Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ( ΤΑΥΡΩΠΟΥ )



 Παραλία Πεζούλας.






… και όμως είναι Ελλάδα!Μικρά ποτάμια,πελώρια έλατα,αλπικές ακρώρειες και μια λίμνη “στολίδι” που πάνω στ’ ατάραχα νερά της καθρεφτίζεται όλη η λευκή γοητεία των Αγραφιώτικων βουνών.Αφήνοντας πίσω σας την πεδιάδα της Καρδίτσας και ανεβαίνοντας στο μικρό οροπέδιο που σαν σκαλοπάτι συνδέει τον επίπεδο κάμπο με το ορεινό «τείχος» των Αγράφων,το τοπίο αλλάζει.Ορεινή βλάστηση που θυμίζει σκανδιναβική φύση, πυκνοδασωμένοι γήλοφοι που διακόπτονται από καταπράσινες κοιλάδες...Παντού πηγές,ρυάκια και χωριά κρέμονται από τις ράχες των βουνών, στολίδια της φύσης και των ανθρώπων.Ο δρόμος κινείται περιμετρικά σε μικρή απόσταση από τις όχθη και περνά μέσα ή κοντά από τα περισσότερα χωριά.Θα δείτε(ανάλογα με την εποχή) κοπάδια να βοσκούν στις όχθες,παρέες να κάνουν ποδηλασία,πολύχρωμα κανό να ταράζουν την ησυχία των νερών...Αν έχει χιονίσει πράγμα καθόλου σπάνιο για το χειμώνα όλα μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι του βορρά…

---------- 
Η δική μου εμπειρία απαρτίζεται από εναλλαγές σκηνικού και θερμοκρασίας,λιακάδα,βροχή,χιονόνερο και τελικά χιόνι,τόσο που χωρίς αλυσίδες η επιστροφή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.Η περιοχή αξίζει περισσότερο για την ομορφιά του τοπίου και ελάχιστα για τα κτίσματά της στα οποία προσωπικά(πλην εξαιρέσεων)δεν βρήκα ενδιαφέρον γι αυτό και εδώ τα πορτοπαράθυρα απουσιάζουν... 
----------- 
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται 23χλμ Δ.της Καρδίτσας και απέχει 325χλμ από την Αθήνα και 250χλμ από τη Θεσσαλονίκη.Έχει ως έδρα το Μορφοβούνι ενώ περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες: Κερασέας,Μεσενικόλα,Μοσχάτου,Λαμπερού,Πεζούλας,Κρυονερίου,Φυλακτής,
Νεοχωρίου,Μπελεκομίτη,Καρίτσης Δολόπων και Καρβασαρά.
------------

Ιnfo:Βικιπαίδεια,plastiras lake.gr,aiolides.gr


 Παραλία Πεζούλας.

---------

Στη θέση της λίμνης υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη» από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).

Στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής, η περιοχή γνώρισε στιγμές δόξας και ηρωισμού από τους κατοίκους των γύρω χωριών. Εδώ πάνω, σ’ αυτά τα βουνά χτυπούσε η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας. Εδώ λειτούργησε και το συμμαχικό αεροδρόμιο, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, σε μία περιοχή που έχει κατακλύσει με τα νερά της η λίμνη Πλαστήρα, πάντα με τη βοήθεια των χωρικών που αναλάμβαναν να καμουφλάρουν την ημέρα το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα και τη νύχτα να τον ανοίγουν και να ανάβουν φωτιές γιά να τον δουν οι πιλότοι..


 Παραλία Πεζούλας.

---------

Η μια εκ των δύο οργανωμένων παραλιών της λίμνης(μαζί με την πλαζ Λαμπερού)για κολύμπι και δραστηριότητες με κανό.



  Παραλία Πεζούλας.

 Ανατολή στη βόρεια πλευρά της λίμνης Πλαστήρα ανάμεσα σε Μορφοβούνι και Κρυονέρι.


 Ανάμεσα σε Μορφοβούνι και Κρυονέρι λίγο αργότερα.Προς το παρόν λιακάδα...


 Ένα από τα πολλά βρυσάκια της περιοχής.


 Νεράϊδα.

Στο βάθος αριστερά και η προτομή του Ν.Πλαστήρα.

---------

Το χωριό που δημιούργησε για αναψυχή των εύπορων Καρδιτσιωτών ο Νικόλαος Πλαστήρας.Ο οικισμός που ατενίζει τα Άγραφα και τη λίμνη από υψόμετρο 1250, αν και δεν διακρίνεται για την πρότυπη ανάπτυξή του, σίγουρα εντυπωσιάζει με την υπέροχη φύση του. Από Νεράιδα ο δρόμος συνεχίζει για ακόμη ψηλότερα ως τη θέση Καραμανώλη.

---------
Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Σπινάσα, σλαβικής προέλευσης,το οποίο άλλαξε το Μάρτιο του 1928 με βασιλικό διάταγμα.









Νεράϊδα.

Εδώ στολίζεις το έλατο στην αυλή σου!

-----------

Η Νεράϊδα ποτελεί προπολεμικό θέρετρο το οποίο κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο ήταν η έδρα του αρχηγείου του ΕΛΑΣ και στο σπίτι του Ν. Πλαστήρα εγκατέστησε το στρατηγείο του ο Άγγλος λοχαγός Χάμσον.

 Από Μπελεκομίτη.

-------

Μέγιστο Μήκος:12 Χιλιόμετρα 

Μέγιστο Πλάτος:4 Χιλιόμετρα 


Έκταση:24 Τετραγωνικά χιλιόμετρα 

Μέγιστο Βάθος:60 Μέτρα 

Όγκος Νερού:400,000,000 Κυβικά μέτρα 

Ύψος Επιφάνειας:750 Μέτρα


 Από Μπελεκομίτη.


Η λίμνη σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα,η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα,όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).



  Από Μπελεκομίτη.

  Από Μπελεκομίτη.

  Έλατα-"Άμπια".

Καλύπτουν το 90-95% της περιοχής και τα κλαδιά τους στρέφονται προς τα επάνω.




 Χρώματα δειλινού στη λίμνη με τα πολλά φιόρδ.

 Κιόσκι-αγνάντεμα.

 Μπελεκομίτης-Ο Ι.Ν.Αγίων Αποστόλων.

  Ο Μπελεκομίτης όπως φαίνεται από το προαύλιο των Αγίων Αποστόλων.


 Μπελεκομίτης.

Σε μια όμορφη πλαγιά των Αγράφων,σε απόσταση αναπνοής απο τη λίμνη Πλαστήρα, φαίνεται σκαρφαλωμένο το χωριό Μπελοκομίτης.Πολλές είναι οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος «Μπελοκομίτης».Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από το Μπελοκό (γυαλιστερός τόπος) και μύτη.Είναι μικρό και όμορφο χωριό συγκεντρωμένο αμφιθεατρικά σε έκταση τριάντα στρεμμάτων.Έχει μικρά, πυκνοδομημένα σπίτια με όμορφες αυλές,ενώ στενά δρομάκια συνδέουν τα σπίτια μεταξύ τους.Στο χωριό συναντάει κανείς παλιά πέτρινα σπίτια και ξυλόγλυπτα μπαλκόνια και πόρτες,δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής.



Το χωριό, που διασχίζει ο περιφερειακός δρόμος, απέχει 42χλμ. από την Καρδίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 920μ




 Παιδική χαρά στο βουνό...υπέροχη θέα!



 Παιδική χαρά στον Μπελεκομίτη.

 Χρώματα φθινοπώρου στο καταχείμωνο!




Η μετάβαση στον χειμώνα...

Ανάμεσα σε Μορφοβούνι και Κρυονέρι.




Ξενώνας"Οδυσσέας".

Με το τζάκι συνεχώς αναμμένο,τη φροντίδα και τα υπέροχα γλυκίσματα της κυρίας Μαρίας!



 Sallon-Φάρμα Ζαμπέτα.

Ανάμεσα σε Μορφοβούνι και Κρυονέρι προσφέρει δραστηριότητες στη φύση που συνδυάζουν την αναψυχή,την ψυχαγωγία,τη διασκέδαση,τον αθλητισμό και την αγάπη προς τη φύση-όταν δε βρέχει βέβαια! 
emoticon smile
  Τα άλογα κοιμούνται όρθια...κι όμως δεν το είχα ξαναδεί!!!

Σαν δυο σταγόνες βροχής...

 Η Αγία Τριάδα στα Καλύβια Πεζούλας.

 Η Αγία Τριάδα στα Καλύβια Πεζούλας.

 Καλύβια Πεζούλας.

Η πιο τουριστικά αναπτυγμένη πλευρά της λίμνης είναι η νοτιοδυτική,στις όχθες της οποίας μικρά χωριουδάκια ξεπροβάλλουν σαν απόκοσμες οπτασίες. Ο πιο οργανωμένος οικισμός,ωστόσο,είναι τα Καλύβια Πεζούλας σε απόσταση αναπνοής απο τη λίμνη Πλαστήρα.

Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι του οικισμού δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους από την ύπαρξη των οποίων πήρε και το όνομά της η περιοχή. Επρόκειτο για μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές, από καλάμια και λάσπη όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους.Εδώ θα γευματίσετε σε εξαιρετικές ταβέρνες και θα επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. σε ιππασία και τοξοβολία).



  Καλύβια Πεζούλας.

Ένα από τα λιγοστά κτίσματα που τραβά αμέσως την προσοχή!Στην πίσω πλευρά η καφετέρια και μπροστά το μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα...κάπου ενδιάμεσα και τα υπνοδωμάτια όπου βρέθηκα κατά λάθος!




Café-Bar-"Άμπια"

Ένα πραγματικά υπέροχο μαγαζί όπως και να το δεις!Ευγενέστατο προσωπικό,φιλικός ιδιοκτήτης και ε-ξαι-ρε-τι-κή μουσική(jazz-rock μελωδίες)...μπαίνεις για καφέ και φεύγεις αργά το βράδυ!Αν βρεθείτε στα Καλύβια Πεζούλας,θυμηθείτε με!Αξίζει!



  Mπελεκομίτης-θέση Αγνάντι.

Εκεί χιονίζει από την προπαραμονή...


  Mπελεκομίτης-θέση Αγνάντι.

  Mπελεκομίτης-χιονόνερο 


Μπελεκομίτης.
Το στρώνει σιγά-σιγά...

 Τρεχούμενα νερά...

 Άλογα στον χιονιά.



Η λίμνη Πλαστήρα. - 
Το φράγμα.

-----------

Η πραγματοποίηση του έργου αλλά και η υλοποίηση της ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα ολοκληρώθηκε το 1959.Το Φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού,τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού).Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού,και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή,ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης,είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη,αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια...






Συνθήκες επιστροφής....


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου