Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Βάσσα Ζελεσνόβα του Μαξίμ Γκόρκι @ Πολυχώρος ALTERA PARS - κάθε Τετάρτη και Πέμπτη

Βάσσα Ζελεσνόβα του Μαξίμ Γκόρκι



Ο Πολυχώρος Altera Pars αναμετράται με το σκληρό έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Βάσσα Ζελεσνόβα» με τη Μίνα Χειμώνα στον ομώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Ο Γκόρκι γράφει το 1910 την πρώτη εκδοχή της «Βάσσα Ζελεσνόβα», την ιστορία μιας σκληρής γυναίκας που,τώρα που πεθαίνει ο σύζυγός της, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας αλλά και της οικογενειακής τους επιχείρησης.
Καθώς η οικογενειακή επιχείρηση των Ζελεσνώφ φαίνεται να καταρρέει, υφαίνεται μια άρτια ιστορία με ίντριγκες, μυστικά, πάθη, θανάτους, σασπένς και πολύ χιούμορ. Απομυθοποιώντας την αγία οικογένεια μιλά με ρεαλιστικότατο τρόπο για ψεύτικους οικογενειακούς δεσμούς και ανακατατάξεις στις κοινωνικές τάξεις. Στο επίκεντρο πάντα
η αυστηρή εμπόρισσα Βάσσα: μια ανελέητη μητριαρχική φιγούρα που προσπαθεί εναγωνίως να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Βαθιά επηρεασμένος από το κλίμα τρόμου που επικρατεί εκείνη την εποχή στη Ρωσία –λίγα χρόνια πριν από τη Ρώσικη Επανάσταση– καταφέρνει να γράψει ένα σπουδαίο έργο γεμάτο σασπένς και βαθείς χαρακτήρες. 
Το 1935, μόλις ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, ξαναγράφει τη «Βάσσα», όπου η πολιτική επιρροή και η έλλειψη αντικειμενικής κρίσης του αποτυπώνονται δραματικά στο καινούργιο κείμενο.

Η παράσταση βασίζεται στην πρώτη εκδοχή του έργου με ενσωματωμένα σημαντικά αποσπάσματα τόσο από τη δεύτερη εκδοχή όσο και από μυθιστορηματικά κείμενα του Γκόρκι που αποτυπώνουν έντονα τον αναβρασμό και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν 
σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
βοηθός σκηνοθέτη: Σίσσυ Γκυρτή

παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Αντώνης Ραμπαούνης, Ιωάννα Αγγελίδη, 
Πέτρος Γούτης,Εύη Νταλούκα, Αλίκη Μπομποτά, 
Ρωμανός Μαρούδης, Χαρά Αδαμίδου, Μάριος Σακκάς.

διάρκεια: 90 λεπτά
τιμές εισιτηρίων: 15 € (κανονικό), 10 € (μειωμένο),
8€ ( άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α/συνταξιούχοι/ομαδικά)


από 15 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15
στο Θέατρο Altera Pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123 - Κεραμεικός (πλησίον μετρό Κεραμεικός), 
τηλ.: 2103410011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου