Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ


" Ω τι κόσμος μπαμπά" του Κ.Μουρσελά

Το Θεατρικό Εργαστήρι δημιουργήθηκε το 2006 από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νέας Γενιάς του πρώην Δήμου Αξιούπολης .

Μετά από σειρά μαθημάτων Θεατρικής Παιδείας από το σκηνοθέτη Δημήτρη Κούρτη, παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2007, τις «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου , 
Τον Μάρτιο του ιδίου έτους έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Νεάπολης.
Τον Ιούνιο παρουσίασε την ίδια θεατρική παράσταση στο Δήμο του Πολυκάστρου , παίρνοντας μέρος στα « Πολυκαστρινά 2007», 
Τέλη Αυγούστου του 2008 συμμετείχε με τις Εκκλησιάζουσες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ευρωπού.
Το 2008 παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το έργο του Ηλία Καπετανάκη « ΒΕΓΓΕΡΑ» σε τρείς παραστάσεις στο Δήμο Αξιούπολης και στο Δήμο Κιλκίς.
Με το ίδιο έργο πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Νεάπολης-Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το 2ο βραβείο.


" Η Βεγγέρα" Του Ηλ.Καπετανάκη το 2008

Το 2009 αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να βάλει τον πήχη πιο ψηλά και ανέβασε το « ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ» με μονόπρακτα και αποσπάσματα από θεατρικά έργα, του Τένεσι Ουίλιαμς.
Mε το ίδιο έργο δήλωσε συμμετοχή στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας όπου έλαβε και μέρος τον Οκτώβριο του 2009 αποσπώντας βραβείο 1ου ανδρικού ρόλου με τον ερασιτέχνη ηθοποιό Χ. Μέλλιο
ΤΟ 2010 σειρά έχει Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ του ΜΟΛΙΕΡΟΥ.Μία διαχρονική κωμωδία του μεγάλου αυτού Γάλλου θεατρικού συγγραφέα-διευθυντή θεάτρου-και ηθοποιού που μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία και αυτό είναι το μεγαλύτερο του κατόρθωμα.
Τον Αυγουστο του 2011 παίρνει μέρος στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων στην Κόρινθο και αποσπά το 2 ο βραβείο γυναικείου ρόλου με την Ελενα Λιακοπούλου
Για το 2012 αρχίζει την προετοιμασία για ¨ Το μεγάλο ταξίδι του μικρού πρίγκηπα ¨ του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που ανεβάζει τον Iούλιο για 2 παραστάσεις στην Αξιούπολη. To 2013 συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικου Θεάτρου στην Ιεράπετρα και αποσπά (7) επτά συνολικά βραβεία.Συγκεκριμένα : Σκηνοθεσίας-Σκηνογραφίας-Μουσικής επιμέλειας-Φωτισμου καθώς επίσης και 3 τρείς επαίνους ηθοποιίας και χορογραφίας .Με το ίδιο έργο συμμετέχει και το 2014 στο 14ο Φεστιβάλ στην Κόρινθο. Τέλος για εφέτος το 2015 ετοιμάζει και ανεβάζει σε 2 παραστάσεις τον Μάϊο στην Αξιούπολη το έργο του Ευάγ.Παντόπουλου « Η νύφη της Κούλουρης » με το οποίο θα συμμετάσχει στην επιλογή των Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που γίνονται ανά την Ελλάδα.

Από την πρώτη παράσταση "Εκκλησιάζουσες" το 2007.


Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης Δήµου Παιονίας (2006-2015)

Εννιά Χρόνια - Οχτώ Έργα


Βιογραφικό του Θεατρικού Εργαστηρίου Αξιούπολης 

Τον Ιανουάριο του 2006, ύστερα από πρόσκληση του τότε Δήµου Αξιούπολης προσπαθήσαμε μαζί µε τον Στάθη Πεχλιβανίδη, να δημιουργήσουμε το Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης. Δεν φανταζόμασταν τη δυναµική που µπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια και την απήχηση που θα είχε από τον κόσμο της Αξιούπολης. Δεν γνωρίζαμε που θα έφτανε η όλη διαδικασία ούτε το µέγεθος και την διάρκεια του Εργαστηρίου. Έτσι την 1η Μαρτίου του 2006 δηµιουργήσαµε το Θεατρικό Εργαστήρι, µε µεγάλο ενθουσιασµό και προθυµία από την µία µεριά και µεγάλη ανασφάλεια και άγχος από την άλλη. Ευτυχώς είχαµε αρκετά µεγάλη συµµετοχή, και αυτό µας έδωσε φτερά για να συνεχίσουµε. Οι περισσότεροι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά µε τη θεατρική διαδικασία. Έτσι ξεκινήσαµε µαθήµατα θεατρικής παιδείας. Θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασµό, ορθοφωνία, κίνηση, σωµατικές ασκήσεις, όλα αυτά, σε συνθήκες εργαστηρίου. Αρχίσαµε τη διαδικασία των προβών σε αίθουσες που µας παραχώρησαν οι διευθυντές των σχολείων. Σε όλο αυτό το διάστηµα, µέσα από τη διαδικασία, αντιµετωπίσαµε και κάποια προβλήµατα: εργασία, οικογένεια, παιδιά, προσωπική ζωή, έλλειψη χρόνου. Ανταλλάξαµε ιδέες και απόψεις, συµφωνήσαµε, διαφωνήσαµε, δηµιουργήθηκαν σχέσεις συµπάθειας, εµπιστοσύνης, φιλίας, γνωριστήκαµε και µάθαµε ο ένας τον άλλον. Όλα αυτά όµως είχαν σαν αποτέλεσµα το δέσιµο της οµάδας για έναν κοινό στόχο, το ανέβασµα µιας θεατρικής παράστασης µπροστά σε κοινό. Σε αυτό το διάστηµα, κάποιοι έφυγαν, κάποιοι άλλοι ήρθαν αργότερα, κάποιοι που είχαν φύγει, ξαναγύρισαν. Κάπως έτσι δηµιουργήθηκε το Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης. Όλα αυτά τα χρόνια συµµετείχαµε σε διάφορα φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου και εκδηλώσεις εντός και εκτός Αξιούπολης. Στο Πολύκαστρο, στη Γουµένισσα, στα Ρίζια, στον Άσπρο, στο Κιλκίς, στον Ευρωπό, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στην Ιεράπετρα Κρήτης, στην Κόρινθο. Να ευχαριστήσουµε όλους αυτούς, που όλα αυτά τα χρόνια, διέθεσαν το χρόνο τους στο θεατρικό εργαστήρι. Είναι το δικό µας µεγάλο ταξίδι στην χώρα του θεάτρου.

Ευχαριστούµε όλους αυτούς που µας βοήθησαν
Τζίµης Κούρτης


Από την πρώτη παράσταση "Εκκλησιάζουσες" το 2007.



(2007) «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

(2008) «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη (2ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στο 4ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νεάπολης Θεσσαλονίκης).

(2009) «Μάθηµα Ανατοµίας» Μονόπρακτα και Αποσπάσµατα του Τενεσσί Ουίλιαµς (Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στον Χρίστο Μέλλιο, για το µονόπρακτο «Το τελευταίο από τα ολόχρυσα ρολόγια µου» στο 1ο Φεστιβάλ Ερασιτ. Θεάτρου Ιεράπετρας Κρήτης)

(2010-2011) «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου (Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στην Έλενα Λιακοπούλου, για το ρόλο της Τουανέτας στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήµου Κορινθίων).

(2012-2014) «Το µεγάλο ταξίδι του µικρού πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (Εφτά βραβεία στο 3ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Ιεράπετρα Κρήτης 2013 (Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας, Φωτισµού, Μουσικής Επιλογής, Βραβείο αντρικού ρόλου παιγµένου από γυναίκα στην Ελεονόρα Παπαρήγα για το ρόλο του Επιχειρηµατία, Κινησιολογίας για το ρόλο του φιδιού στην Μαρία Παπαρήγα και στην Τάνια Τσούκα για το ρόλο της Αλεπούς. Με το ίδιο έργο πήραµε µέρος στο 12Ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου-2014)

(2013) «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (εκδοχή δεύτερη)

(2013-2014) «Το ξύπνηµα» της Φράνκα Ράµε και του Ντάριο Φο

(2015) «Η νύφη της Κούλουρης» του Ευάγγελου Παντόπουλου

Μαθήματα ανατομίας" Τένεσι Ουίλιαμς, το 2009

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι συντελεστές εδώ και δέκα χρόνια είναι οι 
Τζίμης Κούρτης, σκηνοθέτης -σκηνογράφος και επιμέλεια μουσικής και φώτων 
Χρήστος Μέλλιος, Κωστας Μανασής, Τάνια Τσούκα, Ελεονόρα Παπαρήγα, Μαρία Παπαρήγα , Ελενα Λιακοπούλου, Νατάσα Λιακοπούλου, Αγάπη Αθανασιάδου, Μαριάνθη Πλαλή, Φρόσω Βελισσαρίδου.
Στην συνέχεια κάποιοι αποχώρησαν κάποιοι προστέθηκαν όπως:   Λεωνίδας Πασχαλίδης, Δημ.Νίκογλου, Νίκος Καϊσίδης, Μάνος Σιωνίδης, Βαγγελιώ Σιόπκα, Δήμητρα Φωτοπούλου και Μαρίνα Τσοχαταρίδου



Ο "κατά φαντασίαν ασθενής "του Μολιέρου το 2010

ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΟΛΙΕΡΟΣ- Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ

Το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΜΟΥ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ παρουσιάζει για τη φετεινή χρονιά την κωμωδία του Μολιέρου « ο κατά φαντασία ασθενής »
Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής είναι το τελευταίο θεατρικό έργο δημιούργημα του Μολιέρου και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673. Μια από τις πιο γνωστές στιγμές της ζωής του Μολιέρου είναι και η τελευταία του η οποία έγινε θρύλος. Ο Μολιέρος δεν πέθανε, όπως πιστεύεται, πάνω στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης παράστασης του έργου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας και αιμορραγώντας και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του. Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία και όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου. Η σύζυγός του ζήτησε από το βασιλιά Λουδοβίκο XIV να επιτρέψει μια απλή τελετή αργά τη νύχτα. Εκείνος δέχτηκε και ο Μολιέρος τοποθετήθηκε στο μέρος του νεκροταφείου που προοριζόταν για τα αβάπτιστα βρέφη. Σε κείνη την μυστική κηδεία παραβρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε, ο Μολιέρος φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.
Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος αν και στ' αλήθεια δεν έχει τίποτε. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη.
Ο αδερφός του Βεράλδος σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέττα θα προσπαθήσει να τον……………………………………………………………..
Και η συνέχεια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΠΑΛ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

"Το Μεγάλο ταξίδι του μικρού Πρίγκηπα " το 2012

"Το Μεγάλο ταξίδι του μικρού Πρίγκηπα "

Ένα παραµύθι ενηλικίωσης, µια αλληγορία, για µεγάλους µικρούς (παιδιά) και µικρούς µεγάλους (ενήλικες). Ο µικρός πρίγκιπας φεύγει από τον πλανήτη του, που έχει το µέγεθος ενός σπιτιού, για να γνωρίσει τον κόσµο και να πλουτίσει τις γνώσεις του. Επισκέπτεται πολλούς πλανήτες και γνωρίζει βασιλιάδες που δίνουν λογικές διαταγές, µαταιόδοξους, µεθυσµένους, επιχειρηµατίες που πιστεύουν ότι τα αστέρια είναι δικά τους, φανοκόρους, γεωγράφους µέχρι να επισκεφτεί τον πλανήτη γη. Εκεί συναντάει τον αφηγητή που εξαιτίας µιας βλάβης στο αεροπλάνο του, προσγειώθηκε στην έρηµο Σαχάρα. Γνώρισε κι άλλα πλάσµατα, ένα φίδι που του υπόσχεται να τον βοηθήσει να γυρίσει στον πλανήτη του, µία αλεπού που του µιλάει για την αξία της φιλίας. Ο µικρός πρίγκιπας για να επιστρέψει στον πλανήτη του, τον αστεροειδή Β612, αποφάσισε να… 

 ∆ιανοµή 

Αφηγητής Α΄: Χρίστος Μέλλιος Παιδί/αφηγητής: Ευαγγελία Σιώπκα Μεγάλος Α΄: Μάνος Σιωνίδης Μεγάλος Β΄: Ελεονώρα Ζιάρα-Παπαρήγα Πρίγκιπας Α΄: Μαρία Παπαρήγα Αφηγητής Β΄: Μάνος Σιωνίδης Αστρονόµος: Χρίστος Μέλλιος Πρίγκιπας Β΄: Μαρίνα Τσοχαταρίδου Τριαντάφυλλο: Αναστασία Λιακοπούλου Πρίγκιπας Γ΄: Μαρία Παπαρήγα Βασιλιάς: Χρίστος Μέλλιος Ματαιόδοξος: Λεωνίδας Πασχαλίδης Πρίγκιπας ∆΄: Ευαγγελία Σιώπκα Μεθυσµένος: Τάνια Τσούκα Επιχειρηµατίας: Ελεονώρα Ζιάρα-Παπαρήγα Βοηθοί Επιχειρηµατία: Μέλλιος Χρίστος, Μαρίνα Τσοχαταρίδου Φανοκόρος: Αναστασία Λιακοπούλου Γεωγράφος: Κώστας Μανασής Βοηθοί Γεωγράφου: Μάνος Σιωνίδης, Λεωνίδας Πασχαλίδης Φίδι: Μαρία Παπαρήγα Πρίγκιπας Ε΄: Αναστασία Λιακοπούλου Αφηγητής Γ΄: Λεωνίδας Πασχαλίδης Κάκτος: Μάνος Σιωνίδης Αλεπού: Τάνια Τσούκα Αφηγητής ∆΄: Κώστας Μανασής Πρίγκιπας ΣΤ΄: Ευαγγελία Σιώπκα Αφηγητής Ε΄: Χρίστος Μέλλιος ∆ιδασκαλία-Σκηνοθεσία: Τζίµης Κούρτης Σκηνογραφία: Τζίµης Κούρτης, Σταυρούλα Βερτσώνη Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Λιακοπούλου Θεατρική Προσαρµογή-Μουσική Επιλογή: Τζίµης Κούρτης Χειρισµός Ήχου και Φωτισµού: Ελένη Πλαλή Αφίσα - πρόγραµµα: Μάνος Σιωνίδης Οι τεχνικές, ενδυµατολογικές και ειδικές κατασκευές έγιναν από την Σταυρούλα Βερτσώνη, τον ∆ηµήτρη Παντελίδη και τα µέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου. 


"Η νύφη της Κούλουρης" 2014


"Η νύφη της Κούλουρης" 2014


...Μια φορά κι έναν καιρό στην προκυµαία ενός µικρού νησιού στην γραφική Κούλουρη (Σαλαµίνα)...
...Ένας νέος και µια νέα αγαπιούνται κρυφά µακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα των κατοίκων.
...Η Παγώνα κυνηγάει τον Μίχο, ο Μίχος τη Λενιώ που είναι λογοδοσµένη µε τον Κόλια αλλά ερωτευµένη µε τον Μήτσο που βοηθάει τον Βούλτχερ, ένα, Γερµανό καθηγητή που µαζί του είναι νευριασµένος ο πλούσιος θείος της Λενιώς, ο Χαρίτος.
...Μια κόρη, τρεις γαµπροί, µια κουτσοµπόλα, ένας Γερµανός, “ένα ερωτευµένο ζεύγος”, δύο τεκµήρια-ένα καπέλο και µια κουντούρα, µπλέκονται στις σκιές και στα σοκάκια του νησιού.
...Έρωτες, µυστικά, µπερδέµατα, το συµφέρον, τα ήθη και τα έθιµα του χωριού ξετυλίγονται µε απρόσµενες εξελίξεις. Σπαρταριστά επεισόδια και αλλεπάλληλες κωµικές ανατροπές θα µας ταξιδέψουν ως την Κούλουρη

...Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...
...Καλέ… η κουντούρα µου πως βρέθηκε εδώ;
...Κύριος οίδε τι θα µας εύρη…






2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση σας,μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι στον χωρο του πολιτισμού ,με τις μικρές μας δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε πάντα καλά Κωστή οι " μικρές δυνάμεις " δημιουργούν τη μεγάλη δύναμη του Πολιτισμού μας

      Διαγραφή