Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Όταν το Hollywood ''σκoτώνει'' την Ελληνική ιστορία




Γράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Νάτση για το Decay.gr

Η έμπνευση στην αρχαία Ελλάδα είχε ταυτιστεί με τις μούσες, οι οποίες ήταν 9 στον αριθμό και αντιπροσωπεύουν 9 διαφορετικές κατηγορίες τέχνης. Σήμερα η έμπνευση έχει άλλη μορφή και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Η έβδομη τέχνη έχει κατακτήσει τον κόσμο, έχει διαμορφώσει ολόκληρες γενεές, έχει δημιουργήσει καινούργιους Θεούς και νέους ήρωες. Επειδή λοιπόν μιλάμε για κινηματογράφο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το Hollywood , τη μεγαλύτερη Κινηματογραφική βιομηχανία στον κόσμο, η οποία τον τελευταίο καιρό, μάλλον έχει ξεμείνει από ιδέες και βάλθηκε να ''γυρίσει'' την Ελληνική ιστορία και μυθολογία. Μερικά από τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος είναι οι παρακάτω ταινίες:

1) 300

Έκανε πρεμιέρα το 2007, και βασίζεται  στη γραφική νουβέλα του Frank Miller. Η ταινία είναι γυρισμένη σε green screen για να θυμίζει όσο γίνεται περισσότερο το αυθεντικό κόμικ. Το σενάριο της ταινίας δεν ''πετσόκοψε'' ιδιαίτερα την πραγματική ιστορία των 300 πεσόντων Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. , παρ'όλα αυτά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις βίαιες σκηνές παρουσιάζοντας τους Σπαρτιάτες ηρωικούς αλλά και λίγο αιμοδιψείς. Διεφθαρμένοι Έφοροι με μορφή λεπρών που ζούν σε κορυφές βουνών, μυθικά τέρατα εμφανίζονται να πολεμούν στο πλευρό των Περσών, όπως τεράστιοι ρινόκεροι και ελέφαντες με ύψος ανάλογο ενός κτιρίου, ενώ η απεικόνιση του Ξέρξη και του Εφιάλτη ήταν επιεικώς αισχρή, με τον πρώτο να μοιάζει περισσότερο με πρωταγωνιστή σε BDSM πορνό, παρά με τον Βασιλιά της Περσικής αυτοκρατορίας και τον Εφιάλτη να είναι μια μίξη Κουασιμόδου και Σρεκ. Παρ'όλα αυτά η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία(εισπρακτικά) χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με τις κριτικές που πήρε.



2) 300: Rise Of An Empire

Ενώ στην πρώτη ταινία δεν πείραξαν σημαντικά την ιστορία των 300 Σπαρτιατών ή τουλάχιστον την πείραξαν σε επιτρεπτά όρια για Hollywood παραγωγή, δυστυχώς δεν έκαναν το ίδιο με τη δεύτερη ταινία. Φυσικά το σενάριο βασίζεται στην ανέκδοτη νουβέλα του Frank Miller με όνομα ''Xerxes''. Η ιστορία διαδραματίζεται λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το θάνατο των 300 στις Θερμοπύλες, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Θεμιστοκλή. Επειδή όμως τρεις ιντερνετικές σελίδες δεν μας φτάνουν για να απαριθμήσουμε και να σχολιάσουμε τα ιστορικά λάθη και τις ανακρίβειες της ταινίας, θα ήταν πιο σωστό να λέγαμε οτι τα μόνα γεγονότα που στέκουν ιστορικά στην ταινία είναι ότι κάποτε υπήρχαν κάτι Πέρσες και πήγαν να πολεμήσουν κάτι Έλληνες με στρατό και ναυτικό και τελικά οι Έλληνες νίκησαν.



3) The legend of Hercules

Εδώ τα πολλά λόγια είναι περιττά. Όσοι την είδαν καταλαβαίνουν τι εννοώ, όσοι δεν την είδαν γλίτωσαν 100 λεπτά μιας σοκαριστικής μπούρδας. Πολλές φορές έχουν κατακρεουργήσει τον Ηρακλή στο παρελθόν, ειδικά στη σειρά Hercules: The Legendary Journeys, που όλοι κάποια στιγμή έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση, αλλά εδώ μιλάμε για καταστροφή. Σενάριο εκτός τόπου και χρόνου, ερμηνείες χειρότερες κι από θεατρικό με παιδάκια του δημοτικού κι ένα αποτέλεσμα δυσφήμιση για όποιον συμμετείχε σε αυτήν την ταινία (ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες ακόμα και φροντιστές). Δε θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες απλά θα πω ότι ο συμπολεμιστής του Ηρακλή στη ταινία ονομάζεται ''Σωτήρης''. Καμιά προσπάθεια, καμία ελπίδα...



4) Clash of the Titans

Το Clash of the Titans είναι το ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1981. Πρωταγωνιστής είναι ο Περσέας γιος του Διός, ο οποίος προσπαθεί να σώσει την οικογένεια του και γενικά όλο τον κόσμο, από τον εκδικητικό Άδη, ξεκινώντας μια εκστρατεία με μια κάστα γενναίων συμπολεμιστών. Για άλλη μια φορά η ταινία έχει πολύ μικρή σχέση με τον πραγματικό μύθο, ο οποίος μάλλον δεν άρεσε στους συντελεστές κι αποφάσισαν να τον φέρουν στα μέτρα τους, με αποτέλεσμα μόνο τα ονόματα να στέκουν ιστορικά και μυθολογικά. Το σκοπό τους πάντως οι παραγωγοί τον πέτυχαν, βγάζοντας αρκετά εκατομμύρια δολάρια.



Σίγουρα υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να κρίνουμε τόσο αυστηρά αυτές τις ταινίες εφόσον βρίσκονται στην κατηγορία της φαντασίας κι όχι της ιστορίας. Έτσι κι αλλιώς, όποιος θέλει να μάθει ιστορία ή μυθολογία δεν περιμένει από τις ταινίες του Hollywood. Η ένσταση μας όμως είναι άλλη. Γιατί να διαστρεβλωθεί τόσο πολύ ένα ιστορικό γεγονός και να μην δημιουργηθεί ένα σενάριο από την αρχή ; Εξάλλου η πραγματική ιστορία είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί να βεβηλώσεις αριστουργήματα όπως η ''Οδύσσεια'' του Ομήρου και η ''Ιλιάδα'' ; Τελικά η ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο νομίζουμε ; Μήπως υπάρχει κάποιος νόμος που αγνοώ, ο οποίος απαγορεύει την ακριβή μεταφορά ενός ιστορικού γεγονότος στη μεγάλη οθόνη ; Χωρίς να θέλω να ακουστώ υπερβολικός,πιστεύω απλά πως πρέπει να υπάρχει λίγο περισσότερος σεβασμός από τους μεγαλοπαραγωγούς του Hollywood στα συγκεκριμένα θέματα. Σε τελική ανάλυση, ας μην τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό του χρήματος.



1 σχόλιο:

  1. Το χείρότερο που είδα σ' αυτές τις ταινίες και είναι κοινό στοιχείο στην πρώτη και στην τέταρτη (δεν έχω δει τις άλλες δύο) είναι ο κίτρινος ουρανός! Καμμιά σχεση με το γαλανόλευκο σκηνικό που γέννησε τους μύθους και εξελίχθηκε η ιστορία μας. Ειδικά στον Περσέα, τί εύρημα ήταν κι αυτό να ντυθεί ο Δίας Λίαμ Νίσον το αλουμινόχαρτο; Και ο φοβερός μύθος της συνεύρεσης της Δανάης με το Δία ως χρυσή βροχή αντικαταστάθηκε με μια μεταμόρφωση βγαλμένη από τους μύθους του Λάνσελοτ! Οσο για το γεγονός ότι η Ανδρομέδα αλυσσοδέθηκε στην παραλία του ... Αργους που δεν έχει θάλασσα, ίσως ήταν το μικρότερο ατόπημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή