Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ - Φωτογραφικό Αλμπουμ " ΦΡΑΓΜΑ "


ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ


(Το άλμπουμ αφιερώνεται στην εξαιρετική μου φίλη κυρία Γεωργία Κοτσόβολου).Καθυστέρησα να εμφανίσω πολλές από αυτές τις φωτογραφίες επειδή ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν κάνω λάθος... 
Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή που λέγεται "Φράγμα" έχουν έρθει πολλοί λαθρομετανάστες. Μας ήρθαν χωρίς διαβατήριο και θέλουν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια. Είναι πολλά είδη εξωτικών υδρόβιων πτηνών, όπως κορμοράνοι, κατάκαλι, μαραμπού, και άλλα (ψάχνω γι' αυτά στοιχεία αναγνώρισης ακόμα). 
Πράγματι, το μεγάλο πουλί που στέκει στην όχθη της τεχνητής λίμνης (στη δεύτερη κατά σειράν φωτογραφία του άλμπουμ) ΕΙΝΑΙ ένα ΜΑΡΑΜΠΟΥ !!! 
Μου θύμισε τον Νίκο Καββαδία και την ιστορική ποιητική του συλλογή "Το μαραμπού και το πούσι"... 

Με την άνοδο της θερμοκρασίας των τελευταίων ετών μας έρχονται πολλά είδη από τα εξωτικά πουλιά της Αφρικής. Τελικά διαμένουν εδώ όλο τον χρόνο, αφού βρίσκουν πολλή τροφή και ήπιο περιβάλλον, χωρίς θηρευτές. 
Αργά, αλλά σταθερά το φυσικό μας περιβάλλον μεταβάλλεται... Γινόμαστε Αφρική. 

Στη δεύτερη φωτογραφία (που δεν είναι καλή) ένα μεγάλο μαραμπού επισκοπεί το περιβάλλον, ενώ ένα κατάκαλι πλέει προς το μέρος του! Πίσω, στο βάθος, ένα άλλο είδος υδρόβιου πουλιού (μη αναγνωρισμένο ακόμα) φαίνεται να έχει κάνει τη φωλιά του στις καλαμιές της όχθης... 

Ο τεχνητός υδροβιότοπος στην περιοχή "Φράγμα", λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, που γεννήθηκε από την ιδέα να κατασκευαστεί μια λίμνη φράζοντας το μικρό ρυάκι, που κατεβαίνει από τις πλαγιές του Χορτιάτη, φιλοξενεί τώρα πολλά είδη άγριας υδρόφιλης και υδρόβιας ζωής. 
Υπάρχουν, εκτός από τα εξωτικά πουλιά, και ψάρια, βατράχια, υδρόβιες χελώνες, πάπιες, χήνες... 
Το φράγμα είναι ένας θαυμάσιος τόπος ξεκούρασης για κάθε εποχή. 

Στην άκρη της λίμνης λειτουργεί αναψυκτήριο - εστιατόριο (με απίστευτα χαμηλές τιμές)!!!
 Το Μαραμπού 

  Είναι μια μικρή τεχνητή λίμνη, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από ένα ρυάκι που έφραξαν.
Γι' αυτό η περιοχή ονομάζεται φράγμα. Υπάρχει εδώ μεγάλη υδρόβια ζωή. Τρία είδη ψαριών, καβούρια του γλυκού νερού, ένας απίθανος αριθμός από νεροχελώνες, κύκνοι, πάπιες, χήνες, κορμοράνοι που έρχονται από την Αφρική...
Ζωντάνεψε η φύση εδώ!


Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, αλλά είναι πραγματικά τα σχήματα και τα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου εδώ στο Φράγμα Θέρμης.
Απόλαυσα την ευτυχία των χρωμάτων!


Στη νησίδα, επάνω στα κλαδιά του δέντρου βλέπει κανείς τους κορμοράνους που αναπαύονται, κάνοντας σεργιάνι!..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου