Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Γλαύκος και Ίρις" από την Κέλλυ Κρητικού

Μαγεύομαι και εγώ σαν μικρό παιδί, όταν διαβάζω όμορφες ιστορίες, οι οποίες μέσα από την αύρα του παραμυθιού, καταφέρνουν να μεταδώσουν μηνύματα και γνώσεις, πολύτιμες για τη ζωή των παιδιών. Το βιβλίο "Γλαύκος και Ίρις" είναι αδιαμφισβήτητα μία από αυτές τις ιστορίες: με μια γραφή, που χαϊδεύει γλυκά τα αυτιά και τις καρδιές των μικρών φίλων, κινητοποιεί τη φαντασία τους και τους συστήνει στο μαγικό κόσμο των λουλουδιών και των πουλιών.



Μια χαριτωμένη λουλουδίτσα, η Ίρις, αγαπούσε τα λουλούδια, τη θάλασσα, τον άνεμο, τα πουλιά μα η καρδιά της χτύπησε πιο δυνατά, όταν γνωρίστηκε με τον Γλαύκο. Ο ξεχωριστός αυτός γλάρος με τον τρόπο του και τις γνώσεις του γοήτευσε τη μικρή ηρωίδα και σύντομα οι συναντήσεις τους ήταν καθημερινές και πολύωρες. Το αίσθημα, που γεννήθηκε μέσα τους, ήταν αμοιβαίο και αγνό και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους. Μα γίνεται γάμος ανάμεσα σ' ένα πουλί κι ένα λουλούδι; Πώς θα φτιάξουν το "σπιτικό" τους; Θα γίνουν όλα όπως τα έχουν ονειρευτεί;

Μια ιστορία διαποτισμένη από το  μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της σπουδαιότητας της αληθινής αγάπης σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας. Τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τους δύο ήρωες συνειδητοποιούν την αξία της συνεργασίας, την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη στο σπίτι, στο σχολείο, στις καθημερινές τους δραστηριότητες, για να επιτύχουν περισσότερα και σημαντικότερα αποτελέσματα. Η υγεία, το χαμόγελο και η άμιλλα προβάλλουν ως τα θεμελιώδη συστατικά για να μπορούν ν' απολαμβάνουν τις σχέσεις τους με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και όσους αγαπούν. Η αισιοδοξία και η θετική προδιάθεση απέναντι στις όποιες δυσκολίες, διατρέχουν όλη την εξέλιξη αυτού του "διαφορετικού" γάμου, τονίζοντας την καθοριστική σημασία τους, όταν και τα ίδια αντιμετωπίζουν προβλήματα, που στα μάτια τους φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Παράλληλα, με τη λυρική γραφή της η κα Νινιού, γνωρίζει στους μικρούς αναγνώστες τα χρώματα, τους αριθμούς, τα τόσα διαφορετικά είδη ζώων και φυτών, τα λαογραφικά στοιχεία του λαού μας. Σε συνδυασμό με την ζωντανή και πλούσια σε χρώματα, εικονογράφηση της κας Λιάνας Δενεζάκη, νιώθεις να ταξιδεύεις με τον Γλαύκο, να συμμερίζεσαι την αγωνία της Ίριδας, να ξαφνιάζεσαι από την πολυχρωμία της φωλιάς τους και να συγκινείσαι από την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. 

Το συναρπαστικό αυτό παραμύθι μπορεί κάλλιστα ν' αποτελέσει ένα χρησιμότατο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς καθώς περιέχει υπέροχους συμβολισμούς, περιλαμβάνει απίστευτες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είναι πλούσιο σε συνώνυμα και αντίθετα λέξεων, και προσφέρει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πληθους δραστηριοτήτων εντός της τάξης.

Μια μαγική περιπλάνηση στον κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας μέσα από τις παραδόσεις μας και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας...

 ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου