-δεν έλεγε να φύγει από τα σύρματα του μεγάλου κλουβιού!Ενδεχομένως κάποια είδη,μικρού μεγέθους,αναζητούν προστασία στην ομάδα τους...


 Γαλαζόφτερη κουκαμπούρα.(Dacelo leachii)
Ν. & Ν.Α. Νέα Γουινέα, Βόρεια Αυστραλία.

Ζει σε μικρές ομάδες σε αραιά δάση και δάση ευκαλύπτων, συνήθως κοντά σε νερό. Το συναντάμε επίσης σε καλλιεργημένες εκτάσεις και φυτείες.

Είναι αρκετά κοινό στις περιοχές προέλευσής του και η κατάστασή του στη φύση θεωρείται ελάχιστης ανησυχίας.


  Γαλαζόφτερη κουκαμπούρα.(Dacelo leachii)

  Άσπρη Ίβις και Πάπια Μπαχαμών.

  Πάπια Μπαχαμών.(Anas Bahamensis)
Καραïβική, Β. Νότια Αμερική, Βραζιλία, Χιλή,Αργεντινή, Νήσοι Γκαλαπάγκος
Ζει σε βάλτους και λιμνοθάλασσες αλμυρών ή γλυφών νερών.Κοινό στις περισσότερες χώρες προέλευσής του

  Ρέα Αμερικής.(Rhea americana)
Νότια Αμερική (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βολιβία, Αργεντινή)
Βιότοπος:ανοιχτές πεδιάδες με ψηλή βλάστηση (χόρτα).
Επώαση: 35-40 μέρες (από τον αρσενικό)/ 5-10 αυγά ανά θηλυκό.
Κοινωνική δομή: Κατά την άνοιξη, τα αρσενικά Ρέα είναι μοναχικά, τα θηλυκά σχηματίζουν μικρές ομάδες-γκρουπ, τα νεαρά δημιουργούν ομάδες-μέχρι τα 2 τους χρόνια. Στο τέλος του καλοκαιριού (τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου), όλοι (αρσενικά, θηλυκά, νεαρά) συναντιούνται ώστε να σχηματίσουν μεγάλα κοπάδια των 30 ή ακόμα και 100 ατόμων , για τους χειμερινούς μήνες.
Βάρος: 20-25+ κιλά, το αρσενικό είναι βαρύτερο από το θηλυκό (φτάνει μέχρι 40 κιλά)

Διαστάσεις: 1.22-1.44μ.

Διάρκεια Ζωής: 13-15 χρόνια στη φύση, έως 30 υπό τη φροντίδα του ανθρώπου

Απειλές: Κυνήγι για το κρέας και το δέρμα τους, μείωση βιοτόπων λόγω της μετατροπής τους σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, συλλογή αυγών.
Κατάταξη IUCN: Σχεδόν απειλούμενο.
Πληθυσμός στη φύση: Άγνωστος, Μη κοινό-Λίγο κοινό, Τάση πληθυσμού: Μειούμενος.
Τα αρσενικά Ρέα είναι εκείνα που επωάζουν τα αυγά και ανατρέφουν τα μικρά τους 6 πρώτους μήνες τους.
Περισσότερα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους στην ίδια φωλιά, και εκεί τα επωάζει το αρσενικό τους. Σε μία μόνο φωλιά μπορεί να υπάρξουν 30 (έως και 80) αυγά από έως 12 διαφορετικές μητέρες! Τα αρσενικά μπορεί να υιοθετήσουν μικρά που έχουν αποσπαστεί από άλλες ομάδες.Κατά την άνοιξη, τα αρσενικά Ρέα είναι μοναχικά, τα θηλυκά σχηματίζουν μικρές ομάδες-γκρουπ, τα νεαρά δημιουργούν ομάδες-μέχρι τα 2 τους χρόνια. Στο τέλος του καλοκαιριού (τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου), όλοι (αρσενικά, θηλυκά, νεαρά) συναντιούνται ώστε να σχηματίσουν μεγάλα κοπάδια των 30 ή ακόμα και 100 ατόμων, για τους χειμερινούς μήνες


 Στρουθοκάμηλος.(Struthio camelus)
Δυτική ως Ανατολική Αφρική, Νότια της Σαχάρας, Νότια ΑφρικήΖει σε ομάδες ως 100 ατόμων, σε άγονες πεδιάδες από την έρημο ως τη σαβάνα. Κάθε αρσενικό έχει συνήθως ένα κυρίαρχο θηλυκό το οποίο γεννά 5 ως 11 αυγά, και 2 με 5 άλλα θηλυκά τα οποία γεννούν 2 ως 6 αυγά το καθένα σε μια κοινή φωλιά στο έδαφος. Το κυρίαρχο θηλυκό μοιράζεται με το αρσενικό το κλώσημα των αυγών τα οποία εκκολάπτονται μετά από 6 εβδομάδες.
Εχθροί τους είναι τα λιοντάρια, οι πάνθηρες,τα τσιτάχ και ο άνθρωπος.Η στρουθοκάμηλος ζει μέχρι 40 χρόνια και στην αιχμαλωσία φτάνει ως και 50.
Το είδος δεν απειλείται.

 Στρουθοκάμηλος.(Struthio camelus)



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 
Πηγή πληροφοριών http://www.atticapark.com/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 
ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ , Β΄ ΜΕΡΟΣ - ΖΩΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου