Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ " ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ-ΠΑΡΚΟ ΝΕΡΟΥ(ΧΑΪΔΑΡΙ). "

Με τα πρώτα χρώματα να αναγγέλουν τον ερχομό της άνοιξης!

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν.Διομήδους ή αλλιώς Διομήδειος 
Βοτανικός Κήπος,είναι μεγαλύτερος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου,με απίστευτη οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα,που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα.Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher.
Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975.Από τότε,ωστόσο,έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές.Σε μια καταπράσινη έκταση 1.860 στρεμμάτων,πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο,η φύση είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια»! «Κήπος των απολαύσεων»! Ειδικές ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών,γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά,κατατοπίζουν για τα είδη των φυτών…
Στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη.Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως. Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών,με είδη που αναφέρονται από την Ελληνική Μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη! Για παράδειγμα, καλλιεργείται η Δάφνη (Laurus nobilis),η οποία ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο Κισσός (Hedera helix),αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο, ο Νάρθηκας (Ferula communis),στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους.
Εδώ φύεται και το Κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης,αλλά και η Άκανθος (Acanthus spp.),της οποίας τα φύλλα εικάζεται ότι ενέπνευσαν τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από Παλιούρι (Paliurus aculeatus) το οποίο καλλιεργείται στον κήπο αυτό, όπως επίσης και ο Κρίνος (Lilium candidum) που η Παναγία πήρε από τον Άγγελο,σταλμένο από τον Θεό, όπως αναφέρει η χριστιανική θρησκεία. 
Ο Ανθώνας,πλημμυρισμένος από καλλωπιστικά κυρίως φυτά σε 15 μεγάλα παρτέρια,αναρριχητικά φυτά, αρωματικά βότανα, μα πάνω από όλα με πανέμορφες τριανταφυλλιές σε απίστευτα χρώματα και μεθυστικές ευωδιές.Πάνω από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς στολίζουν τον ροδώνα και μαγεύουν!
Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κήπου,που αλλάζει χρώματα κι αρώματα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.Από τα παρτέρια που φιλοξενούν πολυετή είδη εντυπωσιάζει εκείνο με τις παιώνιες (Paeonia spp.),όπως και το γειτονικό παρτέρι με τις ίριδες (Iris spp.). Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως οι νερόκρινοι και η Lemna minor (Φακή του νερού).Στον Ανθώνα υπάρχουν συνολικά 25 λίμνες,που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή από τη μία στην άλλη.Μη χάσετε: «τη λίμνη με τα βήματα». Αξίζει, ακόμη, να προσέξετε τα τρία μεγάλα παρτέρια που φιλοξενούν τρεις διαφορετικές ποικιλίες κάννας σε χρώματα κίτρινο,κόκκινο και πορτοκαλί.
Ένα από τα ομορφότερα σημεία του κήπου είναι η λίμνη με τον λωτό των Αιγυπτίων, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με λωτό ούτε με την Αίγυπτο, αφού κατάγεται από την τροπική Ασία.
Στα Φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται ποικιλίες από βότανα και φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (π.χ. δίκταμος Κρήτης, μανδραγόρας, βάλσαμο, λουϊζα, φασκομηλιά, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, τζίντζερ, λεβάντα, αλόη, βαλεριανή, αγγελική κ.ά.). Στο Θερμοκήπιο και το Φυτώριο καλλιεργούνται φυτά που έχουν ανάγκη από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως αυτά των υγρών τροπικών δασών (π.χ. ζαχαροκάλαμα, πιπέρι, «Μη μου άπτου» κ.ά.), αλλά και φυτά που απειλούνται από εξαφάνιση.Υπάρχουν,επίσης, πολλά εντυπωσιακά είδη κάκτων.
Στα δεξιά από την κύρια είσοδο του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου βρίσκεται ο Δενδρώνας, που αποτελείται από 6 τομείς και είναι στολισμένος με εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους της Γης (Μεσόγειος, Ασία, Αφρική, Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, Ωκεανία). Ευκάλυπτοι (Eucalyptus spp.), ελιές, ακακίες, κέδροι του Άτλαντα (Cedrus libani subsp. atlantica), αγριοκαστανιές, δρυς, φοίνικες του Θεοφράτου, σινική γλεδισχία (Gleditchia sinensis) και η ιαπωνική καλλίκαρπος (Callicarpa arborea και Callicarpa japonica) είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που ομορφαίνουν με την παρουσία τους το Βοτανικό Κήπο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών,το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες και είναι ενταγμένες στο δίκτυο «NATURA 2000».Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης των Βοτανικών Κήπων BGCI.
Ιnfo:Athensattica.gr 
--------------------
Όπως αντιλαμβάνεστε η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για επισκέψεις...Τώρα,τα περισσότερα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της αναγέννησης και το πορτοκαλοκαφέ δίνει σταδιακά τη θέση του στο πράσινο και την πολυχρωμία.Ένας κήπος που εγώ τουλάχιστον αγνοούσα την ύπαρξη και που σίγουρα μια επίσκεψη δεν αρκεί για να τον εξερευνήσεις!
------------------
Επιπλέον πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται:H είσοδος είναι ελεύθερη καθημερινά 8-2μμ και αργίες 8-3.Οι επισκέψεις επιτρέπονται και αργότερα μόνο που κλείνουν τα φυτώρια και δεν υπάρχει προσωπικό για περισσότερες διευκρινίσεις.Η έκταση είναι πραγματικά μεγάλη,σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αρκετή ώρα.Η πρόσβαση χωρίς δικό σας μεταφορικό μέσο είναι εύκολη,από τον τερματικό σταθμό του metro Αγία Μαρίνα και στη συνέχεια με τα λεωφορεία Ασπροπύργου και Ελευσίνας,μετά από λίγες στάσεις...Καλή πεζοπορία! ♥ ♥




...τα σκιερά περάσματα και οι αχτίνες που τρυπώνουν παντού!


 Τσιντόνια(ή Σινδόνια). -  Ο θάμνος του χειμώνα.


 Ερείπια από το ναό του Αγίου Νικολάου στην κάτω είσοδο του κήπου(πίσω από το αναψυκτήριο).


Μπανανιά.
Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί.

Μπανανιά.
Εσωτερικό τμήμα κομμένου βλαστού-έργο τέχνης!

Μουριά. - Κρεμοκλαδής ή κλαίουσα.





















 Κίτρινο γιασεμάκι και η μελισσούλα του! 




Βεργένια

Βεργένια η παχύφυλλος.


Λεβάντα.





 Οι πρώτες μαργαρίτες...



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου