Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ ΖΩΗ ''Τα καλύτερα μυαλά''



Απόψε ήταν πολύ κουρασμένος. Μια ακόμη από τις μέρες, που έπρεπε να δείξει ότι είναι ικανοποιημένος. Γιατί και σε ποιον; Δεν είχε απάντηση, τέλειωσαν οι απαντήσεις, τέλειωσαν οι δικαιολογίες και ο χρόνος, όμως έχει ακόμη λίγο από την παράταση, που ίσως και να καταφέρει να το γυρίσει το παιχνίδι. 
Η τηλεόραση είναι ανοιχτή, αλλά δεν παρακολουθεί. Ξεχωρίζει τις ηρωικές λέξεις για ανάπτυξη, αγορές, επενδύσεις και σε πάνελ ακούγονται απειλές και εκφοβισμοί από αστείους και θλιβερούς σωτήρες. Τον ξεκουφαίνουν, ζαλίζεται...Σκέφτεται πως από παιδί η μόνη επένδυση που ήθελε είναι στα όνειρα και σε δυο χέρια σφιχτά δεμένα στο κρύο. Και αμάρτησε, του είπαν, γιατί ζήτησε πολλά και πρέπει να τιμωρηθεί, αφού πρώτα ζητήσει συγνώμη. 
Μα, γιατί; Γιατί βλέπει τα καλύτερα μυαλά της γενιάς του αντί να δημιουργούν, να μετράνε τα ψιλά τους, να φοβούνται και να απολογούνται χωρίς να έχουν ιδέα γιατί. Και να μιλάνε για λεφτά μεταξύ τους, όπως οι γέροι ανταλλάσσουν πληροφορίες για φάρμακα και γιατροσόφια.
''Φιλοσοφίες ανούσιες!'' ψιθυρίζει και γελά πικρά. Τα παιδιά έχουν έξοδα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Οι νύχτες είναι μεγάλες και άγρυπνες. ''Αύριο όλα θα είναι καλά, θα παλέψουμε, θα διεκδικήσω..!''. Μα αύριο ξανά θα σκύψει το κεφάλι. Ο μεγάλος χρειάζεται χρήματα για τα αγγλικά, δεν υπάρχουν περιθώρια για γενναιότητες. Αύριο η μικρή θέλει γάλα. Να μην ξεχάσει να πάει στο σούπερ μάρκετ. Να μετρήσει τα ψιλά και να νιώσει ικανοποίηση ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και με τα λίγα. Και ''...εντάξει, υπάρχουν και χειρότερα..'' σαν μόνιμη τραγική επωδός. Λίγα χρήματα, λίγη ζωή και λίγα όνειρα. Και τρέχει στη βεράντα για ανάσα μέσα στο σκοτάδι!.. Θυμωμένο τσιγάρο: γαμώτο!
Η ψύχρα τον ξυπνά για τα καλά...''Τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου...χα!...Τα καλύτερα μυαλά έχουν αγώνα πάλι αύριο. Και χρέη και ένα βάρος στο στήθος από διαλυμένες σχέσεις και απώλειες. Ίσως τα παιδιά μας να είναι πιο τυχερά. Ο ουρανός αύριο θα είναι... πρέπει να είναι γαλανός και χωρίς σύννεφα''.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου