Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΑΘΩΣ ΧΑΤΖΗΜΑΤΘΑΙΟΥ " ΠΙΚΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ¨ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Αθως Χατζηματθαίου - Πικρή σοκολάτα
Β’  Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης λογοτεχνών



Αθως Χατζηματθαίου - Πικρή σοκολάτα
Εκδόσεις - Οστρια 
Είδος - Μυθιστόρημα 

Περίληψη

Η Ελένη με την επιστροφή της στην Κύπρο από την Αθήνα ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών της , προσλαμβάνεται  σε μια εμπορική εταιρία.
Ο γιος του ιδιοκτήτη την ερωτεύεται παράφορα και παρ' όλες τις αντιδράσεις του πατέρα του που έχει αλλά σχέδια για εκείνον και κάνει τα αδύνατα, δυνατά για να τους χωρίσει ,  φεύγει μαζί της.
Δεν αντέχει όμως στην στέρηση και εύκολα  φτάνουν στον χωρισμό.
Η Ελένη επιστρέφει στην Αθήνα και προσλαμβάνεται στην ίδια εταιρία που εργάζεται ο κολλητή της φίλη Σοφία .
Στην πορεία του χρόνου γνωρίζει τον Θανάση και συνδέεται μαζί του.
Ο Θανάσης όμως  δεν είναι αυτός που δείχνει και δεν αργεί να συνάψει ερωτική σχέση με την φίλη της.
Η αρρώστια του πατέρα της την φέρνει για μερικές μέρες στην Κύπρο ,στην επιστροφή της μια μέρα πριν από την  προκαθορισμένη ημερομηνία   πιάνει στα πράσα  τον Θανάση με την Σοφία.
Σ' αυτή την δύσκολη στιγμή της συμπαραστέκεται ο Λεωνίδας ένας νέος που γνωρίζει στο αεροπλάνο ο οποίος και της προτείνει να την προσλάβει στην εταιρία του κάτι που αποδέχεται.
Εκεί ανακαλύπτει την βρώμικη πλευρά των ιδιοκτήτων που κρυμμένοι πίσω από την ταμπέλα της εταιρίας δρουν ανενόχλητοι στον χώρο του υποκόσμου.
Ναρκωτικά, πορνεία, βία, θάνατοι, συμπληρώνουν  το παζλ. 
Και η θεία δίκη κτυπάει  την κάθε  μπλεγμένη οικογένεια βάζοντας τροχοπέδη στο ανίερο έργο τους.

Ένα απόσπασμα:


- Πόσο σ' αγαπώ! Πόσο αλήθεια σ' αγαπώ! ψιθύρισε....

- Η ζωή μου όλη είσαι εσύ, της είπε με ψιθυριστή φωνή σκύβοντας στο αφτί της.
- Είσαι πολύ όμορφη Ελένη, πάρα πολύ όμορφη, είπε κοιτάζοντάς την με θαυμασμό. Σήμερα απόδειξες ότι αυτή η ομορφιά σου δεν περιορίζεται μονάχα στην εμφάνιση, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην ψυχή σου. 
Η Ελένη δεν απάντησε, μονάχα σήκωσε το βλέμμα και τον κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια.
Ο Παύλος άπλωσε το χέρι και το έφερε στο πίσω μέρος του κεφαλιού της κι αμέσως η επόμενη κίνηση ήταν να το σπρώξει ελαφρά προς το μέρος του αναζητώντας τα χείλη της. 
Η Ελένη δεν αντιστάθηκε καθόλου σ' αυτήν τη γλυκιά αναζήτηση. Ίσως ν' αποζητούσε κι η ίδια εκείνη τη στιγμή αυτό το φιλί. Σε λίγο τα χείλη τους ενώθηκαν σ' ένα γλυκό, γεμάτο πάθος φιλί. 
Ο Παύλος ένιωσε το αίμα του να ζεσταίνεται επικίνδυνα, η καρδιά του άρχισε να κτυπά με γοργό ρυθμό μέσα στα στήθια κι όταν το κορμί ξυπνήσει ερωτικά τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτού του ονείρου. 
Η Ελένη έκλεισε τα μάτια κι αφέθηκε ολοκληρωτικά σ' εκείνον. Αυτός κρατούσε πια το τιμόνι, αυτός θα οδηγούσε το καράβι του έρωτα σε λιμάνι απάνεμο. 
Τα δάκτυλά του άρχισαν να παραμερίζουν το φόρεμά της και να εξερευνούν με μαεστρία το σώμα της. Ένας δυνατός πόθος κυρίευσε την Ελένη. Οι φωνές του κορμιού της είχαν ξυπνήσει και την καλούσαν επιτακτικά στο πρόσταγμα του έρωτα. Ο Παύλος της έβγαλε χωρίς άλλη καθυστέρηση τα ρούχα, το γυμνό της κορμί σπαρταρούσε στα χέρια του σαν ψάρι έξω από το νερό. Τα φιλιά του κεντούσαν κάθε εκατοστό του κορμιού της, τίποτα δεν έμεινε ανέπαφο πάνω σ' εκείνο το γλυκό παραλήρημα. 
Η Ελένη υποταγμένη στο γλυκό χάδι των χειλιών του βογκούσε από απόλαυση, ξεφώνιζε από ηδονή. Τα δυο κορμιά δε θ' αργούσαν και πολύ ακόμη να σμίξουν σ' ένα ατελείωτο, ερωτικό ταξίδι.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Γεννήθηκα στη Λεμεσό της Κύπρου . Είμαι απόφοιτος Σχολής δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων. Συνεργάστηκα επί σειράν ετών με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα. Εργάστηκα στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και σύμβουλος εταιρειών. Αρθρογραφώ συχνά στον εγχώριο τύπο. Ασχολούμαι με την ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, τηλεοπτικό σενάριο και έμμετρο στίχο. Γράφω επίσης και κυπριακά θεατρικά μονόπρακτα  και συνεργάζομαι  με το κρατικό κανάλι Ρ.Ι.Κ .  Είμαι αυτοδίδακτος  ζωγράφος. Δουλειά μου έχει συμπεριληφθεί σε εκδόσεις , ανθολόγια  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας. Διατέλεσα κριτής σε διαφόρους Πανελληνίους  λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Είμαι ο εμπνευστής και ο δημιουργός του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού  της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού  Κύπρου. Έχω βραβευτεί σε όλους του τομείς που υπηρετώ, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς τόσο στην  Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Έχω τιμηθεί για την προσφορά μου  στα γράμματα και τον πολιτισμό από το Δήμο Λεμεσού,  για την προσφορά μου στην παιδική νεανική λογοτεχνία από τον  Κυπριακό Σύνδεσμό Παιδικού Νεανικού βιβλίου  και από άλλους πολιτιστικούς φορείς.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

( Από συνέντευξη του Ποιητή και Συγγραφέα σε Κυπριακή εφημερίδα )

Κατ’ αρχή τι σε ώθησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου ;

Ανασκαλίζοντας τις σημειώσεις μου στην προσπάθεια μου να γράψω ένα σενάριο για ένα Πανελλήνιο διαγωνισμό σεναρίου.   Βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα  αν μπορούσε το υλικό που διέθετα να στήσει με επιτυχία ένα σενάριο, σε προκαθορισμένη έκταση.  Τότε το σκηνικό άλλαξε μέσα μου και αμέσως έκανα τη σκέψη ότι θα ήταν καλύτερα, όλα αυτά που είχα καταγράψει  να τα συμπεριλάβω σε ένα βιβλίο.
Και έτσι δημιουργήθηκε   « Η Πικρή Σοκολάτα » που με την ολοκλήρωσή της,  είχε την τύχη να της απενεμήθη το Β΄ Πανελλήνιο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και στη συνέχεια  το Βραβείο  υψηλότερης επισκεψιμότητας  στη λογοτεχνία   από το  MCNEWS.  GR   ως το λογοτεχνικό έργο που ξεχώρισε και διαβάστηκε περισσότερο από τους αναγνώστες του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ποιο είναι το είδος του βιβλίου. Μίλησε μας γι ‘ αυτό.

«Η πικρή σοκολάτα » είναι ένα μυθιστόρημα  που σκιαγραφεί τη σημερινή κοινωνία  σε όλες τις  προεκτάσεις.  Μια  περιγραφή της ζωή των ανθρώπων  όπως έχει εξελιχτεί  στον 21 αιώνα . Υμνεί τον έρωτα , κατακρίνει τα πάθη από όπου κι αν προέρχονται  με  σημείο αναφοράς την εκμετάλλευση  που ταλάνιζε την κοινωνία της σημερινής  εποχής.
Εκμετάλλευση οικονομική αλλά και ψυχολογική είχε όμως πάντα ως γνώμονα το χρήμα...αυτό ήταν η πηγή του κακού αλλά και του καλού.
Πρωταγωνιστικό ρόλο  έχουν  άνθρωποι της  εποχής  μας
με τα προβλήματα , τις έγνοιες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας, αλλά και τους έρωτες τα μίση και τα πάθη τους που πολλές φορές τους οδηγούν  σε προστριβές.
Θέλοντας να μεταφέρω στον αναγνώστη , όσο το δυνατό πιο ζωντανά τα επεισόδια που εκτυλίσσονται στην αφήγηση χρησιμοποιώ  αρκετά το διάλογο που πιστεύω προσδίδει στο κείμενο ιδιομορφία και ενάργεια με θετική απήχηση στους αναγνώστες.

Ποιο είναι το συγγραφικό σου έργο μέχρι αυτή τη στιγμή;

Ασχολούμαι με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο.
Έχω εκδώσει πέραν των  σαράντα βιβλίων που περιλαμβάνουν
όλα τα προαναφερόμενα είδη. 


Τι είδους βιβλία προτιμάς να διαβάζεις και ποιους συγγραφείς ;
(Ξένους και Έλληνες )

Τα λογοτεχνικά βιβλία με εκφράζουν περισσότερο, χωρίς να απορρίπτω όμως τα βιβλία ιστορικού περιεχομένου.
Από τους Έλληνες συγγραφείς, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου κατέχει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και από τους σύγχρονους ο Νίκος Θέμελης. Όσον αφορά τους ξένους η πλάστιγγα  γέρνει προς τον Ντοστογέφσκι  και από τους σύγχρονους στον  Paolo Coelho

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης σου; 

Η ίδια η ζωή, με τις χαρές και τις λύπες της.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι συγγραφέας στη Κύπρο;

Η λογοτεχνία θέλει αίμα  και κόπο, ειδικά στην Κύπρο χρειάζεται ακόμη, υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Πολύ σύντομα θα  κυκλοφορήσει  το δεύτερο βιβλίο με αναφορά στην Κυπριακή ντοπιολαλιά  με  τον ίδιο τίτλο  όπως και το πρώτο « Στην Γλώσσαν μου Τραουδώ »  και υπότιτλο  αυτή τη φορά – Ερωτικά –Κοινωνικά – Σατιρικά Ποιήματα , καθώς και ένα παιδικό έργο με τίτλο «Ο Λαγός και το Μελισσάκι .
Η συνέχεια  στο είδος του μυθιστορήματος τιτλοφορείται« Η Μάσκα » του οποίου η συγγραφή έχει ήδη ολοκληρωθεί.


 Το μυθιστόρημα  « ΠΙΚΡΉ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» κυκλοφορεί στην Αθήνα από τον εκδοτικό οίκο Όστρια.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου