Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ "Δεν είμαστε ''ξεγραμμένη γενιά'',αλλά γενιά παρούσα στις εξελίξεις και έτοιμη να αγωνιστεί."



''Νέος θα πει ν'αλλάζεις τον κόσμο''είπε ο Καζαντζάκης.Αυτό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε όλοι όσοι είναι κοντά στην ηλικία μου ή κοντά στη δική μου στάση και θεώρηση της ζωής και των πραγμάτων.Αυτό σκέφτομαι πολύ πιο έντονα κάθε φορά που πηγαίνω στη σχολή μου,στην πόλη που σπούδασα,στα Γιάννενα.Γυρίζω εκεί,σαν αερικό και σαν τον ένοχο,στον τόπο που έγινε το έγκλημα...Συχνά η οργή μας γίνεται βουβή άρνηση και το αντίστροφο.Οι ''Όλοι εμείς'',που έχουμε μάθει από τότε που καταλάβαμε τον κόσμο,να αγωνιζόμαστε.Και που δε βολευτήκαμε,αλλά επενδύσαμε στο μυαλό και τη διάθεση για δουλειά .Αυτό μας έμαθαν να κάνουμε,να μοχθούμε και να δινόμαστε με πάθος στη ζωή,χωρίς να το βάζουμε κάτω στην πρώτη δυσκολία. Σημασία έχει να κοιτάζεις το στόχο!Γιατί ''...μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο και να τον κάνεις καλύτερο...''.Η σκληρή δουλειά ποτέ δε μας φόβισε,έγινε τρόπος ζωής.Κι αν αποτυγχάναμε;Τι έγινε;Είχαμε ''Plan B''.Πικρό και ειρωνικό,ε;
Και πήραμε το δρόμο μας,όποιος κι αν είναι αυτός.Είμαστε σήμερα εδώ,σε ό,τι συμβαίνει και σε ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.Με μόνο σύμμαχο και πάλι τον εαυτό μας.Με καθαρό βλέμμα.Χωρίς καμία επαφή ανέκαθεν με ''πίσω πόρτες''και κάθε είδους ''λαμογιές''.Και έξω από μας κάθε είδους υποκοριστικά ''...εύκολη η θεσούλα στο δημόσιο...ήσυχη ζωούλα...και εξασφαλισμένη συνταξούλα...Το σπιτάκι μας...ο εαυτούλης μας...''. Οι ''Όλοι εσείς...Οι σαν κι εμένα σκεπτόμενοι και ενεργούντες έτσι'' καταλαβαινετε απόλυτα τι λέω. ''Οι όλοι εμείς'',...τα παιδιά με τα καθαρά μάτια, με την τρεχάλα να προλάβουν το αστικό για τη σχολή,με τα ξενύχτια στις εξεταστικες,με το μικρό φοιτητικό δωμάτιο,ο παράδεισος και το στατηγείο μας,σχεδιασμοί ζωής....όλος ο κόσμος στα πόδια μας,παντοδύναμοι...Θεέ μου,πόση δύναμη μέσα μας! Ζούμε τώρα αυτή την κρίση,οικoνομική και ηθική κρίση.Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν εκείνοι που έχουν διάθεση για δράση και αγώνα.Δεν είμαστε ''ξεγραμμένη γενιά'',αλλά γενιά παρούσα στις εξελίξεις και έτοιμη να αγωνιστεί.Γιατί το οφείλουμε σε μας και στα παιδιά που οι περισσότεροι από μας έχουμε.Και αυτά μας κοιτάζουν διερευνητικά και απαιτούν και είναι σκληρά και καλά κάνουν.Και εμείς παίρνουμε δύναμη από το βλέμμα αυτό.Και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε να ζήσει καλύτερα από μας η γενιά αυτή,γιατί κάθε νεολαία είναι καλύτερη,φτάνει να μη μολυνθεί από ''τα μικρόβια''της προηγούμενης γενιάς και τελικά να θριαμβεύσει ο Δαυίδ πάνω στο Γολιάθ. Σε μια εποχή που όλοι διεκδικούν ''το αλάνθαστο'',συχνά ντρέπομαι να λέω τη δική μου γνώμη.Εξάλλου έχουμε καλυφθεί από ''σωτήρες και σοφούς'',με έπαρση και επαίσχυντη αλαζονεία.Καιρός για δουλειά και λίγα λόγια.Τώρα είναι καιρός για αλλαγές,πρωτίστως όμως αλλαγές μέσα μας,στη σκέψη και στη συμπεριφορά.Απαιτείται δύναμη,ηθική και σύνεση,χωρίς κενές ελπίδες και φαντασιώσεις!... Η γενιά μας έχει ευλυγισία και ρεαλισμό,ενώ οι αλλεπάλληλες ανακατατάξεις και κοινωνικές αλλαγές αναπροσαρμόζουν την προσωπικότητά μας.Επιβάλλεται να μην καταθέσουμε την εντολή που μας δίνει η ιστορία για ανανέωση και αύριο ελπιδοφόρο!Ο κόσμος υπήρχε πολύ πριν εμείς ανοίξουμε τα μάτια μας....Βρεθήκαμε στη συγκεκριμένη γραμμή της ιστορίας.Όλα μπορούν να ανατραπούν,φτάνει να μη ξεχάσουμε τα όνειρα που κάναμε,είτε φοιτητές στο δωμάτιο με θέα τη λίμνη... στη Ριζάρη στα Γιάννενα,είτε οπουδήποτε αλλού...Η ζωή μας περιμένει και μας προκαλεί!




3 σχόλια:

  1. Μελένια μου....σ ευχαριστώ... εισαι μοναδική !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαστε ''ξεγραμμένη γενιά'',αλλά γενιά παρούσα στις εξελίξεις και έτοιμη να αγωνιστεί.Γιατί το οφείλουμε σε μας και στα παιδιά που οι περισσότεροι από μας έχουμε.Και αυτά μας κοιτάζουν διερευνητικά και απαιτούν και είναι σκληρά και καλά κάνουν.Και εμείς παίρνουμε δύναμη από το βλέμμα αυτό.
    Μόνο συγχαρητήρια και κουράγιο,σε αυτή την γενιά,που πολεμά με θάρος,ένα απο τους χειρότερους εχθρούς στην ιστορία μας.
    Γερά παιδιά,στο τέλος θα νικήσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ...Καλά κουράγια ,αντοχές και δύναμη σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή