Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΚΟΚΚΑΛΗ ΤΖΕΝΗ " Το βιβλιο ,οι συγγραφεις-ποιητες και... μπεστσελλερτ-ζηδες...."


     

    Δεν επαθα παρακρουση ...απο την κριση ... επαθα κριση  απο αυτα που συμβαινουν  γυρω μου και αφορουν τις αυθαιρετες "ονοματοδοσιες" βιβλιων και "συγγραφεων ", αδικωντας αυτους τους συγγραφεις -ποιητες που  χρονια τωρα δημιουργουν αθορυβα και ποιουν πολιτισμο, χωρις να ξεχωριζω εαν ανηκουν σε "μικρο" η "μεγαλο" εκδοτικο!!!!!
Και εννοω... πως ...

Το βιβλιο πολλοι το αγαπησαν.!
Αλλοι  παρα πολλοί  ,αλλοι απλως το αγαπησαν.
Οι συγγραφεις -ποιητες  αναποσπαστο κομματι  του ,μαζευουν  εικονες, δημιουργουν παραστασεις, τροφοδοτουν την σκεψη και την γνωση, περιμενουν τους αναγνωστες   γιατι αυτοι  εχουν  ΜΟΝΟΝ το απολυτο δικαιωμα   να κρινουν και να αγαπησουν η οχι  το εργο καθε  συγγραφεα-ποιητη.

Στην Ελλαδα  εδω και 2 περιπου χρονια ,δημιουργηθηκε και στα ...ξαφνικα μια αλλη  ομαδα  συγγραφεων ...οι μπεστελλερτ-ζηδες. !!!!
Για την δημιουργια τους ομως δεν  ειναι "αιτιοι" οι αναγνωστες.!!
Οχι!!!
Δεν ειναι οι αναγνωστες ,αυτοι που ...ξεχωρισαν τους συγγραφεις  ...σε συγγραφεις και ... σε μπεστελλερτζ-ηδες .!!!
Ο διαχωρισμος αυτος εγινε εντελως αυθαιρετα από εντελως αναρμοδιους και βεβαια χωρις  κριτηρια!!!!!

Το "οριο  πωλησεων " που ενα βιβλιο  ονομαζεται  μπεστσελλερ  δεν υπαρχει  στην Ελλάδα, επομενως η χρηση της εννοιας μπεστ σελλερ  και  μπεστελλερτ-ζης γινεται αυθαιρετα και μονον  για διαφημιστικους λογους!!!

Το πιο  αντιαισθητικο και  κακοηχο ειναι να τους  ονομαζουν  μπεστελερτζ-ηδες οι ιδιοι οι εκδοτικοι τους  οικοι ,αυθαιρετα παντα (με παραδειγμα  συγγραφεα  που δημοσια  μεχρι πριν λιγο καιρο δηλωνε... πως  ενω εχει γραψει 4-6... και βιβλια και  οι συνολικες τους πωλησεις δεν εχουν ξεπερασει  τις 5.000  !!!!) παραυτα στο εξωφυλλο του  νεου του βιβλιου  τον αναφερει  ως...  "Απο τον συγγραφεα των μπεστσελερ"!!!

Δεν ειναι μονον κακοηχο και αντιαισθητικο να το βλεπεις (να το διαβάαεις) στο εξωφυλλο, ειναι και  η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ απεναντι  στους συγγραφεις -ποιητες που χρονια τωρα δημιουργουν αθορυβα εργο  σοβαρο και πολυποικιλο  χωρις φαμφαρες ,χωρις  ειτε   κλαψουρισματα  ....για την όποια αδικια ....τους γινεται  γενικως  απο κακους γνωστους-αγνωστους... ειτε  με  ...γεγονοτα που ...τους ..εχουν...συμβει  και  που ....ταραζουν την μικρη υπαρξη τους..., ειδικα οταν πλησιαζει ο καιρος να εκδοσουν ενα καινουργιο βιβλιο οπως  συνηθιζουν  οι...μπεστελλερτζ-ηδες.!!

Θα επρεπε να καταλαβουν ορισμενοι ανθρωποι που ασχολουνται με το βιβλιο πως ενα βιβλιο   η εναν συγγραφεα  δεν τα ονομαζεις "μπεστσελλερ "  και "μπεστελλερτ-ζη" για  διαφημιστικους  λογους,  ΑΛΛΑ   επειδη το εργο  τους (το πονημα  τους ,λεξη που την χρησιμοποιουν ..."ξαφνικα" και...κατα κορον εδω στο fb ολοι οι   ασχετοι με την συγγραφη αλλα ...γραφουν "κριτικες βιβλιων"και ξερουν οι ιδιες... ΠΟΙΕΣ  εννοω) ειναι  εξαιρετικο!!!

Είναι δε σιγουρο και ας μη το ξεχνουν ...οι αρμοδιοι που κανουν τετοιου ειδους ...."ονοματοδοσιες"  πως οι αναγνωστες δεν  παρασυρονται ουτε  από τις ...στιβες στις πορτες των βιβλιοπωλειων, ουτε με τους αυθαιρετους τιτλους ... "μπεστσελλερ-μπεστελλερτζ-ηδες " αλλα  ουτε  με την  πολυδιαφημιση...

Ειναι δε  ακομη πιο σιγουρο πως οχι μονον δεν παρασυρονται απο τον πακτωλο ...της εκδοσης και της  ονοματοδοσιας   "μπεστσελλερ- μπετσελλερτ-ζης",   επειδη  ως ΓΝΩΣΤΟ οι εξωπραγματικες  χιλιαδες ...εκδοσης που αναφερονται πανω στα εξωφυλλα ...συνηθωςκαταληγουν σε επιστροφες... απο τα βιλιοπωλεια , σε μικρα  κερδη των οικων και των συγγραφεων αλλα.... και σε ενα  ειρωνικο μειδιαμα που δημιουργειται στα χειλη των αναγνωστων.

Ειναι απίιτευτα ΑΔΙΚΟ   μερικοι ..."συγγραφεις"  εχοντας την πλατη καποιου εκδοτικου οικου, που θελοντας να "μπει" στο τρυπακι  του " Ο εκδοτικος μας οικος εκδιδει μονον...μπεστσελλερ"  να ...προσχωρουν  ,χωρις κανενα μα κανενα  εφοδιο ,χωρις να εχουν  στο ενεργητικο τους   ενα  ενδιαφερον  εργο να παρουσιασουν, χωρις να εχουν πραγματοποιησει  αξιολογες και βεβαια αποδεδειγμενες πωλησεις ,  ποδοπατωντας ολους τους  γνησιους συγγραφεις-ποιητες ,οι οποιοι χρονια τωρα παραγουν πολιτισμο και  που  δεν θελησαν ΠΟΤΕ να  μπουν στο "πνευμα  της εποχης"  και  να  γραφουν  βιβλια αντιγραφης   ...τα κοινως  πιασαρικα… να αυτοονομαζονται η να τους  ονομαζουν  "μπεστελλερτ -ζήδες"....

Υ.Γ
1.Χρησιμοποιω την "αγνωστη" λεξη "μπεστελλερτ-ζης" και οχι την πιο... ευηχη "μπεστελλεριστας" επειδη η ολη ιστορια μου ειναι ακρως αποκρουστικη !!!!!

 Jeni Contarini Kokkali








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου