Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Bon Jovi-Keep The Faith



Λίγα λόγια για τους Bon Jovi:. Η ιστορία, όπως είναι φυσικό, έχει επίκεντρο τον Jon Bon Jovi, τραγουδιστή και frontman των Bon Jovi. Αφού είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μουσική, έψαχνε τρόπο να γίνει γνωστός πράγμα καθόλου δύσκολο για την εποχή εκείνη, αφού οι δισκογραφικές έψαχναν συνέχεια καινούργια άτομα με ταλέντο αλλά και παρουσιαστικό ώστε να τους κάνουν star. Μιλάμε για τις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου η μουσική είχε αλλάξει ρότα, κυριαρχούσε το hard rock και το punk, με χαρακτηριστικά μουσικής τον πολύ δυνατό και ισχυρό ρυθμό, οι μαγνήτες και τα μεγάφωνα στο τέρμα, κιθάρες να..."τσιρίζουν" και δινόταν επίσης μεγάλη σημασία στην σκηνική παρουσία και το παρουσιαστικό των μουσικών. Κάπου στα μέσα του 1982 ενώ είχε γνωριστεί σε ερασιτεχνικά συγκροτήματα με τον David Bryan(πλήκτρα), ο Bon Jovi θα γνωριστεί με την Power Station Studios, εταιρία που άνηκε, κατά το ήμισυ στον ξάδερφο του Jon, τον Tony Bongiovi. Εκεί άρχισε να ηχογραφεί διάφορα κομμάτια και έκανε πολλά demos, ένα από αυτά, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος με τίτλο "Runaway". Το συγκεκριμένο κομμάτι άρεσε πολύ στους συντελεστές του studio και αποφάσισαν να του το ηχογραφήσουν με ολόκληρο συγκρότημα! Έτσι επέλεξαν κάποιους μουσικούς, μέσα σε αυτούς και τον Hugh Mc Donald(μπασσίστα). Το κομμάτι άρχισε να παίζει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής και είχε επιτυχία. Έτσι κρίθηκε αναγκαίο η ύπαρξη ενός σταθερού συγκροτήματος που να δημιουργεί επιτυχίες και να έχει frontman τον Bon Jovi. Ο ίδιος δεν ξέχασε τον φίλο του πλέον David Bryan για τα πλήκτρα, ο οποίος κάλεσε να έρθει στο συγκρότημα τον μπασσίστα John Such(πρώτο μπασσίστα των Bon Jovi) και τον Tico Torres, έναν έμπειρο drumer με καριέρα σε παλαιότερα συγκροτήματα. Επίσης, ο Bon Jovi είχε εντυπωσιαστεί με ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Αμερικής εκείνη την εποχή, τον Richie Sambora, έναν ταλαντούχο και τεχνίτη κιθαρίστα, ο οποίος είχε κάνει περιοδεία με τον Joe Cocker. Κάπως έτσι δημιούργησαν το πρώτο συγκρότημα των Bon Jovi και ξεκίνησαν να ηχογραφούν όλοι μαζί. Τους ένωνε το πάθος για ρυθμική και ανεβαστική μουσική, με rock διάθεση και ξεσηκωτικούς στίχους! Κάπου εκεί τα βρήκαν και ξεκίνησαν το 1984 μια πολύ πετυχημένη καριέρα!

Μέλη:
Jon Bon Jovi: φωνητικά, κιθάρα, πιάνο
Richie Sambora: κιθάρες
David Bryan: πλήκτρα, πιάνο
Tico Torres: drums
John Such, Hugh Mc Donald: μπάσο



Έπειτα από ήδη 5 χρόνια επιτυχημένης δημιουργίας και κυκλοφορία 4 δίσκων, το συγκρότημα έκανε μια παύση. Η σκληρή δουλειά και η πίεση των tour τους βάραινε και ήθελαν να ξεκουραστούν. Σε αυτό το διάστημα, ο John Bon Jovi έγραψε το soundtrack της ταινίας Young Guns 2, το οποίο ονομάζεται Blaze of Glory, ενώ ο Sambora έκανε τη δική του δισκογραφική δουλειά με τίτλο Stranger In This Town. Ταυτόχρονα απέλυσαν τον μάνατζερ τους και δημιούργησε δικό του γραφείο αναλαμβάνοντας μάλιστα το μανατζμεντ του συγκροτήματος. Το 1991 θα βρεθούν όλοι μαζί να συζητήσουν για το μέλλον τους και συμφώνησαν να συνεχίσουν. Το Keep The Faith ήταν το πρώτο άλμπουμ που δημιούργησαν στην επιστροφή τους, το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 και ήταν πολύ επιτυχημένο! Ηχογραφήθηκε στα Little Mountain Studios στο Βανκούβερ του Καναδά και κυκλοφόρησε από την Mercury Records. Εμφανής είναι η αλλαγή του ήχου του συγκροτήματος σε λιγότερο heavy ενώ θα παρατηρήσουμε περισσότερους ρόλους από μπάσο και πλήκτρα μέσα στα κομμάτια. Ακόμη θα παρατηρήσουμε αλλαγή και στη χροιά του τραγουδιστή, η οποία είναι λιγότερο βραχνή, υποστηρίζοντας τη μουσική που παίζουν.

Λίστα κομματιών
1. Ι Believe
2. Keep The Faith
3. I'll sleep when i'm dead
4. In these arms
5. Bed of roses
6. If I Was Your Mother
7. Dry county
8. Woman in love
9. Fear
10. I want you
11. Blame It on the Love of Rock & Roll
12. Little bit of soul

*Αυτή τη φορά στην ανάλυση του δίσκου, μετά από την ανάλυση κάθε τραγουδιού υπάρχει ένα must listen ratio με άριστα το 5, ώστε να σας παροτρύνω να ακούσετε κάποια κομμάτια οπωσδήποτε.

O δίσκος ξεκινάει με ένα hard rock το οποίο θυμίζει τους παλιούς τους δίσκους. Δυναμική εισαγωγή, δυνατός ρυθμός στα drums και η heavy κιθάρα συνθέτουν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι. Ο λόγος για το I Believe, το οποίο κατά μια έννοια συνθέτει το παρελθόν με εκείνης της εποχής, κάνοντας την ομαλή μετάβαση από την παλιά εποχή τους στην συγκεκριμένη εποχή.
must listen ratio: 2/5



Έπειτα, έρχεται ένα πολύ αγαπημένο κομμάτι, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, Keep The Faith! Ένα κομμάτι που έρχεται να σε κάνει να νιώσεις τον ρυθμό της εποχής από μουσικούς που σεβάστηκαν τους παλιούς καλούς funk-groove ρυθμούς παλαιότερων δεκαετιών! Κρατήστε την πίστη σας και ελάτε μαζί μου να ανακαλύψουμε την ερμηνεία των Bon Jovi!
must listen ratio: 5/5



Καιρός για rock n roll δεν νομίζετε; Κάπου εδώ θα βρούμε το I'll Sleep When I'm Dead! Συνεχόμενος ρυθμός αλλά με δυνατές παύσεις και κιθάρες που οργιάζουν!
must listen ratio: 3/5



Σας έλειψαν οι δυναμικές μπαλάντες των Bon Jovi; Όχι πια! Το επόμενο κομμάτι μας βάζει ξανά στο mood της εποχής και του στυλ του συγκροτήματος... In these arms λέγεται και έρχεται να μας κάνει να νιώσουμε ξανά τον έντονο τρόπο που ένιωθαν τα συναισθήματα τους οι νέοι άνθρωποι της εποχής.
must listen ratio: 2/5



Το επόμενο κομμάτι όλοι το γνωρίζουμε... Ένα κομμάτι που μας βάζει στη θέση μας κάθε φορά που ισχυριζόμαστε ότι δεν συγκινούμαστε από την μουσική των 80's. Για ποιο άλλο θα μιλούσα αν δεν αναφερόμουν φυσικά στο Bed Of Roses... Μια πολύ συναισθηματική μπαλάντα που στο ρεφραίν μας απογειώνει!
must listen ratio: 5/5



Σε αυτό το σημείο του δίσκου, έχοντας προηγηθεί το Bed of Roses και το In These Arms, έχουμε ηρεμίσει αρκετά, σε σημείο που δεν περιμένουμε αυτό που θα μας έρθει... Μια σκληρή ροκιά, αλλά με μελαγχολικό ύφος, έρχεται να ταράξει την ηρεμία μας και να μας ξεσηκώσει πάλι...If I Was Your Mother!
must listen ratio: 5/5



Το 7ο τραγούδι που θα ακούσουμε, είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι... Το Dry County είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο κομμάτι του συγκροτήματος. Εκτός από την απίστευτη έκταση του που είναι 9:30 λεπτά, έχει πάρα πολλά θέματα με αλλαγή διάθεσης, μουσικής και στίχων. Ένα πολύ ωραίο κομμάτι, πλήρες και με κοινωνικό μήνυμα... Για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου.
must listen ratio: 5/5



Το 8ο κομμάτι είναι το Woman In Love και μοιάζει πολύ με το I Believe στο στυλ. Θυμίζει τις ένδοξες 80's εποχές με το hard rock με μελωδικό ρυθμό να είναι εμφανές.
must listen ratio: 2/5



Έπειτα έρχεται ένα alternative κομμάτι. Πιο μοντέρνος ήχος, περισσότερο επεξεργασία της μουσικής και rock της εποχής που ακόμα εκκολαπτόταν. Ο λόγος για το Fear.
must listen ratio: 2/5



Άλλη μια πολύ πετυχημένη μπαλάντα για το νούμερο 10, το I Want You! Άλλο ένα πολύ γνωστό κομμάτι που ανέδειξε τους Bon Jovi. Τα εμφανή μουσικά στοιχεία είναι τα ίδια με το Bed Of Roses.
must listen ratio: 3/5



Ακούγοντας το προτελευταίο κομμάτι του δίσκου, επιστρέφουμε στο rock n' roll, μόνο που αυτή τη φορά μας το προδίδει το όνομα του τραγουδιού, Blame It on the Love of Rock & Roll! Ένα δυναμικό και χαρούμενο κομμάτι!
must listen ratio: 4/5



Κλείνοντας ο δίσκος περιέχει ένα από αυτά τα πιο alternative κομμάτια των Bon Jovi, το Little Bit Of Soul, όπου το συγκρότημα πειραματίζεται με διάφορες επιρροές του. Το κομμάτι περιέχει πολύ southern rock και φωνητικά, αλλά έχει κρατήσει επίσης το δυναμισμό των Bon Jovi.
must listen ratio: 2/5



Το Keep The Faith είναι ένας δίσκος σταθμός για την καριέρα των Bon Jovi, γιατί ήταν το βήμα για αλλαγές στον ήχο και τη δημιουργία του συγκροτήματος. Μέσα από αυτόν τον δίσκο πειραματίστηκαν προσεκτικά και δημιούργησαν κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα άλμπουμ, χωρίς να χάσουν την ταυτότητα και το στυλ τους. Ουσιαστικά, με αυτόν τον δίσκο, οι Bon Jovi δεν αντιμετωπίζονταν πλέον σαν ένα καινούργιο συγκρότημα που εκπλήσσει, αλλά ως ένα έμπειρο και "ψημένο" σχήμα που θα δημιουργούσε σίγουρα κάτι συμπαγές και ποιοτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου