Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΦΡΑΓΚΙΑ ΙΩΑΝΝΑ " Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ "

πηγή φωτογραφίας
Ένα από τα θαύματα της ζωής, η φιλία, δοκιμάζεται σκληρά στην εποχή της κρίσης. Ο φίλος που σωπαίνει, που μαστίζεται από υπερβολικά προβλήματα, που βρίσκεται σε παραίτηση και απόγνωση είναι αυτός ακριβώς που έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για αγάπη, συμπόρευση, κατανόηση, προσοχή.
Κάθε σπίτι με τον Σταυρό του, κι όμως, κάποιες φορές, είτε γιατί οι χαρακτήρες είναι δυναμικοί, είτε γιατί ξαφνικά εισβάλλει ένας έρωτας, είτε γιατί οι ζωηρές ονειροπολήσεις και φυγές κλείνουν την πόρτα στη ζοφερή πραγματικότητα, οι άνθρωποι καταφέρνουν να κρατούν αισιοδοξία, μαχητικότητα, χαρούμενη διάθεση που μεταδίδουν κι έτσι εύκολα ξανασυνδέονται με την ομάδα.

Κάποιοι άλλοι, πιο ευαίσθητοι κι εσωστρεφείς, περπατούν συνεχώς σε κινούμενη άμμο, κοιμούνται ελάχιστα και δεν αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια της προηγούμενης μέρας, είναι ατημέλητοι, τρώνε ακατάστατα, τρόφιμα ακατάλληλα με αποτέλεσμα να χάνουν ή να παίρνουν βάρος. Αν τους ρωτήσεις τι κάνουν, εκδηλώνουν θλίψη ή κλάμα, κλείνονται ακόμη περισσότερο για να μην ενοχλούν και ζουν συνεχώς στην αναμονή κάποιου επερχόμενου τέλους.
Οι φίλοι μας, που εκφράζουν παράπονο ή επιθετικότητα, που νιώθουν πως κανείς δεν καταλαβαίνει και δεν συμπαρίσταται, θέλουν όσο κανείς δεν φαντάζεται, την επανασύνδεση με την ομάδα. Πώς; Κάθε περίπτωση έχει άλλη λύση. Ας εστιάσουμε την προσοχή μας κι ας δώσουμε ένα χέρι αγάπης έμπρακτης. Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αλλιώς, μια καλημέρα, ένα τηλέφωνο, ένα μήνυμα, ένα "πες μου πώς είσαι σήμερα", ένα "σε σκέφτομαι κι είμαι κοντά σου", ένα "βγες απ' το σπίτι και πάμε να περπατήσουμε" μπορεί να κάνει θαύματα. Κι ας δείχνουν πως δεν τους νοιάζει, αφού όλα φαίνονται μάταια.
Δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες, αυτό είναι κοινό βίωμα. Ας δυναμώσουμε τους δεσμούς μας, απλά κι αθόρυβα, όχι σαν σωτήρες που ερχόμαστε να προσφέρουμε τον παράδεισο, αλλά σαν άνθρωποι που συν-πάσχουν και συν-αισθάνονται έστω κι αν δε ζουν στον ίδιο βαθμό τα προβλήματα και τα αδιέξοδα. Στο βάθος μας είμαστε καλόψυχοι κι αυτό είναι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο όπλο κατά του σχεδιασμένου μαρασμού που επιχειρείται σε βάρος μας.
Ιωάννα Φραγκιά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου