Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Yanni - Ένας μεγάλος συνθέτης


Η αρχή

Στo Ακρογιάλι, στην Καλαμάτα στις ακτές τις μεσογείου γεννήθηκε ο Yanni το 1954 από τον Σωτήρη και Φελίτσα Χρυσομάλλη. Ήταν το δεύτερο από τα τρία τους παιδιά , ο Yanni έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό και μία μικρότερη αδερφή. Όλοι μαζί μοιράζονταν μια βαθιά αγάπη για τη μουσική αφού η οικογένεια περνούσε ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου παίζοντας μουσική και τραγουδώντας όλοι μαζί.

Οι γονείς του, παρείχαν στον Yanni μια τυπική ελληνική ζωή για την εποχή. Μεγάλωσε με το ψάρεμα, το κολύμπι και πηγαίνοντας στο σχολείο όπως και κάθε άλλο παιδί στην πόλη του. Με μία εξαίρεση, ο Yanni ήταν γεννημένος να συνθέτει μουσική. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία 6 ετών αλλά αρνήθηκε τα μαθήματα. Σαν παιδί άκουγε την μουσική μέσα στο κεφάλι του και απλά ήθελε να την ακούσει να προέρχεται και από το πιάνο, γι’αυτό έπρεπε να μάθει να παίζει. Με τον καιρό ένιωθε μια κάποια ελευθερία με τα πλήκτρα που θα μπορούσαν να έχουν συνθλιβεί από το βάρος της καίριας μάθησης.

Η μουσική δεν ήταν το μόνο ταλέντο του Yanni  , αφού το 1969 στην ηλικία των 14, ο Yanni έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ στην κολύμβηση 50 μέτρων ανδρών. Αν και θα μπορούσε να αναπτύξει αυτή την ικανότητα, επέλεξε να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Πράγμα το οποίο τον οδήγησε στο να μοιράζεται τη μουσική του με τον κόσμο.
Η παιδική του ηλικία στην Ελλάδα , αλλά και η αγάπη του προς την πατρίδα ήταν η έμπνευση του για να συνθέσει κομμάτια όπως τα: “Santorini”, “Nostalgia” και “Acroyali”.

Το 1972 με την παρότρυνση των γονιών του, ο Yanni αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για να παρακολουθήσει μαθήματα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Παράλληλα με τις σπουδές του έπαιζε μουσική με τοπικές rock & roll μπάντες και άρχιζε να αναπτύσσει το προσωπικό μουσικό του ύφος, χρησιμοποιώντας τόσο πιάνο, όσο και ηλεκτρονικά πλήκτρα για την δημιουργία νέων ήχων.
Παρά την νέα κουλτούρα, το νέο κλίμα και τη καινούρια γλώσσα ο Yanni, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο έχοντας Bachelor of Arts στην ψυχολογία. Μετά την αποφοίτηση του, αποφάσισε να δώσει το 100% του εαυτού του στη μουσική. Έπρεπε, έτσι, να κατανοήσει καλύτερα τις καλλιτεχνικές του δυνάμεις που καταλάμβαναν ένα τόσο μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων. Αυτός ο χρόνος ήταν καθοριστικός για την επιλογή του στην κλίση της μουσικής.

Από ‘κει και μετά ο Yanni έχοντας αναπτύξει την μουσική του ικανότητα όντας μέλος του συγκροτήματος Chameleon συνεχίζει μια μοναχική πορεία στη μουσική…


Yanni - Nostalgia


'Aλμπουμ

-1984 Optimystique

-1986 Keys to Imagination

-1987 Out of Silence

-1988 Chameleon Days

-1989 Niki Nana

-1990 Reflections of Passion

-1991 In Celebration of Life

-1992 Dare to Dream

-1993 In My Time

-2000 If I Could Tell You

-2003 Ethnicity

-2009 Yanni Voices and Yanni Voces (Spanish Version)

-2010 Yanni Mexicanisimo

-2011 Truth of Touch



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου