Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Junip-Η προοδευτική Rock είναι ζωντανή




Το Σουηδικό συγκρότημα του σήμερα που αναβιώνει την progressive rock. 

Οι Junip είναι ένα progressive rock συγκρότημα από τη Σουηδία. Δημιουργήθηκε το 1998, από τους Jose Gonzelez, Elias Araya και Tobias Winterkorn. Μέσα σε 2 χρόνια κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο Straight Lines στο οποίο φάνηκαν οι επιρροές τους αλλά και ο ήχος τους. Με γνώμονα τη progressive rock του '70 και τα πολλά ηχητικά εφε που δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα, οι Junip δημιούργησαν ένα είδος μουσικής με progressive rock, folk rock, blues αλλά και μεταγενέστερα pop ηλεκτρονικά στοιχεία. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει άλλα 3 EP: το Black Refuge (2005), Rope and Summit (2010), In Every Direction (2011) και 2 άλμπουμ, το Fields (2010) και το Junip (2013). Με την πάροδο των χρόνων, το συγκρότημα εμπλουτίστηκε με παραπάνω όργανα και στοιχεία.

Βασικά Μέλη
Jose Gonzalez: Φωνητικά, κιθάρα
Tobias Winterkorn: σύνθεση, πλήκτρα

Straight Lines EP (2000)
Το 2000 οι Junip κυκλοφόρησαν το δίσκο με τίτλο Straight Lines. Κυκλοφόρησε σε 7'' βινύλιο σε 500 μόνο αντίτυπα. Το ένθετο είχε ένα μήνυμα από το συγκρότημα που έγραφε: "This is kakafoni 1, the beginning of a musical chaos with no end in sight. Please write to us" το οποίο χιουμοριστικά μας προοικονομούσε ότι ίσως το EP είναι μια χαοτική κακοφωνία χωρίς τέλος! Πήραν μέρος τα ιδρυτικά μέλη, ο Gonzalez, o Araya και ο Winterkorn.

Κομμάτια:
1. HC
2. Cut the Rope
3. Dilettante
4. Straight Lines



Black Refuge EP (2005)
To δεύτερο EP κυκλοφόρησε το 2005. Ανάμεσα σε δικά τους κομμάτια, περιέχεται και ένα cover κομμάτι, το The Ghost of Tom Joad του Bruce Springsteen.

1. Black Refuge
2. Turn to the Assassin
3. Official
4. Chugga-chugga
5. The Ghost of Tom Joad 






Rope and Summit (2010)

Το συγκεκριμένο EP κυκλοφόρησε ελεύθερα online και περιείχε 4 κομμάτια. Ανάμεσα τους βρίσκεται το Far Away, ένα κομμάτι που σε παραλλαγή του υπήρξε soundtrack του πετυχημένου video game Red Dead Redemption.

1. Rope and Summit
2. Far Away
3. At the Doors
4. Loops





Fields Album (2010)

Ο πρώτος τους ολοκληρωμένος δίσκος ήρθε το 2010, με τίτλο Fields. Σε μια σπάνια έκδοση το άλμπουμ είναι τριπλό, με τη συσκευασία να περιέχει τα EP Rope and Summit και Black Refuge. Με το που κυκλοφόρησε δέχθηκε πολύ καλές κριτικές.

  1.   In Every Direction
  2.   Always
  3.   Rope & Summit
  4.   Without You
  5.    It's Alright
  6.    Howl
  7.    Sweet & Bitter
  8.    Don't Let It Pass
  9.    Off Point
10.    To the Grain
11.    Tide 







In Every Direction (2011)

To 2011 κυκλοφόρησε το τρίτο τους EP.

1. In Every Direction
2. Pling
3. White Rain
4. Nackrosdammen
5. In Every Direction (White Sea Remix
6. In Every Direction (Dale Earnhardt Jr. Jr. Remix)


Junip (2013)

Το 2013, κυκλοφόρησε το τελευταίο τους μέχρι στιγμής, άλμπουμ με ομώνυμο τίτλο. Δέχθηκε και αυτό αρκετά καλές κριτικές.

  1.   Line of Fire
  2.   Suddenly
  3.   So Clear
  4.   Your Life, Your Call
  5.   Villain
  6.   Walking Lightly
  7.   Head First
  8.   Baton
  9.   Beginnings
10.   After All Is Said and Done





Οι Junip είναι από τα καλύτερα και πληρέστερα ακούσματα που μπορούμε να βρούμε στην μουσική του σήμερα. Όμως, όπως το αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από σας δεν τους έχετε ακούσει, δεν έχουν κάνει ακόμη μεγάλη καριέρα. Είναι λοιπόν, ζωντανό παράδειγμα ότι πλέον στη μουσική δεν φτάνει η έμπνευση. Βρίσκονται σε μια χώρα που είναι στο προσκήνιο από την οποία έχουν βγει τόσοι καλλιτέχνες. Γιατί να κοιτάμε τα γύρω γύρω και να μην ασχολούμαστε με το κυριότερο, τη μουσική; Στην τελική σε αυτό που θα επικεντρωθεί η μουσική βιομηχανία και οι managers είναι αυτό που ασχολούμαστε εμείς, οι ακροατές.

Η μουσική των Junip είναι ωραία συνδυασμένη καθώς, κατάφεραν να ενώσουν το παλιό με το νέο και τη progressive και folk rock, με τα ηλεκτρονικά μέσα. Η εμπειρία που θα βιώσετε από ένα κομμάτι τους, θα είναι η απόλυτη ηρεμία που βαδίζει σε ένα δρόμο από νότες και συναντάς κάθε φορά κάτι που σε εκπλήσσει. Μπορεί στην αρχή να το αντιμετωπίσεις με διστακτικότητα, όμως λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές παραμέτρους, τότε θα μείνεις ευχαριστημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου