Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η κυρά Σαρακοστή






Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. 
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. 
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. 
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. 
Αλλού την έκαναν και πάνινη την "κυρά Σαρακοστή" τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. 
Ο "κουκουράς", έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.




                 Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά:
Χρειαζόμαστε μισό κιλό αλεύρι, μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, μια καλογεμισμένη κουταλιά της σούπας αλάτι, ένα πλάστη, ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί και λίγο λάδι για να αλείψουμε το ταψί. 

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα το αλεύρι.
Κάνομε με το χέρι μας μια λακκουβίτσα και μέσα σε αυτή, ρίχνουμε το αλάτι και λίγο - λίγο το νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μπορούμε να την πλάσουμε. 
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι και με τη βοήθεια του πλάστη, σχηματίζουμε την Κυρά - Σαρακοστή.

Με ένα μαχαίρι σχηματίζουμε τα μάτια και τη μύτη και κόβουμε επτά ποδαράκια, τα οποία πρέπει να είναι λίγο λεπτά.
Δεν τις φτιάχνουμε στόμα, γιατί δεν τρώει, ούτε μιλάει παρά μόνο προσεύχεται. 
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε. μετά παίρνουμε το ταψί, το αλείφουμε με το λάδι και τοποθετούμε μέσα προσεκτικά την Σαρακοστή. 
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε την Κυρά - Σαρακοστή μας για σαράντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. 
Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμούμε με μια κόκκινη κλωστή στην κουζίνα ή σε όποιο δωμάτιο θέλουμε. 
Τα επτά πόδια της Κυρά - Σαρακοστής της Αλμυρής συμβόλιζαν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. 



                 http://www.paidika.gr/









3 σχόλια:

  1. χεχε! Καλημέρα! Δεν γνώριζα το έθιμο και μόλις χτες το είδα και σε άλλο μπλογκ!
    Καλή Σαρακοστή! :))

    Πολύ αλάτι δεν έχει για μισό κιλό αλεύρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα Αριστέα μου και εγώ πέρυσι το έμαθα!!! από συνταγές μη με ρωτάς ...δεν έχω ιδέα!!!(αν και νομίζω ότι δεν πειράζει το αλάτι γιατί δεν τρώγεται αυτό ...βάζουν μάλλον πολύ για να διατηρηθεί τόσον καιρό!!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Δεν το σκέφτηκα ότι δεν το έτρωγαν! Και τώρα θυμήθηκα τις κατασκευές με αλατοζύμαρο που φτιάχναμε στον παιδικό σταθμό! Εκεί βάζαμε πολύ πολύ αλάτι !
      Φιλιά!

      Διαγραφή