Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ " ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ " ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ


Τίτλος : Μέσα από τα μάτια της
Συγγραφέας :Στέλιος Μοίρας
Είδος : Μυθιστόρημα
Εκδόσεις :Andy's Publishers,
Ετος :2015
Σελίδες :280
ISBN : 978-960-565-103-9


ΠΕΡΙΛΗΨΗ



Όλα ξεκινούν απο μια συνάντηση. 
Αυτή που δεν έγινε ακόμη, αυτή που υπάρχει σαν απαρχή μέσα στο μυαλό. Η ιστορία τρέχει μέσα στον καθένα πριν ακόμη ξεκινήσει. Μας βρίσκει σχεδόν έτοιμους τη στιγμή που τα μάτια συναντιούνται. Και μετά ξεκινά προς το σκοτάδι της. 
Κάπου στο Πέραμα, ένας νέος άνδρας, πρόωρα κουρασμένος και απόκοσμος θα συνάντησει την Έλσα. Ο Σταύρος προσπαθει να φέρει τον εαυτό του στα μέτρα του κόσμου κι εκείνη προσπαθεί να καταστρέψει τον δικό της. Η συνάντηση αυτών των δύο μοναχικών πλασμάτων θα ξεκινήσει με την φαντασίωση, με τη λαχτάρα να οριστούν από τη συνύπαρξη τους, από την εξάρτηση που φέρνει η προσπάθεια να καταφέρουν να ανήκουν ή να ξεφύγουν από κάπου. Ο Στάυρος από μια χρόνια αναζήτηση ταυτότητας, η Έλσα από μια χρόνια παθολογία που κατακλύζει τις πράξεις της, το γάμο της, την καθημερινότητα. 
Η ιστορία του Σταύρου και της Έλσας δεν διηγείται την πορεία μιας σχέσης. Κάθε άλλο. Ξεδιπλώνει την ιστορία μιας σχάσης που ξεκινά από την ορμή της επιθυμίας -ή της ψευδαισθησης της- διατρέχοντας όλη την αποδόμηση του εαυτού για χάρη μιας μεγαλύτερης: να φτιάξουμε έναν δικό μας μικρόκοσμο ή να καταστρέψουμε των άλλων.


Στέλιος Μοίρας-ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ book trailer





ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ 

i) […]Ο αέρας χτυπάει το στήθος του σαν ανοιχτή παλάμη. Το μηχανάκι επιταχύνει προσπερνώντας όλα τα σημεία που πριν δυο μέρες κοίταγε αναποφάσιστος ακόμη δίπλα της να ξεγλιστρούν κάτω από τη νύχτα. Όταν παρκάρει έχει φτάσει εφτά, μια ώρα ζωντανή, με δεκάδες ανθρώπους να περπατούν στη παραλία της Βάρκιζας και έξω από μαγαζιά. Τα μπαλκόνια βουίζουν και αυτοκίνητα μπουκώνουν το δρόμο. Πηγαίνει να τη βρει, όταν ακόμη υπάρχει φως, μπροστά σε κόσμο, μέσα στην πόλη που ακόμη δεν κοιμάται και το αίμα της κυκλοφορεί. Δεν είναι πια μια σκαιά παρουσία φτιαγμένη μόνο για το βαθύ σκοτάδι αλλά έχει μάρτυρες γύρω του. Πάει να βρει εκείνη σαν… σαν να ναι το μόνο σωστό.
 * * * * 
ii) Υπάρχει ένα άδειο δωμάτιο και υπάρχει ένα άδειο σπίτι. Πάντα οι άνθρωποι κουβαλούν το φορτίο τους γεμίζοντας χώρους, αφήνοντας(αν κάποιος παρατηρεί καλά όπως ο Σταύρος) ένα είδος «κατακάθι». Κοιτάζοντας τον τοίχο, κάτι τέτοιο ίσως είναι το σκιώδες περίγραμμα της πλάτης του κρεβατιού, σαν να’ χει περαστεί το ξύλο με καπνό κεριού ή τα βαθουλώματα στη μοκέτα από την καρέκλα που δημιουργούν την αίσθηση πως αν δε βαλθεί κάτι άλλο θα μείνουν έτσι για πάντα. Τι κάνει όμως κάποιος με τον «αέρα» του σπιτιού; Κι όταν ο Σταύρος σκέφτεται αέρα εννοεί το άχρωμο και άοσμο περιβάλλον(μια ατμόσφαιρα περισσότερο) που είναι η παρουσία ενός ανθρώπου μέσα εκεί. Θα ήθελε αυτή τη στιγμή, πριν βγει έξω από το χώρο, να κάνει πως χουφτώνει λίγο από αυτήν την ατμόσφαιρα και ανοίγοντας την παλάμη να βρει σωματίδια ή τον απόηχο σκέψεων, κάτι που τέλος πάντων κατάφερε να αφήσει εκεί μέσα τόσα χρόνια.

  * * * * 
iii) Στ’ αλήθεια πότε ορίζεσαι; Να ‘ναι από τα γράμματα, ένας ένας μικροί λεπτεπίλεπτοι κούροι συγκρατώντας σε σειρά έναν ήχο που στα χείλη γίνεται μια προέλευση; Να ‘ναι η τροχιά που κόβει στον αέρα μια γυναικεία παλάμη γύρω από την κοιλιά όταν κάτι μέσα της πάλλεται; Γυρίζει η παλάμη κυκλικά δίνοντας το σχήμα του πλανήτη και να ‘σαι… εκεί μέσα ορίζεσαι άραγε; Ίσως και να ‘ναι κάτι πιο απτό τελικά που σε ορίζει ή να πω καλύτερα πως σε καθορίζει; Τι χρειάζεται καθένας μας για να υπάρχει, ε; Σε ρωτάω.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ








Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κερατσίνι το 1984. 
Σπούδασα Κοινωνική Εργασία και από το 2009 εργάζομαι ως Κοινωνικός Λειτουργός σε φορείς Ψυχικής Υγείας με εξειδίκευση σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες, αναλαμβάνοντας εκτιμήσεις, διαγνώσεις και συμβουλευτική γονέων, καθώς και τη συγγραφή εγχειριδίων λειτουργίας αλλά και ομιλίες-βιωματικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα. 
Το 2012 εκδόθηκε ηλεκτρονικά το πρώτο μου μυθιστόρημα Το Παγοποιείο από τα 24grammata. Στη συνέχεια(2013) ακολούθησε έντυπη αυτοέκδοση του ίδιου με παρουσιάσεις σε Αθήνα και Κρήτη. 
Το 2013 εκδόθηκε επίσης από τα 24grammata η ποιητική συλλογή Rogamar ενώ το 2014 κυκλοφόρησα σε περιορισμένη έντυπη αυτοέκδοση μια 2η ποιητική συλλογή Sombras X. 
Διηγήματα μου επίσης δημοσιευθεί στα 24grammata, όπως και άρθρα στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, στο psy-action και στη Σεισάχθεια. 
Από το 2012 είμαι τακτικός αρθρογράφος του κινηματογραφικού blog pamecinema iraklio 
Από το 2013 μέχρι το 2015 παρουσίαζα  την εκπομπή ”Splitting” με αντικείμενο τον κινηματογράφο και την λογοτεχνία στον διαδικτυακό σταθμό M-Word web radio. 
Επαγγελματική ενασχόληση με μουσική(ντραμς-κρουστά) με δισκογραφία. 
Στοιχεία Επικοινωνίας: 
e-mail: steliosmoiras84@gmail.com 
official Fb page: Stelios Moiras 

Ο Στέλιος Μοίρας μιλάει για το βιβλίο 
( Από συνέντευξή του στο http://grekamag.gr/ )

Τι πραγματεύεται το «Μέσα από τα μάτια της»;

Είναι η ιστορία μιας σύντομης και ακραίας σωματικής και συναισθηματικής συνεύρεσης δυο τραυματισμένων ψυχικά ανθρώπων. Καθώς γνωρίζονται, ανάμεσα τους αναπτύσσεται κάτι που ομοιάζει σε έρωτα αλλά περισσότερο είναι σαν την προσπάθεια που κάνει ο καθένας τους να προβάλλει πάνω στον άλλον την επιθυμία του. Η ιστορία δεν διηγείται την πορεία μιας σχέσης αλλά αφορά στο δίλημμα του να φτιάξουμε έναν δικό μας μικρόκοσμο ή να καταστρέψουμε τον μικρόκοσμο των άλλων. Έχω βαρεθεί να βλέπω βιβλία με τίτλους περί διαχείρισης της αγάπης για τον άλλο, «πώς να αγαπάτε χωρίς να πονάτε», «βρείτε τα σημεία σας στη σχέση» και άλλα τέτοια γραμμένα με μια υπεραπλουστευμένη ψυχολογία αμερικάνικης κοπής.  Ήθελα να γράψω ένα κυνικό σχόλιο για τον επιφανειακό τρόπο που πλασάρεται ο έρωτας ως συνθήκη στην εποχή μας. Πολλές φορές στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία αλλά και στα ΜΜΕ συναντάμε πολύ συχνά την «αγάπη», τον «έρωτα». Χρησιμοποιούνται για να σκηνογραφήσουν μια ατμόσφαιρα, να υποστηρίξουν μια ιστορία, να λειτουργήσουν ως δόλωμα. Καταλήγουν έτσι να περιγράφονται σαν αυτονόητες έννοιες που απλά βρίσκονται μπροστά στους πρωταγωνιστές. Ήθελα λοιπόν, να διηγηθώ μια ιστορία που αφορούσε καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι έγιναν τραγικοί. Θέλω ο αναγνώστης να έρθει σε επαφή με την ψυχική του σκέψη, καθρεφτίζοντας ίσως δικές του σκοτεινές πτυχές. Αν λείπει κάτι στα μέσα όπου ένας αναγνώστης, θεατής ή ακροατής συναντά την έννοια του σχετίζεσθαι και της συναισθηματικής επένδυσης, είναι η αληθοφάνεια, η κριτική συνειδητοποίηση του πως λειτουργούμε, πόσο απλά ανθρώπινοι και ακραίοι είμαστε.


 * * * * 
Τι σου έδωσε έμπνευση για να γράψεις αυτή την ιστορία;


Είχε καρφωθεί εδώ και χρόνια στο μυαλό μου να γράψω μια ιστορία που θα είχε ένα στοιχείο αλήθειας για τον έρωτα, τις προβολές μας πάνω του και όχι τα συνήθη πλουραλιστικά θεωρήματα και έννοιες που «επιτυγχάνουμε» λόγω εποχής. Σκεπτόμενος ιδέες και μνήμες, στάθηκα σε ένα από ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εγκλήματα της δεκαετίας του 1990, αυτό του Ματθαίου Μονσελά. Θυμάμαι πώς από τότε είχε καρφωθεί στο μυαλό μου η ιδέα μιας ιστορίας για τα όρια που μπορεί να περάσει κάποιος επειδή ένιωσε κάτι, αγάπησε, ερωτεύτηκε, πίστεψε σε κάποιον και πού μπορεί να τον φτάσει, ποια δικά του όρια μπορεί να ξεπεράσει κάποιος για ένα υποκείμενο πόθου. Οπότε, διατρέχοντας κι εγώ προσωπικά την δική μου ζωή -ως ανθρώπου αλλά και ως κοινωνικού λειτουργού, κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την ιδέα. Δεν θέλησα να γράψω ένα βιβλίο για αυτό το γεγονός, ένα χρονικό, αλλά να εμπνευστώ από αυτό ώστε να κάνω μια ανατομία στην σκοτεινή πλευρά του έρωτα και της αγάπης. Το γεγονός ότι οριζόμαστε μόνο μέσα από τον άλλο


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου