Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟ

Πρόσκληση 

Σε ένα κλίμα φιλικό, χαρούμενο και συντροφικό, ξεκινάμε στις 10 Οκτώβρη ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00-14:00 τις συναντήσεις Δημιουργικής Γραφής. σε έναν όμορφο και ρομαντικό χώρο: Αθηναίων Πολιτεία, Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου 33 Θησείο. Διάρκεια 10 δίωρες συνεδρίες με ανοιχτή την επιπλέον διάρκεια, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας. Με τη διαδραστική γραφή ως επίτευξη ενός δημιουργικού στόχου να επιδρά ως ψυχοτρόπος στις πνευματικές λειτουργίες και την ψυχική διάθεση του δημιουργού, καταφέρνει να βγάζει στο φως μέσω των ηρώων μιας ιστορίας τον ψυχικό φόρτο και τη δημιουργική δυναμική του συγγραφέα. Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων, θα γίνει παρουσίαση των έργων των συμμετεχόντων σε εκδήλωση. Θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής, με την Αιγίδα του ομίλου για την Ουνέσκο τεχνών λόγου και επιστημών Συλλογική έκδοση με τα έργα των συμμετεχόντων στην ομάδα. Στοιχεία επικοινωνίας: 6973412713 e-mail: morfi@asda.gr


Διαδραστική δραματοποίηση μέσω της Δημιουργικής Γραφής

Συνεχίζουμε κι εφέτος τις συναντήσεις δημιουργικής γραφής με τη χρήση ενός Διαδραστικού λογοτεχνικού λόγου. Οι συμμετέχοντες σε ένα κλίμα φιλικό και συντροφικό, θα εκφράζουν μέσα από ασκήσεις τις απόψεις, ιδέες, γνώσεις, εμπειρίες τους και θα αφηγούνται γεγονότα και ιστορίες, όπου ο λόγος τους θα αξιοποιείται με δραματική δυναμική του πεζού του τηλεοπτικού, του θεατρικού λόγου.
Βασικοί κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές μέσα από ασκήσεις και όχι μόνο θεωρεία θα επιτρέπουν μια αποτελεσματική λογοτεχνική διάρθρωση στα γραπτά.
Η συγγραφή εκτός από ταλέντο είναι τέχνη που προϋποθέτει τους δικούς της κανόνες που αναδεικνύουν την ορθή εκμετάλλευση του Ταλέντου, την απελευθέρωση της Φαντασίας, βελτιώνοντας τις ικανότητες ύφους, έκφρασης, απόδοσης στη βασική δομή ενός κειμένου
Μέσα από τις ασκήσεις που θα δίνονται ταυτόχρονα με τις θεωρητικές επεξηγήσεις κάθε συνεδρίας, θα δημιουργηθεί η πρώτη ύλη για τη συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου: Πρόζα, θεατρικό, σενάριο. 
Με τις ασκήσεις δημιουργικής δράσης και αυτοσχεδιασμού, θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η συναισθηματική ανάπτυξη των χαρακτήρων των κειμένων.

Οι συμμετέχοντες θα διαπιστώσουν πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα αποκτήσουν την ικανότητα: 
α) να βρίσκουν θέματα με ενδιαφέρον, 
β) να οργανώνουν την αρχική έμπνευση σε έναν σκελετό με τους τρεις βασικούς κανόνες: 
· Το θέμα, 
· η έκβαση, 
· η κάθαρση… 
και να στήνουν τις δικές τους λογοτεχνικές ιστορίες μέσα από μια διεργασία δραματοποίησης των όσων εκφράζουν.
Η μέθοδος που ακολουθείται δεν έχει να κάνει με τον καθ’ αυτό ρόλο της δραματοθεραπείας ως ψυχολογικό θεραπευτικό μέσον. 
Στις συναντήσεις μας μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία το διάβασμα κι έχουν όρεξη να δημιουργήσουν και οι ίδιοι τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις και θα λάβουμε συμμετοχή σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις με αναγνώσεις των κείμενων σας.. 
Ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας στο τέλος της περιόδου, θα εκδοθεί συλλογικό βιβλίο με τα κείμενα των συμμετεχόντων και σε εκδήλωση που θα οριστεί, θα παρουσιαστούν τα έργα των δημιουργών και θα τους δοθεί δίπλωμα συμμετοχής παρακολούθησης του σεμιναρίου, όπου θα τελεί υπό την αιγίδα για την Ουνέσκο Τεχνών Λόγου & Επιστημών.
Δημήτρης Βαρβαρήγος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου