Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ασυνήθιστα Mουσικά Όργανα-Lap Steel Κιθάρα




Συνεχίζουμε τη στήλη με τα ασυνήθιστα μουσικά όργανα, με το δεύτερο όργανο να είναι η Lap Steel κιθάρα. 

Μουσικό όργανο: Lap Steel Guitar
Κλάση: Έγχορδο
Ανακαλύφθηκε: τέλη 19ου αιώνα
Χώρα: Χαβάη

Η lap steel κιθάρα είναι ένα έγχορδο όργανο που ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα τέλη του 19ου με αρχές 20ου αιώνα στη Χαβάη. Εκτός από όργανο, το lap steel ή slide μπροστά από τη λέξη κιθάρα, προσδιορίζει και τρόπο παιξίματος της κιθάρας, καθώς μπορείς να παίξεις με τον ίδιο τρόπο που παίζεις το αυθεντικό όργανο πάνω στην απλή κιθάρα.

Κιθάρα που παίζεται με slide τρόπο




Η δομή του οργάνου ποικίλει, καθώς υπάρχουν πολλές και διάφορες μορφές του. Εμφανισιακά είναι σαν το "λαιμό" (εκεί που πατάς τις νότες για να ακουστεί η μελωδία) της κιθάρας ξαπλωμένο με τις χορδές να είναι στο πάνω μέρος, χωρίς ηχείο. Ο αριθμός των χορδών είναι συνήθως 6 (όπως της κιθάρας) ή 8 ή 14, ανάλογα με το πόσους λαιμούς διαθέτει το όργανο, πράγμα το οποίο αλλάζει και το είδος της ποικιλίας του οργάνου (console steel, pedal steel κλπ). Ακόμη, ο ήχος του οργάνου θα ακούγεται απευθείας από τις νότες, όμως κυρίως το όργανο παίρνει ηλεκτρική ενίσχυση.



Slide Guitar


Από που είναι όμως η προέλευση του; Αν και είναι άγνωστο, στην ιστορία έχουμε δει πολλά όργανα τα οποία μοιάζουν με το όργανο αυτό. Ένα από αυτά, είναι το γνωστό σε όλους μας, από την Μικρά Ασία, κανονάκι, το οποίο έχει προέλευση αρχαίας Ελλάδας (επιγόνειον)! Είναι ένα όργανο έγχορδο, που άμα προσέξετε είναι παρόμοιο με το lap steel. Ακόμη, στην αρχαία Κίνα, περίπου 5.000 χρόνια πριν, υπήρχε ένα όργανο που ονομάζεται Guqin, όπου το χρησιμοποίησαν και οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες, το υπάρχει ακόμη και σήμερα, το οποίο ο κόσμος το ξέρει ως Chinese slide guitar! Αναλογίζεστε λοιπόν την ιστορία του οργάνου αυτού στα βάθη των αιώνων!

 Μικρασιάτικο Κανονάκι


Κινέζικο Guqin



Πλέον τη lap steel κιθάρα, την συναντούμε κυρίως στην Αμερική, σε περιοχές της Χαβάης, του αμερικάνικου Νότου των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και γενικότερα σε όποιες περιοχές υπάρχει παράδοση country μουσικής.

Πώς παίζεται


Όπως θα παρατηρήσετε και στα βίντεο, το παίξιμο οποιουδήποτε είδους steel κιθάρας, γίνεται με παρόμοιο τρόπο. Ο μουσικός τοποθετεί οριζόντια στα πόδια του το όργανο με τρόπο που από δεξιά θα έχει τους μαγνήτες ενίσχυσης και από αριστερά τα πατήματα για τις νότες ("τάστα"). Στο δεξί χέρι, θα παρατηρήσουμε ότι αν ο μουσικός δεν διαθέτει μεγάλα νύχια, φοράει δύο βοηθητικές πένες, οι οποίες τοποθετούνται στα δάχτυλα του. Εκεί είναι που "τσιμπάει" τις νότες, ώστε να ακουστεί ο ήχος ανάλογα με το πάτημα στο αριστερό. Στο αριστερό χέρι, ο μουσικός έχει έναν κύλινδρο ο οποίος είναι περίπου μεγέθους της παλάμης και διαμέτρου μικρότερης ενός καπακιού από μπουκάλι, το οποίο συνήθως είναι μεταλλικό. Με αυτό, κρατώντας στο στη χούφτα του με συγκεκριμένο τρόπο, γλιστράει πάνω στις νότες και τα τάστα, ανάλογα με το τι θέλει να παίξει δίνοντας εντολή από το δεξί. Έτσι ακούγονται σαν νότες κιθάρας, με έναν χαρακτηριστικό ήχο μετάβασης από την μια στην άλλη. Είναι ένας ήχος ξεχωριστός και ταυτόχρονα διασκεδαστικός.



Όσοι νομίζουν ότι αυτό το όργανο τους είναι άγνωστο, δεν μένει παρά να το ακούσουν και τότε θα καταλάβουν ότι πράγματι το ακούνε συχνά, σε ταινίες, ηχητικά κλιπ αλλά και πολλά άλλα πράγματα, μόνο που δεν ήξεραν τι όργανο κάνει αυτόν τον ήχο και προφανώς νομίζουν ότι είναι ειδικό εφέ υπολογιστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου