Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Top 10 Movie Soundtracks



Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς για τη δημιουργία ενός soundtrack και έχουμε κάνει πολλά άρθρα αναφερόμενοι σε λίστες καλύτερων soundtracks, όπως Top 10 Games Soundtracks. Καιρός όμως να ασχοληθούμε με το πώς ξεκίνησε η δημιουργία soundtracks και η εισαγωγή ακουστικών μέσων σε οπτικό υλικό, κάτι το οποίο έως τότε δεν υπήρχε. 

Ο όρος ο ίδιος soundtrack παραπέμπει στη μουσική που χρησιμοποιήθηκε σε μια ταινία ή TV show ή ένα ολόκληρο άλμπουμ που περιέχει τέτοια μουσική. Η αρχή έγινε το 1908 όταν ο Γάλλος μουσικός παραγωγός Charles-Camille Saint-Saens, δημιούργησε το πρώτο μουσικό θέμα για κινούμενη εικόνα(L' Assasinat du duc de Guise). Ο πρώτος όμως, δημοφιλέστερος και αυθεντικότερος δημιουργός κλασσικών soundtracks για ταινίες, ήταν τη δεκαετία του '30 ο Henry Mancini. Με πολλά βραβεία, ανάμεσα σε αυτά ένα Emmy και 2 Grammys μόνο για το Peter Gunn Theme, ήταν ο πρώτος που γνώρισε διεθνή αναγνώριση για το έργο του. Επίσης, ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis για τους ξένους), έχει γράψει αμέτρητα soundtracks για πολύ γνωστές ταινίες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος ή 1492: Conquest of Paradise. 

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η παραγωγή ενός soundtrack δεν είναι εύκολη υπόθεση, αντιθέτως πολύπλοκη, γιατί ο μουσικός θα πρέπει να συνδυάσει και να εντάξει τη δημιουργία του  στη δημιουργία ενός άλλου καλλιτεχνικού μυαλού (σκηνοθέτη, σεναριογράφου, συγγραφέα) και να πραγματοποιηθεί μια άριστη σύνδεση συναισθημάτων και έντασης. Η ταινία καθοδηγεί το soundtrack και το soundtrack υποστηρίζει την ταινία. Μια άρτια σύνδεση για το καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

*η λίστα είναι προσωπική, παρ' όλα αυτά δεν θα μπορούσα να μην επηρεαστώ από άλλες πιο επίσημες λίστες. Τα καλύτερα soundtracks ταινιών είναι συγκεκριμένα και έχουν βραβευτεί γι αυτό κάτι το οποίο δεν μπορώ να αγνοήσω. Το μόνο που έκανα είναι να προσθέσω λίγες προσωπικές επιλογές και ίσως να αλλάξω τη σειρά με το "δικό μου αυτί". Εδώ είμαστε όμως να συζητάμε και αν μπορέσουμε (με τόσο ανταγωνισμό) να αναδείξουμε το καλύτερο soundtrack όλων των εποχών! 

**η λίστα περιέχει κάθε είδους soundtrack, προσπαθώντας να αναδείξω κάθε μορφή δημιουργίας. 

10. Life is Beautiful (1997)-Nicola Piovani


Μια ταινία που φόρτισε συναισθηματικά μικρούς και μεγάλους, είναι στο δικό μας νούμερο 10. Η ιταλικής παραγωγής La vita e bella, με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον ανεπανάληπτο Roberto Benigni, ξεχώρισε και στο soundtrack. Μια ταινία που ήταν ταυτόχρονα δράμα και κωμωδία, από την οποία όμως βγαίνει ένα πολύ μελαγχολικό νόημα. Ακριβώς έτσι, δηλαδή μπερδεμένο σε συναισθήματα είναι και το soundtrack. Οι νότες από χαρούμενες γίνονται μελαγχολικές και αλλάζουν πάλι, δημιουργώντας σου αυτήν την εντύπωση που θέλει ακριβώς η ταινία να περάσει. Δημιουργός ο Nicola Piovani.

9. Pirates of The Caribbean (2003)-Klaus Badelt




Μεταφερόμαστε πολύ πίσω, στην εποχή των ένδοξων πειρατών της Καραϊβικής, το 18ο αιώνα, μια ασταθής και πολεμική περίοδος περιπέτειας, πολέμων, ρεσάλτων και αναζήτησης του αγνώστου. Ο Jack Sparrow και η παρέα του βγήκαν στους κινηματογράφους το 2003, με την παραγωγή να την αναλαμβάνει η Walt Disney Company. Ένα Soundtrack που χρειάζεται η γεμάτη ένταση και περιπέτεια ταινία, με τις μάχες, τη θαλάσσια και ανέμελη ζωή των πειρατών και το επικό σκηνικό της εποχής. Διάλεξα το πιο διαδεδομένο soundtrack της σειράς, του οποίου δημιουργός είναι ο Klaus Badelt.

8. The Shawshank Redemption (1994)-Thomas Newman, Bill Bernstein


Πολλοί τη θεωρούν ως τη καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αν όχι σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες. Η περιπέτεια του Andy Dufresne (Tim Robbins) και του φίλου του Ellis Redding (Morgan Freeman) μέσα στις αντίξοες συνθήκες της φυλακής, συγκίνησαν όλο τον κόσμο. Η ταινία είχε μια από τις καλύτερες παραγωγές soundtrack από την Sony BMG, με τους παραγωγούς Thomas Newman και Bill Bernstein να κάνουν μια από τις ομορφότερες δημιουργίες soundtrack όλων των εποχών. 

7. Last of the Mohicans (1992)-Royal Scottish National Orchestra με τον Trevor Jones


Ένα από τα θρυλικότερα movie soundtracks είναι το Last of Mohicans. Η Morgan Creek ανέλαβε την παραγωγή του. Η ιστορία του τελευταίου των Μοϊκανών συγκίνησε πολλούς, όμως αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και έμεινε στην ιστορία, θεωρώ ότι ήταν το soundtrack. 

6. The Legend of 1900 (1998)-Ennio Morricone


Η ιστορία του μοναχικού ανθρώπου που γεννήθηκε σε πλοίο, δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά, δεν καταγράφηκε ποτέ σε κανένα πρακτικό και ήταν ο καλύτερος πιανίστας του κόσμου, έκανε την εμφάνιση της το 1998. Ο εκπληκτικός Tim Roth στον ίσως στον καλύτερο ρόλο της ζωής του, ενσάρκωσε τον άνθρωπο δίχως όνομα. Μια εκπληκτική ταινία που δεν γνωρίζουν πολλοί. Ο Εnnio Morricone (κορυφαίος) ανέλαβε το soundtrack της ταινίας. Μια επίδειξη πιάνου που αναμειγνύει τις νότες, όπως αλλάζουν τα συναισθήματα, αποτελεί μια ατελείωτη αναζήτηση στη μουσική με βάση την ανθρώπινη καρδιά. 

5. Good Bad and the Ugly (1966)-Ennio Morricone


Αν δεν είναι αυτό το κλασσικότερο movie soundtrack, ποιο είναι; Ο Ennio Morricone, γράφει άλλο ένα πασίγνωστο soundtrack αποδίδοντας όσο καλύτερα μπορεί το συναίσθημα και την κουλτούρα της Άγριας Δύσης.  Η ταινία αντικατοπτρίζει επάξια την ζωή της εποχής, την ασταθή και αδύναμη αρχή της Άγριας Δύσης, ο νόμος των κακοποιών, η βία στη βία και το ατελείωτο πιστολίδι. Το soundtrack δε θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Κατά τη διάρκεια του ακούγονται σφυρίγματα, πυρ όπλων, ινδιάνικα επιφωνήματα, φλάουτο και η κραυγή κογιότ. 

4. Requiem for a Dream (2000) Lux Aeterna-Clint Mansell


 
To Αμερικάνικο ψυχολογικό και κοινωνικό θρίλερ, που σκηνοθέτησε ο Darren Aronofsky έχει σαν θέμα την εξάρτηση από ναρκωτικά και την αγωνία της όλης κατάστασης. Το soundtrack είναι ένα άκρως δραματικό και γεμάτο ένταση theme που αντιπροσωπεύει την απελπιστική κατάσταση από την εξάρτηση των ναρκωτικών και ευαισθητοποιεί περισσότερο τον θεατή. Το main theme ονομάζεται Lux Aeterna και δημιουργήθηκε από τον Clint Mansell.

3. Blade Runner (1988)-Βαγγέλης Παπαθανασίου


Το είδος της ταινίας χαρακτηρίζεται ως neo-noir dystopian, δηλαδή ένα είδος ταινιών που αναφέρεται στην αλλαγή του κόσμου μας σε ένα ψηφιακό χάος, γεμάτο με κυνισμό και τεχνολογία. Η ταινία αυτή ουσιαστικά ακολούθησε ένα είδος ταινιών που έβγαιναν εκείνη την εποχή. Το στοιχείο του film noir έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση κάνοντας ακόμη πιο σκοτεινό και μυστηριώδες το τοπίο. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δημιουργώντας μια μυστηριώδη και σκοτεινή μελωδία, που σου προκαλεί αμφιβολία όταν στον ακροατή. Το sountrack είναι μια ακόμη πολύπλοκη ενορχήστρωση πορείας του Παπαθανασίου, γεμάτη από νότες, μουσικά εφέ πάνω στην χαρακτηριστική "διαστημική" ατμόσφαιρα που δημιουργεί στη μουσική του ο συνθέτης. Σου προξενεί ότι περιμένεις να δεις κάτι άγνωστο και ίσως είναι εχθρικό. Σίγουρα σου εγείρει την προσοχή.

2. The Godfather (1972)-Nino Rota


Νέα Υόρκη 1945. Η πόλη κυβερνάται στο παρασκήνιο από παντοδύναμες οικογένειες, μαφιόζων με τον αμίληκτο Vito Corleone, που υποδύεται ίσως ο πιο ταλαντούχος ηθοποιός της εποχής Marlon Brando, να είναι ο αρχηγός της Μαφίας. Όπως γνωρίζουμε, η Μαφία προήλθε από την Ιταλία και ποιος είναι πιο κατάλληλος για να γράψει τη μουσική, από έναν Ιταλό κορυφαίο καλλιτέχνη όπως ο Nino Rota. Η μουσική προκαλεί δέος(!) στον ακροατή, πολλοί ακόμη, ανατριχιάζουν ακούγοντας το βιολί να διαπερνάει το σώμα τους και οι νότες του να κυλούν στις φλέβες τους. Η ταινία ήταν τρομερή, η μουσική όμως ήταν ανεπανάληπτη...

1. Lord of the Rings Trilogy (2001-2003)-Howard Shore


Όποιος με γνωρίζει, δε μπορεί να περίμενε κάτι διαφορετικό για το νούμερο 1 soundtrack όλων των εποχών! Το Lord of the Rings σάρωσε τα βραβεία για τη μουσική υπόκρουση, με τον Howard Shore να είναι η διάνοια και ο μαέστρος των υπέροχων αυτών συνθέσεων. Στην διάθεση του ήταν η Βρετανική Φιλαρμονική του Λονδίνου, ενώ ακόμη έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες Ben Den Maestro, o James Galway και η Enya και άλλοι. Η σύνθεση και η παραγωγή κάθε soundtrack ήρθε να πλαισιώσει τις ταινίες με τον Howard Shore να παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε σκίτσα και βίντεο της ταινίας ώστε να εμπνευστεί προσπαθώντας να καταλάβει την ψυχή του Tolkien(δημιουργού των ιστοριών φαντασίας). Κάθε σκηνή είχε soundtrack, κάθε τόπος δική του μελωδία εμπνευσμένη από την κουλτούρα και τις συνήθειες του. Oscar και Grammy βραβεία δεν άργησαν να εμφανιστούν, με τον Howard Shore να δημιουργεί την καλύτερη σύνθεση της ζωής του. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, έγραψα εκτενές άρθρο για τα soundtracks των ταινιών Lord of the Rings, διαβάστε το αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για αυτά.

Κανονικά, μιλώντας για όμορφα soundtracks, η λίστα δεν θα έπρεπε να τελειώνει ποτέ, καθώς πολλές ταινίες έχουν γυριστεί και περιέχουν soundtracks δίχως προηγούμενο. Αυτή η σύγκριση που κάνουμε δεν θα έπρεπε να υφίσταται γιατί αδικεί τις πολύ ξεχωριστές συνθέσεις κάθε soundtrack. Παρ' όλα αυτά, είμαστε fan και μια μεταξύ μας συζήτηση μπορούμε να κάνουμε, δεν νομίζετε; 

Δυστυχώς, έμειναν έξω από τη λίστα πολλά όμορφα soundtracks. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζουν μια θέση σε άλλες παρόμοιες λίστες. Μερικά από αυτά αναφέρονται παρακάτω:

Ξεχωρίστε τις δικές σας λίστες, αναζητήστε τα καλύτερα soundtracks. Ακούστε μουσική και αλληλεπιδράστε μαζί της. Βιώστε την απόλυτη εμπειρία ενός οπτικοακουστικού έργου! 

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλές επιλογές όλες ! Ένα από τα καλύτερα είναι και το soundtrack της ταινίας Once Upon a Time in America Κάποτε στην Αμερική (Theme by Ennio Morricone) https://www.youtube.com/watch?v=Jj5Xczethmw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και αυτό είναι από τα πιο ωραία soundtracks ταινιών. Και ο Ennio Morricone ανεπανάληπτος. Ένα άρθρο για soundtracks κάναμε και καταλαμβάνει 2 θέσεις!

      Διαγραφή