Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

J.R.R Tolkien- Ο πρωτοπόρος της σύγχρονης φανταστικής λογοτεχνίας


...Πόσες φορές έχουμε δει ένα εξαιρετικό έργο συγγραφέα να γίνεται γνωστό από μία πολύ καλή ταινία; Στην εποχή μας δυστυχώς εντυπωσιαζόμαστε απ τις πραγματικές εικόνες και όχι απ τη μαγεία των λέξεων που ενεργοποιεί τη φαντασία. Κάπως έτσι γνωρίσαμε τον J.R.R Tolkien....



Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν

Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien) (1892-1973) ήταν εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος και συγγραφέας. Έγινε ευρέως γνωστός το 1954, όταν εκδόθηκε Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το πιο διάσημο βιβλίο του, το οποίο μαζί με τα συναφή Σιλμαρίλλιον και  το Χόμπιτ ξεκίνησαν ουσιαστικά ένα λογοτεχνικό είδος, την φανταστική λογοτεχνία στη σύγχρονη εποχή. Τα βιβλία αυτά διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα, που πολύ συχνά ονομάζεται "Μέση Γη" ο οποίος είναι ένας κόσμος που παρομοιάζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, όπου όμως η μαγεία υπάρχει και πέρα από τους ανθρώπους υπάρχουν και φυλές άλλων μυθικών πλασμάτων. Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει και ορισμένες μελέτες πάνω στα παραμύθια και αρκετές ποιητικές συλλογές.

Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, πρωτότοκος γιος του Άρθουρ Ρούελ Τόλκιν και της συζύγου του Μέιμπελ, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στο Μπλουμφοντέιν (Blœmfontein), τότε πρωτεύουσα του Orange Free State, μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής. Η οικογένεια βρισκόταν στη Νότια Αφρική λόγω μιας θέσης στην τοπική τράπεζα που είχε προσφερθεί στον Άρθουρ, και την οποία θεώρησε ευκαιρία. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Νότια Αφρική το 1891. Το 1894 γεννήθηκε ο πρώτος αδελφός του Ρόναλντ (όπως τον φώναζαν), ο Χίλαρι (Hilary). Το κλίμα της νότιας Αφρικής φαίνεται πως είχε κακή επίδραση στην υγεία των δύο παιδιών (που ήταν 2 ετών και μηνών αντίστοιχα), και το 1895 η Μέιμπελ με τους γιούς της επέστρεψε στην Αγγλία, στο σπίτι της μητέρας της σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham).
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ρόναλντ στο Blœmfontein, είχαν ως αποτέλεσμα η αγγλική εξοχή να του φανεί παράδεισος, όπως δήλωσε ο ίδιος στην διάσημη συνέντευξη του 1971:

“Αν το πρώτο σου Χριστουγεννιάτικο Δέντρο ήταν ένας μαραμένος ευκάλυπτος, και είχες συνηθίσει να ενοχλείσαι από την ζέστη και την άμμο - τότε, το να βρεθείς, πάνω στην ηλικία που η φαντασία αναπτύσσεται, σε ένα ήσυχο χωριό του Γουόργικσερ, νομίζω γεννά μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτό που μπορεί να ονομαστεί Κεντρική Αγγλική εξοχή, βασισμένη σε καλό νερό, πέτρες, φτελιές και μικρά, ήσυχα ρυάκια και τα λοιπά, και φυσικά τον αγροτικό κόσμο γύρω σου...”

Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν στην επιχείρηση συγγραφής των μυθιστορημάτων του έπρεπε να δημιουργήσει μια πραγματική αίσθηση των όσων έγραφε γι’ αυτό και έπλασε από την αρχή μια καινούργια γλώσσα και το αλφάβητό της όπου ήταν η γλώσσα της φυλής των ξωτικών. Ονομάστηκε Κουένυα και θεωρούνταν η Υψηλή Γλώσσα ανάμεσα στους Ανθρώπους και χρησιμοποιούνταν στα επίσημα έγγραφα του Νούμενορ, και στα ονόματα των Βασιλέων. Μόνο όταν έπεσε H Σκιά και οι Νουμενοριανοί έγιναν εχθροί με τα Ξωτικά, απαγορεύτηκε ακόμα μια φορά, και από τότε οι Βασιλείς έπαιρναν τα ονόματά τους στην Αντουναϊκή γλώσσα και καταδίωκαν όσους τη μιλούσαν. Οι Πιστοί όμως τη χρησιμοποιούσαν κρυφά. 
Κουένυα- η γλώσσα των ξωτικών.

Εκτός αυτού, εφόσον η Μέση Γη δεν ήταν υπαρκτό μέρος, έπρεπε να δώσει έναν χάρτη για την αναφορά των περιοχών της έτσι ώστε να κατατοπιστούν οι αναγνώστες των μυθιστορημάτων του. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν ο χάρτης της Μέσης Γης προβάλει  την επιφάνεια της Γης, και εάν γίνει σωστός παραλληλισμός μεταξύ των πιο εμφανών κλιματολογικών, βοτανολογικών και ζωολογικών ομοιοτήτων, τότε το Σάιρ θα συμπέσει με τις ηπιότερες περιοχές της Αγγλίας, η Γκόντορ θα συμπέσει με την Ιταλία και την Ελλάδα, η Μόρντορ με τις ερήμους της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, η Νότια Γκόντορ και η Εγγύς Χάραντ με τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής, το Ροβάνιον με τα δάση της Γερμανίας και τις στέππες της Νοτιοδυτικής Ρωσίας, και ο Παγωμένος Κόλπος του Φορόχελ με τα φιόρντ της Νορβηγίας.

Ο χάρτης της Μέσης Γης
Χόμπιτ, Εκεί και Ξανά Πίσω

Το πρώτο έργο, του Τολκιν απ την ιστορία της Μέσης Γης ήταν το Χόμπιτ ή αλλιώς, Εκεί και Ξανά Πίσω… Είναι μια νουβέλα φαντασίας και δημοσιοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου το 1937, το οποίο πήρε πολλά βραβεία…Συνδυάζοντας την ομορφιά της άγριας φύσης με την αντίθεση της ήρεμης φύσης στην ίδια Γη καθώς και τους τόσο διαφορετικούς κατοίκους της, που τους αποτελούσαν τα μυθικά όντα Χόμπιτ, Ξωτικά, Νάνοι, Ορκς, Δράκοι ,Μάγοι Τρολλς και ο μοναδικός Γκόλουμ, μας κάνει να ταξιδεύουμε στην μυθική και γεμάτη συγκινήσεις Μέση Γη, αναζητώντας το άγνωστο και τους θησαυρούς της.



    Στο βιβλίο αυτό, περιγράφεται η ιστορία των Νάνων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι στο «Μοναχικό Βουνό». Σκάβοντας στο εσωτερικό του, βρήκαν διάφορα πλούτη, όπως χρυσός, και ασήμι. Όμως ο πλούτος έγινε φανερός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Μέσης Γης, ώσπου ένας δράκος εν ονόματει Σμαγκ, θα επιτεθεί στην πόλη τους καταλαμβάνοντας την. Οι νάνοι διωχτήκαν και από κει και έπειτα, το είδος τους περιπλανιόταν… Έπειτα από πολλά χρόνια και καιρούς, μια παρέα Νάνων, αποτελούμενη από 13 μέλη σπουδαίων πολεμιστών με εξαιρετικά χαρίσματα, ενώνεται για να πάρει πίσω την πατρίδα και τα πλούτη τους. Με την βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου Μάγου και ενός μικρού Χόμπιτ, του Μπίλμπο Μπάγκινς, θα προσπαθήσουν να νικήσουν τον τρομερό Δράκο… Στην ιστορία συναντάνε πολλούς κινδύνους όπως Ορκ, Τρολλς, αλλά και φυσικά εμπόδια όπως τα χιονισμένα βουνά του Βορρά…Στον δρόμο τους θα συναντήσουν τα Ξωτικά που θα τους βοηθήσουν στο δύσκολο εγχείρημά τους παρά την παλαιά κόντρα τους…




Ο Άρχοντας  των  Δαχτυλιδιών


Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings) είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Η ιστορία του βιβλίου αρχίζει σα συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδόσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε επανεκδοθεί πολλές φορές και μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.



Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού


Στην Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης, οι δημιουργοί της Μέσης Γης μοιράζουν 19 μαγικά δαχτυλίδια. Τα 7 τα χαρίζουν στα ξωτικά, τα 3 στους νάνους και τα 9 στους μεγάλους βασιλείς  των ανθρώπων. Αργότερα όμως,ο Σάουρον κατασκευάζει ένα ακόμα, το Ένα Δαχτυλίδι που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα. Το κατασκευάζει με σκοπό να κατακτήσει την Μέση Γη και να την εξουσιάσει. Η Τελευταία Συμμαχία των Ξωτικών και Ανθρώπων σχηματίζεται για να αντιμετωπίσουν τον Σκοτεινό Άρχοντα και κατά τη διάρκεια μιας μάχης, ο πρίγκιπας Ισίλντουρ κόβει τα δάχτυλα του Σάουρον και έτσι τον χωρίζει από το Δαχτυλίδι. Επειδή όμως η ζωτική δύναμη του Σάουρον συνδέεται με το Δαχτυλίδι, ο Σκοτεινός Άρχοντας δεν καταστρέφεται τελείως και ο  Ισίλντουρ διεφθαρμένος από την δύναμη του Δαχτυλιδιού, αρνείται να το καταστρέψει. Κάποια στιγμή αργότερα, ο Ισίλντουρ σκοτώνεται από Ορκ (οι στρατιώτες του Σάουρον) και το Δαχτυλίδι χάνεται μέσα στο ποτάμι. 

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, το δαχτυλίδι θα βρεθεί από το Χόμπιτ Σμίγκολ, ο οποίος παθαίνει εμμονή με αυτό. Τελικά, το Δαχτυλίδι εγκαταλείπει τον Σμίγκολ, που μέσα στα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα πλάσμα με το όνομα Γκόλουμ κάτω από την επιρροή του Δαχτυλιδιού, και ανακαλύπτεται από τον Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα Χόμπιτ από το Σάιρ.

Εξήντα χρόνια μετά, στα 111α γενέθλιά του, ο Μπίλμπο αφήνει το Δαχτυλίδι στον ανιψιό του, τον Φρόντο Μπάγκινς και φεύγει μακριά. Εν τω μεταξύ, ο μάγος Γκάνταλφ ο Γκρίζος πηγαίνει μέχρι την Μίνας Τίριθ(η πόλη των βασιλέων στη Γκόντορ όπου βασιλεύουν οι άνθρωποι) για να βρει απαντήσεις για το μαγικό δαχτυλίδι του Μπίλμπο. Ο Γκάνταλφ επιστρέφει και λέει στον Φρόντο να φύγει από το Σάιρ άμεσα μαζί με το Δαχτυλίδι. Μαζί του παίρνει τον Σαμγουάιζ Γκάμτζι τον καλύτερό του φίλο. Ο Γκάνταλφ πηγαίνει στο Άιζενγκαρντ να μιλήσει με τον μάγο Σάρουμαν τον Λευκό που αποκαλύπτει στον Γκάνταλφ ότι οι Νάζγκουλ (οι εννιά βασιλιάδες των ανθρώπων που είχαν πάρει τα μαγικά δαχτυλίδια αλλά τους διέφθειραν και έγιναν υπηρέτες του Σάουρον) έφυγαν από την Μόρντορ (την πόλη του Σάουρον) για να πάρουν το Δαχτυλίδι. Ο Γκάνταλφ επιχειρεί να προειδοποιήσει τον Φρόντο, αλλά ο Σάρουμαν, ήδη διεφθαρμένος από την δύναμη του Σάουρον, αιχμαλωτίζει τον Γκάνταλφ. Τότε ο Σάρουμαν εκτελεί τις διαταγές του Σάουρον και διατάζει τους Ορκ του Άιζενγκαρντ(ο πύργος του λευκού μάγου) να φτιάξουν όπλα και να παράγουν ένα νέο είδος Ορκ διασταυρωμένα με τελώνια, τους Ουρούκ-χάι.

Ενώ ταξιδεύουν προς το Μπρι, οι Φρόντο και Σαμ θα προσθέσουν στην παρέα τους τα Χόμπιτ Μέρι και Πίπιν. Φτάνοντας στο Μπρι  γνωρίζουν έναν άντρα που φέρει τον τίτλο "Γοργοπόδαρος", που δέχεται να τους οδηγήσει στο Ρίβεντελ. Συνεχίζουν το ταξίδι και τη νύχτα δέχονται επίθεση από τους Νάζγκουλ,ο ένας καταφέρνει να τραυματίσει τον Φρόντο σοβαρά. Κυνηγημένος από Νάζγκουλ, ο Φρόντο βρίσκεται τώρα κάτω από την φροντίδα της Άργουεν κόρη του ξωτικού βασιλιά Έλροντ που βασιλεύει στο Σχιστό Λαγκάδι (μια πόλη των ξωτικών) και φτάνουν στο Ρίβεντελ, όπου και θεραπεύεται από τον Έλροντ.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών - Η Συντροφιά
του Δαχτυλιδιού.

Στο Ρίβεντελ, ο Φρόντο βρίσκει τον Γκάνταλφ, που του εξηγεί τι συμβαίνει και ότι το Δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί μόνο στο Βουνό του Χαμού(στη Μόρντορ), όπου και σφυρηλατήθηκε. Ο Φρόντο προθυμοποιείται να πάει το Δαχτυλίδι στο Βουνό συνοδευόμενος από τους Χόμπιτ φίλους του, τον Γκάνταλφ και τον Γοργοπόδαρο,( που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Άραγκορν, απόγονος του Ισίλντουρ και νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Γκόντορ). Στην παρέα θα προστεθεί το Ξωτικό Λέγκολας, ο Νάνος Γκίμλι και ο Μπόρομιρ, γιος του Κυβερνήτη της Γκόντορ. Όλοι μαζί σχηματίζουν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.  
          
Κάποια στιγμή ο Γκάνταλφ εγκαταλείπει τους φίλους του αφού παρασύρεται στην άβυσσο μετά από πάλη με έναν αρχαίο δαίμονα  τον Μπάλρογκ και η συντροφιά ταξιδεύει μέχρι την κοντινότερη πόλη των ξωτικών.
Μετά από μια επίθεση του Μπόρομιρ, ο Φρόντο αποφασίζει να πάει στη Μόρντορ μόνος του αφού το δαχτυλίδι αποτελεί κίνδυνο για την Συντροφιά. Οι υπόλοιποι δέχονται επίθεση από τους Ούρουκ-χαι με αποτέλεσμα ο Μπόρομιρ να τραυματιστεί θανάσιμα και τα χόμπιτ Μέρι και Πίπιν να αιχμαλωτιστούν. Ο Φρόντο αρχίζει να απομακρύνεται προς τη Μόρντορ όταν ο εμφανίζεται ο Σαμ και επιμένει να τον πάρει μαζί του. Ο Φρόντο τον δέχεται και μαζί ξεκινούν το ταξίδι της καταστροφής του Δαχτυλιδιού.


Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι


Τα Χόμπιτ Φρόντο και Σαμ συνεχίζουν το ταξίδι τους και μια νύχτα, δέχονται επίθεση από το Γκόλουμ, που θέλει πίσω το "πολύτιμό του" Δαχτυλίδι. Τα Χόμπιτ τον αιχμαλωτίζουν, αλλά ο Φρόντο καταλαβαίνει το βάρος του δαχτυλιδιού και τον λυπάται. Αφού χρειάζονται οδηγό, ο Φρόντο πείθει τον Γκόλουμ να τους οδηγήσει στην Μαύρη Πύλη της Μόρντορ.

Στο Ρόχαν, οι Άραγκορν, Λέγκολας και Γκίμλι κυνηγούν τους Ούρουκ-χάι, που οδεύουν πίσω στο Άιζενγκαρντ μαζί με τους Μέρι και Πίπιν. Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς του Ρόχαν, έχει επηρεαστεί από τον Συνοδό του, ο οποίος μυστικά υπηρετεί τον Σάρουμαν. Οι Ορκ λεηλατούν και καίνε πόλεις και χωριά. Σε μία συμπλοκή των Ουρούκ-χαι με τους εξόριστους του Ρόχαν  τα δύο χόμπιτ Μέρι και Πίπιν καταφέρνουν να το σκάσουν.
Οι Φρόντο, Σαμ και Γκόλουμ φτάνουν στη Μαύρη Πύλη αλλά τη βρίσκουν κλειστή και φρουρούμενη από Ορκ. Ο Γκόλουμ τους αποτρέπει από το να επιχειρήσουν να μπουν μέσα, αποκαλύπτοντάς τους έναν άλλο τρόπο για να μπουν στη Μόρντορ.

Αργότερα, ο Έομερ(ο αρχηγός των εξόριστων) συναντά τους Άραγκορν, Λέγκολας και Γκίμλι και τους λέει ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών από τη μάχη τους με τους Ούρουκ-χάι. Ο Άραγκορν τότε βλέπει πατημασιές των Χόμπιτ που οδηγούν στο δάσος του Φάνγκχορν. Εκεί βρίσκουν τον Γκάνταλφ τον Λευκό. Οι τέσσερίς τους πηγαίνουν στον Θέοντεν, όπου εξορκίζουν την δύναμη του Σάρουμαν πάνω στον Βασιλιά και διώχνουν τον Γκρίμα. Ο Θέοντεν αποφασίζει να πάνε στο Χελμς Ντιπ αλλά ο Γκάνταλφ πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα είναι αυτοκτονία, καθώς η άμυνα στο Χελμς Ντιπ δεν θα αντέξει την επίθεση των Ουρούκ-χάι. Την ίδια στιγμή, ο Γκρίμα έχει πάει στον Σάρουμαν να του πει τις αδυναμίες του Χελμς Ντιπ και ο Σάρουμαν στέλνει 10.000 Ουρούκ-χάι.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών - Οι Δύο Πύργοι

Καθώς νυχτώνει, ένας στρατός από Ξωτικά φτάνει για να βοηθήσει δημιουργώντας έτσι μια νέα συμμαχία ανάμεσα στα ξωτικά και στους ανθρώπους. Στο δάσος του Φάνγκχορν, οι Μέρι και Πίπιν μαζί με τον Δεντρογένη και άλλους Εντ (πολλών αιώνων δέντρα με ανθρώπινες ικανότητες), αποφασίζουν να πολεμήσουν όταν βλέπουν τις καταστροφές του Σάρουμαν. Έτσι μαζεύονται και ξεκινούν για το Άιζενγκαρντ.

Η μάχη στο Χελμς Ντιπ ξεκινά. Ο Άραγκορν  παίρνει τότε τους εναπομείναντες στρατιώτες για μία τελευταία επίθεση. Τότε εμφανίζεται ο Γκάνταλφ μαζί με τους εξόριστους. Οι περικυκλωμένοι τώρα Ουρούκ-χάι, τρέχουν προς το Φάνγκχορν αλλά εκεί τους περιμένουν οι Εντ. Εν τω μεταξύ, το Άιζενγκαρντ είναι έτοιμο να πέσει καθώς οι Εντ σκοτώνουν τους υπόλοιπους Ουρούκ-χάι και σπάνε το φράγμα του ποταμού Άιζεν, που πνίγει τους Ορκ.

Ο Γκάνταλφ ξέρει ότι μπορεί να νίκησαν στη μάχη, δεν κέρδισαν όμως τον πόλεμο. Ο Σάουρον ζητά εκδίκηση για την ήττα του και η δύναμή του την επόμενη φορά θα είναι ισχυρότερη. Επισημαίνει ότι τα πάντα κρέμονται από τον Φρόντο και τον Σαμ, που τώρα συνεχίζουν το ταξίδι τους για την Μόρντορ μαζί με τον Γκόλουμ. Ο σκοτεινός εαυτός του Γκόλουμ επανέρχεται στην επιφάνεια και αποφασίζει να πάρει το Δαχτυλίδι, οδηγώντας τους Φρόντο και Σαμ σε παγίδα.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά


Οι Άραγκορν, Λέγκολας, Γκίμλι, Γκάνταλφ, Θέοντεν και Έομερ ξανασυναντιούνται με τους Μέρι, Πίπιν και Δεντρογένη στο Άιζενγκαρντ. Ο Γκάνταλφ καταλαβαίνει ότι ο Σάουρον θα επιτεθεί στην Μίνας Τίριθ και πηγαίνει εκεί μαζί με τον Πίπιν. Η Άργουεν πείθει τον Έλροντ να σφυρηλατήσει ξανά το ξίφος  που έκοψε το Δαχτυλίδι από το δάχτυλο του Σάουρον.
Ο Γκάνταλφ προειδοποιεί τον επίτροπο της Μίνας-Τίριθ  για το σχέδιο του Σάουρον και τη νύχτα, ο Σάουρον στέλνει τον Αρχιμάγο του μαζί με στρατό, ξεκινώντας έτσι τον πόλεμο. Οι Φρόντο, Σαμ και Γκόλουμ σκαρφαλώνουν από ένα κρυφό μονοπάτι για την Μόρντορ. Ο Έλροντ συναντά τον Άραγκορν και τον προειδοποιεί ότι είναι λιγότεροι σε αριθμό από τον στρατό του Σάουρον και του δίνει το σφυρηλατημένο πια σπαθί, λέγοντάς του να καλέσει τον καταραμένο Στρατό των Νεκρών γιατί θα δηλώσουν υποταγή στον Διάδοχο του Ισίλντουρ. Ο βασιλιάς της Ρόχαν μαζί με 6.000 στρατιώτες οδεύει προς την Μίνας Τίριθ, για ενίσχυση.

Ο στρατός του Σάουρον αρχίζει την επίθεση στην Μίνας Τίριθ. Εν τω μεταξύ, ο Γκόλουμ προδίδει τον Φρόντο και τον στέλνει κυριολεκτικά στα δίχτυα της αράχνης. Ο Σαμ, πιστεύοντας ότι ο Φρόντο είναι νεκρός, παίρνει το Δαχτυλίδι με σκοπό να συνεχίσει μόνος του. Όταν όμως έρχονται οι Ορκ να πάρουν τον Φρόντο, τους ακούει να λένε ότι είναι ακόμα ζωντανός.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών - Η επιστροφή
του Βασιλιά

Ενώ η Μίνας Τίριθ φαίνεται καταδικασμένη, καταφτάνει ο Θέοντεν με τον στρατό του και το ηθικό αναπτερώνεται. Η δύναμη του Σάουρον είναι μεγάλη και αμέτρητη και αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες  όταν οι Άραγκορν, Λέγκολας και Γκίμλι μαζί με τους Νεκρούς καταφτάνουν, ισοπεδώνοντας τους αντιπάλους. Ο Άραγκορν απελευθερώνει τον Στρατό των Νεκρών από την κατάρα τους.

Ο Σαμ σώζει τον Φρόντο από τον πύργο που τον πήγαν οι Ορκ και μαζί οδεύουν για το Βουνό του Χαμού.  Ο Σαμ κουβαλά τον Φρόντο μέχρι το Βουνό, αλλά δέχονται επίθεση από τον Γκόλουμ. Ο Φρόντο καταφέρνει να ρίξει το Γκόλουμ μαζί με το δαχτυλίδι μέσα στη καυτή λαβα και ο Σάουρον εξαφανίζεται. Η καταστροφή του δημιουργεί ένα τεράστιο κύμα και σκοτώνει όλους τους Ορκ.

Ο Άραγκορν γίνεται Βασιλιάς, διακηρύσσοντας τη Νέα Εποχή Ειρήνης . Τα Χόμπιτ επιστρέφουν στο Σάιρ. Όμως ο Φρόντο μαζί με τον Γκάνταλφ, τον θείο του Μπίλμπο και τους τρεις άρχοντες των ξωτικών αναχωρούν για την αθάνατη ζωή. Ο Φρόντο αποχαιρετά τους φίλους του και σαλπάρει μακριά.

Σημασιολογικές έννοιες

Οποιαδήποτε σημασιολογική έννοια των έργων του Τόλκιν βρίσκει ομοιότητες με τη Σκανδιναβική Μυθολογία…

Μέση Γη:  Αποκαλείται η ήπειρος του κόσμου Άρντα(αρχαίας Γης) που γέννησε η φαντασία του Τόλκιν και βρίσκεται μέσα στα βιβλία του... Ο όρος Μέση Γη αποτελεί κυριολεκτική μετάφραση της αρχαιοαγγλικής λέξης middangeard, ο οποίος αναφέρεται στον κόσμο μας ή στα κατοικούμενα τμήματά του. Στην γλώσσα των ξωτικών βγαίνει απ την λέξη Έντορ, που μπορούμε πούμε ότι είναι η περιοχή της Ευρασίας, όταν και η αρχέγονη γη πήρε την σφαιρική της μορφή του σήμερα. Η Μέση Γη αποτελεί κομμάτι ενός φανταστικού παρελθόντος της ίδιας της Γης . Ο όρος Μέση Γη αναφέρεται κυρίως στην Σκανδιναβική και Μεσαιωνική μυθολογία και έχει την ίδια ακριβώς σημασία. Στην γη αυτή κατοικούν Νάνοι, Ξωτικά, Άνθρωποι, Χόμπιτς, Μάγοι, Δράκοι και άλλα μυθικά πλάσματα.

Νάνοι: Ανθρωπόμορφα όντα, μικρά τριχωτά και άσχημα σε όψη. Ήταν μετταλορύχοι. Σιδηρουργοί, έμποροι, τεχνίτες και δουλευταράδες. Σε χαρακτήρα ήταν εγωιστές, άπληστοι και επιδέξιοι. Λάτρευαν το χρυσό και το υπερασπίζονταν με γενναιότητα. Κατοικούσαν σε βουνά κυρίως. Εκτός απ όλα αυτά ήταν και πολύ γενναίοι πολεμιστές.

Χόμπιτ: Ανθρωπόμορφα όντα, μικρά σε όψη με χαρακτηριστικό τα μεγάλα αυτιά και τα μεγάλα, σε σχέση με την όψη τους, πόδια. Τα Χόμπιτ είναι τα μόνα πλάσματα που ζουν σε ειρηνικό μέρος στη Μέση Γη, το Χόμπιτον ή αλλιώς Σάιρ, ένα μικρό μέρος με μικρά και ζεστά σπίτια και χωράφια με κηπευτικά είδη. Ζουν σε σπιτάκια χτισμένα σε μικρές σπηλιές και είναι γνωστά ως ειρηνικά, «αφελή» και «όχι μεγάλης ευφυΐας» πλάσματα. Έχουν άγνοια από κίνδυνο και από τις σκοτεινές δυνάμεις που βρίσκονται στην Μέση Γη, καθώς βρίσκονται πολύ μακριά από κει. Μερικές φορές, οι περιγραφές που δίνει ο συγγραφέας για το Σάιρ είναι σαν να το χρησιμοποιεί σαν «ειρηνική γη», μέρος ησυχίας και αργών αλλαγών.

Ξωτικά: Ή αλλιώς Ελφ, είναι μυθικά, αθάνατα πλάσματα, μοιάζουν με ανθρώπους, σε όψη. Ξεχωρίζουν για την σοφία τους, τις ικανότητές τους, σε οποιαδήποτε τέχνη είναι πολύ καλοί, τις γνώσεις τους και την μουσική τους. Ο Τολκιν έγραφε πολύ πριν τα βιβλία του, ποιήματα και ιστορίες για τα Ελφ, ενώ στο τελευταίο βιβλίο του γράφει για όλη την ιστορία τους. Είναι απρόσβλητα από αρρώστιες και πεθαίνουν μόνο από βίαιο θάνατο.

Άνθρωποι: Οι άνθρωποι δεν έχουν κάποια διαφορά από μας, απλά του ότι κάποτε ζήσανε μαζί με άλλα όντα με νου κάποτε στην γη. Εμφανίζονται ως αδύναμοι, καταβαλλόμενοι από απληστία και υποταγή στα υλικά αγαθά. Θέλουν να εξουσιάζουν.

Μάγοι: Οι μάγοι ήταν απεσταλμένοι στην Μέση Γη από τα πρώτα πνεύματα των αρχαίων χρόνων και μάλιστα απ το πνεύμα Μαια, φτιάχνοντας το τάγμα των Ιστάρι. Σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν τους κατοίκους της Μέσης Γης να ζήσουν καλύτερα και να απαλλαγούν απ το κακό. Ουσιαστικά μόνο ο Γκάνταλφ αφοσιώθηκε ενεργά στην σκοπό του. Είναι 5: Ο Σάρουμαν ο Λευκός, αρχηγός του Τάγματος, ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος(ο οποίος στο τέλος αντικαθιστά τον προδότη Σάρουμαν, αφού έγινε λευκός), ο Ράνταγκαστ ο Καφετίς και οι Άλαταρ και Παλάντο οι Μπλε Μάγοι.

Ορκς: Κατώτερης φύσης όντα, με αποτρόπαιο χαρακτήρα. Κακάσχημα σε όψη, φτιάχτηκαν μόνο για πόλεμο και ωμή βία. Χρησιμοποιούνται από κακές δυνάμεις.

Νάζγκουλ: Ξεπεσμένοι άρχοντες άνθρωποι που ο Μάγος Σάουρον,  τους μοίρασε τα 9 δαχτυλίδια, παγιδεύοντας τους. Τώρα ξεπεσμένοι πλέον βοηθούν τον Σάουρον για την κυριαρχία του.

Σάουρον: Σκοτεινός μάγος, έφτιαξε 1 δαχτυλίδι προσπαθώντας να εξουσιάσει τα υπόλοιπα 19 και να κυριαρχήσει στη Μέση Γη.

Γκόλουμ: Παλιά ήταν ένα απλό Χόμπιτ, που όμως βρήκε ένα δαχτυλίδι, το ένα και μοναδικό του Σάουρον. Από κει και έπειτα τον διώξανε και τον καταρράστηκαν να ζήσει σε αιώνια λησμονιά και να τον καταβάλλει η απληστία του. Εμπλέκεται και στο βιβλίο του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών και στο Χόμπιτ. Κάποτε ονομαζόταν Σμήγκολ.

Πηγή Βιογραφικών Στοιχείων: Βικιπαίδεια
Ευχαριστούμε τον κ. Κ.Κοντίτση για τη βοήθειά του.





1 σχόλιο: