Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.

 Πανοραμική άποψη Ναυπλίου από την Ακροναυπλία.

"Τρία καράβια φέρανε ξανθό κρασί στ’ Ανάπλι.
Καράβια δώστε μου ξανθό κρασί να ξεδιψάσω

φέρτε την κούπα τη χρυσή και τ’ αργυρό λαήνι

πίνω απ’ την κούπα την χρυσή και μέθυσεν η κούπα.

Απ’ το λαήνι ξεδιψώ, μεθά και το λαήνι

γνέφω του ήλιου για να πιει κι αυτός να ξεδιψάσει..."

Ιάκωβος Καμπανέλλης
--------------Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828 - 1833.
Το Ναύπλιο(Ανάπλι) είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία(Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια...
-------------Δύσκολα αποφεύγει ο επισκέπτης τις πολλές φωτογραφίες στην πόλη αυτή.Υπέροχα και λουλουδιασμένα μπαλκόνια,εξώστες"καφασωτοί",ποδήλατα και φυσικά τείχη με ιστορία!Τόπος ιδανικός για βόλτες και "κλικ"! ♥ ♥Ναύπλιο-Μπούρτζι.

Ναύπλιο-Μπούρτζι.
Όμορφη και δροσερή γωνιά στο κέντρο της πόλης.
(φωτο 2013)
 Σπίτι-ζούγκλα,το 2013 

Το ίδιο σπίτι 2015...και ανακαλύψτε τις διαφορές!
 Γέννηση Θεοτόκου.-15ος-16ος αι.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο, ξυλόστεγη.Ο νάρθηκας του ναού ανήκει χρονικά στα τελευταία χρόνια της Β’ ενετικής κυριαρχίας, την εποχή της ανακαίνησής του,1708-1714. Το δυτικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1870. Το παλαιό κωδωνοστάσιο ανεγέρθηκε, όπως αναγράφεται στη σχετική επιγραφή, το 1907.

Είναι τρισυπόστατος ναός, ο οποίος τιμάται στη μνήμη: Γενεσίου της Θεοτόκου, του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως (Βόρειο κλίτος) και του Αγίου Δημητρίου (νότιο κλίτος). Μερικές εικόνες ιστορήθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821...

Άγιος Νικόλαος.


-Μικρός σχετικά ναός σε μέγεθός αλλά όχι και σε ιστορία,όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού,μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης στο λιμάνι,το 1713,μετά από επιθυμία του προβλέπτη του Ενετικού στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου.Επέλεξε αυτό το σημείο εκτός των τειχών της πόλης,δίπλα στη θάλασσα καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς.

Ο σημερινός ναός πάντως,που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με επίπεδη οροφή("ουρανία")είναι του 1836 και εντός μπορεί να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα.

Από την εσωτερική διακόσμηση,διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος,ο κεντρικός (ρωσικής τέχνης) πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Ιωάννου Δημάδη.Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες... 
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες...

κτίρια πολύχρωμα και πολλά μπαλκόνια...
.

Το πολεμικό μουσείο.

 Ναύπλιο
 Παλαμήδι.
 Πανοραμική άποψη Ναυπλίου από το Παλαμήδι.

Πανοραμική άποψη Ναυπλίου από την Ακροναυπλία.


Ακροναυπλία.

Ακροναυπλία.

Το Μπούρτζι από την Ακροναυπλία.
(και τη μηχανή,"χέρια ψηλά"καθώς τα τείχη εμπόδιζαν τη λήψη)

Το Μπούρτζι από την Ακροναυπλία.


Ακροναυπλία.
Τα έργα συντήρησης δεν με άφησαν να πλησιάσω περισσότερο...
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου