Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΡΑΜΑΝΔΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο φανερός κλυδωνισμός της δημόσιας υγείας με τα δημόσια νοσοκομεία να χτυπούν κόκκινο συναγερμό στη χώρα, δείχνει να παλεύει σε μεγάλες φουρτούνες, έχοντας ακόμη στην πρίζα τα νεύρα της λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε βασικά υγειονομικά υλικά όπως γάζες, ενέσεις, εμβόλια κ.α. Τα ζωτικά φάρμακα είναι δυσεύρετα ενώ οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βγαίνουν στη ζητιανιά για μια νέα σύμβαση με κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.

Στα χρόνια της κρίσης και ειδικότερα τα δυο τελευταία έτη εκτινάχθηκε το κόστος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης αφού όλοι οι άνθρωποι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κι αφού αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στο κόστος των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά το σύστημα υγείας, να γκρεμίζονται οι δομές και να δουλεύουν σαν είλωτες οι λιγοστοί υπάλληλοι των νοσοκομείων, κυρίως στις εφημερίες όπου γίνεται το αδιαχώρητο, με πολλά νεύρα, πόνο και κατάντια της αξιοπρέπειας των ασθενών. Οι μονάδες του αίματος καθημερινά είναι ελλειμματικές και τα νοσοκομεία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εξοικονομήσουν τις απαραίτητες φιάλες ,ανταλλάσοντας μεταξύ τους μονάδες ή χρωστώντας το ένα στο άλλο νοσοκομείο. Ήρωες κι οι γιατροί που δεν τους μένει χρόνος ούτε για να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους, πόσο μάλλον με απλήρωτες εφημερίες δυο ετών και μηδενική προσωπική ζωή, αφού το κινητό τους βαράει συνεχώς, να έχουν την όρεξη για μια ανθρώπινη φυσιολογική ζωή. Οι ρυθμοί τους και η πίεση μα κι ο όγκος των ασθενών συνεχώς πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα να γονατίζουν κι οι ιατροί.
Κι ύστερα σαν βόμβα τρίτης γενιάς όλο το πραγματικό κόστος των πολύπαθων δομών της υγείας να πέφτει και να γίνεται κοτρώνα στις πλάτες των χρεοκοπημένων δήμων!

Ώρα μηδέν για την υγεία! Η υγεία σε κίνδυνο! Ο καρκίνος να θερίζει όλες τις ηλικίες αφού οι ασθενείς περιμένουν στην ουρά για μια ακτινοθεραπεία ακόμη και έξι μήνες, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται η επάρατος νόσος, ακόμη κι αν είναι σε πρώτα στάδια και να γίνεται βραχνάς και ατελέσφορο αποτέλεσμα για τους άτυχους συμπολίτες μας. Απ΄ την άλλη οι φορείς με AIDS να αγκομαχούν για το αν θα βρουν τα αντιρρετροϊκά φάρμακά τους λόγω έλλειψης και να μειώνεται κάθε μήνα η λίστα παραγγελίας των φαρμάκων τους, από τον θάνατο ενός ή δυο ή ακόμη και τριών συνανθρώπων μας. Νέες και πρωτοφανείς αρρώστιες εξαπλώνονται ταχύτατα και χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς επίσης και η ίωση Η1Ν1 να κάνει εμφανή την έλευσή της όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό ακόμη και στα μικρά παιδιά, αφού τα μικρόβια συσσωρεύονται στα χεράκια τους, κυρίως από σημεία που δεν απολυμαίνονται καλά με χλωρίνη όπως οι βρύσες της κουζίνας στα σπίτια. Επίσης πισωγυρίζουν οι αρρώστιες του παρελθόντος όχι μόνον στους πρόσφυγες αλλά και στους Έλληνες όπως η σύφιλη, η ελονοσία κ.τ.λ Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των συλλόγων, των ιατρών και γενικότερα των διοικήσεων των νοσοκομείων που παλεύουν για το καλύτερο, καθώς η δωρεάν δημόσια υγεία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο ούτε εκμετάλλευσης ούτε διεκδίκησης. Ώρα μηδέν για την υγεία! Στην κόψη του ξυραφιού το πιο πολύτιμο αγαθό μας! Το καλό φαγητό των νοσοκομείων κι αυτό εξασφαλίζεται ελαττωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διότι οι δαπάνες των τροφίμων είναι πολυτέλεια εν καιρώ κρίσεως, μιας και πολλές φορές κάνουν εισαγωγή νοσηλείας άτομα που δεν έχουν οικονομικούς πόρους ακριβώς για τη σίτισή τους. Οι εφημερίες κάθε τέσσερις μέρες έχουν γίνει φιλανθρωπικό στέγασμα των δεκάδων αστέγων, καφενείο των απόρων και πέρασμα όλων των φυλών των αλλοδαπών, συν το δράμα των ανασφάλιστων και των μόνιμων ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Κάθε λογής πονεμένος άνθρωπος συρρέει από τον πιο απλό άνθρωπο ως τον πιο «ιδιαίτερο» πολίτη, όπως τσιγγάνοι, φυλακισμένοι, ναρκομανείς κ.α. Ας δοθεί σύντομα μια αποτελεσματική λύση και μια ελπίδα προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί η αλυσίδα μπορεί κάποτε να φτάσει και στην δική μας πόρτα… Ας ελπίσουμε στην έγκαιρη αλλαγή της κατάστασης αυτής, της δημόσιας υγείας, μιας κι η υγεία είναι θησαυρός.





Η Κατερίνα Ραμανδάνη είναι Συγγραφέας - Ποιήτρια και εργάζεται στον χώρο της Υγείας ( είναι Γραμματέας Αιμοδοσίας σε Δημόσιο Νασοκομείο ) 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου