Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ - ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΑΣΤΑΝΑ 

Bαρκελώνη






Το ταξίδι κι η εξομολόγηση (κι η δημιουργία είναι η ανώτερη και πιστότερη μορφή της εξομολόγησης) στάθηκαν οι δύο μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου.Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις –να βλέπεις και να μη χορταίνεις- καινούρια χώματα και θάλασσες και ανθρώπους και ιδέες, και να τα βλέπεις όλα σα ια τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά και έπειτα να 
σφαλνάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρισάρα του ο καιρός, να κατασταλάξει το ξαθέρι απ’ όλες τις χαρές και τις πίκρες σου –τούτη η αλχημεία της καρδιάς, είναι θαρρώ,μια μεγάλη, αντάξια του ανθρώπου ηδονή. Έκαμα μερικά ταξίδια –πνευματικές πειρατείες, ξεσπάσματα της καρδιάς που πονούσε, απληστία του ματιού που λαχτάριζε και βιάζουνταν, προτού να σβήσει, να δει όσο μπορεί περισσότερο νερό και χώμα. Διπλό είναι το πρόσωπο της Ισπανίας ανεβαίνει στο νου μου: Αψηλές πεδιάδες της Καστίλιας και της Εστρεμαδούρας, χωρίς νερά, χωρίς δέντρα, όλο πέτρα. Γελαστές ζεστές κοιλάδες της Ανταλουσίας και της Βαλένθιας, γιομάτες πορτοκαλιές, λεμονιές και μπανάνες. Άντρες στεγνοί, βίαιοι, γυναίκες με αψηλές πυργωμένες χτένες στ’ αρωματισμένα μαλλιά κι απάνω κυματιστή μαύρη μαντίλα, βουή από λιμάνια, από τις ταυρομαχίες κι από τα παρδαλά πανηγύρια. Μουσική μονόσερτη, αράπικη, όλο πάθος και θάνατο, που ανεβαίνει από τις ισκιωμένες μεσαυλές και τα πυκνά καφάσια της Κόρδοβας και της Σεβίλιας. Μυρωδιές από γιασεμιά, κοπριά και σαπημένα φρούτα. Τζαμιά,εκκλησίες δροσερές, παλάτια μουσουλμανικά, Χριστοί σταυρωμένοι στους βουερούς πολύχρωμους δρόμους, μαυρομάτικα αλητόπουλα του Μουρίλλου, νάνοι πικραμένοι και υπερήφανοι του Βελάσκεθ, ληστές, ζητιάνοι και τσιγγάνοι του Γκόγια, σώματα λιγνά όρθια, καιγόμενα σα λαμπάδες, του Γκρέκο…Όλη η Ισπανία λάμπει και σαλεύει στο νου μου σαν ένα παγόνι αρσενικό, που με ανοιγμένες τις φτερούγες του σεριανάει ανάμεσα σε δυο θάλασσες.

"Ταξιδεύοντας Ισπανία" Νίκος Καζαντζάκης.



Η πολύβουη Λα Ράμπλα είναι ένας πεζόδρομος στην καρδιά της Βαρκελώνης που συνδέει την πλατεία της Καταλονίας με το Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη θάλασσα.





 Η αγορά της Μποκερία είναι μια μεγάλη ανοιχτή αγορά και βρίσκεται στη μέση περίπου του μεγάλου πεζόδρομου Rambla κοντά στην όπερα της πόλης (Liceu) στην περιοχή Ciutat Vella. Η αγορά αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς βρίσκεται και στην καρδιά της τουριστικής ζωής της πόλης. Στην αγορά θα βρείτε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ισπανικά σαλάμια και τυροκομικά.







  Το κάστρο του Μόντζουικ 





Τα μαγικά συντριβάνια του Μόντζουικ. Σήμερα όπως και εχθές, το Μαγικό Συντριβάνι του Μοντζουἰκ, συνεχίζει να γοητεύει όλους εκείνους που λατρεύουν τις χορογραφίες και τα παιχνίδια με το φως στο νερό σε συγχρονισμό με το ρυθμό των μουσικών δημιουργιών, που ζωντανεύουν τις διελεύσεις,






ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ 

Ο Κολόμβος δείχνει προς τον νέο κόσμο.

 Τα λιοντάρια στο μνημείο του Κολόμβου συμβολίζουν την δύναμη της πόλης. 




 Πάρκο Ciutadella όπου βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά της Ισπανίας Philip V











ΟΨΕΙΣ  ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 



Περπατώντας στην πόλη


 Όψεις της πόλης

Όψεις της πόλης 




























Σε μια όμορφη πολύχρωμη καφετέρια στο κέντρο της πόλης






Εικόνα σύμβολο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ισπανίας

 Κτήριο κάπου στην πόλη. 



Σαγράδα Φαμίλια 

 Καμπ Νου το γήπεδο της Μπαρτσελόνα















Η πόλη από ψηλά
 Το σπίτι του Αντονι Γκαουντί του αρχιτέκτονα της Βαρκελώνης τα έργα του οποίου δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές.









 Το πάρκο του Guell βρίσκεται στο λόφο "el Carmel" και είναι άλλο ένα έργο του αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Περιέχει δημιουργήματα του Gaudí όπως συντριβάνια με δράκους όλα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει την πόλη της Βαρκελώνης.







Η Βαρκελώνη από ψηλά










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου